Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Critique. Årsskrift for borgerlig idedebat og.. | bog.guide.dk

Critique. Årsskrift for borgerlig idedebat og kulturkamp

Det skyder frem med borgerlige debattører og intellektuelle som aldrig før. Her er to tidsskrifter, som begge påberåber sig konservatisme.

Critique. Årsskrift for borgerlig idedebat og kulturkamp. Første årgang 2008.

108 sider. 99 kr.

Udg. af Christian H. Skov. Konservative Studenter Århus

+

Nomos, 6. årgang, nummer 2, 2008. . 130 sider. 125 kr.

Udg. af Morten Uhrskov Jensen

Det skyder frem med borgerlige debattører og intellektuelle som aldrig før.

Her er to tidsskrifter, som begge påberåber sig konservatisme, begge på højt fagligt niveau, men i øvrigt indbyrdes ret forskellige trods klare overlap.Critique udgives af ungkonservative fra Århus i flot tryk og begynder med en velkomstartikel af Brian Mikkelsen.

Herefter hylder konservativt hovedbestyrelsesmedlem Peder Norsk den personlige frihed på en måde, som lægger distance til en mere national konservatisme. Ph.d.-stipendiet Kasper Støvring og lektor Søren Hviid Pedersen bidrager også til Nomos og repræsenterer fælles konservativt arvegods med solide artikler med referencer til mange klassiske og moderne konservative tænkere.

Bidrag fra unge

Critique har også spændende bidrag fra unge historikere. Jens Wendel-Hansen leverer en grundig gennemgang af grundlovsændringen i 1866 og Christian Skov skriver om Luthers øvrighedsforståelse.Det danske sprogs tab overfor engelsk kritiseres. Anglismer trænger sig på og truer med at gøre dansk til en dialekt, som kun tales i hjemmet.

Et emne Nomos også har taget op.Nomos er mere nationalt konservativt og lægger ud med en oversat artikel om den etniske nationalismes styrke af Jerry Muller, oprindeligt trykt i Foreign Affairs.

Geert Wilders

En oversat tale af den hollandske politiker Geert Wilders viser, at han egentlig ikke siger så meget andet, end hvad der har kunnet i læses i den danske debat i mange år. Kasper Støvring rehabiliterer Villy Sørensen som en slags konservativ og retter skytset mod utopiske forestillinger om samfundets omformning.

Søren Hviid fortolker Søren Krarups forfatterskab politisk, hvad der er interessant, da det med Krarups egne øjne nok mest er luthersk forkyndelse.

Nærmest kættersk

Det er nærmest kættersk, hvis der skulle kunne findes en selvstændig, fornuftig, ideologisk politik, der kan argumenteres for uafhængigt af kristendommen hos Krarup.Redaktør af den liberale netavis 180grader.dk Ole Birk Olesen kritiserer konservative for at glemme kritikken af velfærdsstaten, og det er tiltrængt at konservative traditionen tro igen åbner den front. Islamkritik er vigtigt, men ikke alt.

Tidsskrifterne afspejler spændvidden i dansk konservatisme med mange overlap i emner og forfattere, men også om frodige forskelle på den borgerlige fløj.

Anmeldelse: Mod Luther

23-03-2010: Martin Luther og Osama bin Laden placeres i samme kategori i marts-udgaven af Kritik. Læs artikel

Anmeldelse: Nyt lys på danske eventyrere

12-07-2008: Er du vild med at høre om eksotiske steder og danskerne bag udforskningen af dem? Læs artikel

Anmeldelse: Christoffer Green-Pedersen: Partier i nye tider - Den politiske dagsorden i Danmark

21-01-2012: Christoffer Green-Pedersen har bedrevet solid forskning, men hans afhandling lever ikke op til forlagets ambition om ”videnskabsformidling til en bred læserskare«. Læs artikel

Anmeldelse: Ove K. Pedersen: Konkurrencestaten

30-04-2011: Før skulle staten beskytte, nu skal den reformeres - for moderne stater skal optimere deres institutioner og menneskemateriale i den globale slåskamp mod de andre nationer. Nu har ”Konkurrencestaten” også fået sig en, desværre lettere uforståelig, biografi. Læs artikel

Anmeldelse: Per Stig Møller & Morten Bremerskov Jensen: Samtale fremmer forståelsen

01-12-2010: Per Stig Møller og Michael Bremerskov Jensen kommer i bogform vidt omkring i verden og historien. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...