Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Jann S. Wenner (red.): Rolling Stone interviewene | bog.guide.dk

Jann S. Wenner (red.): Rolling Stone interviewene

Det virker, som om opgaven med at oversætte en række interviews fra berømte Rolling Stone har været svær og er gået for hurtig.

Jann S. Wenner (red.): Rolling Stone interviewene

Bind 1

256 sider, 249 kr.

Forlaget Rosenkilde

Udkommer i dag


Det er fascinerende læsning, når John Lennon piller historien om The Beatles fra hinanden, og det er interessant at blive indviet i The Who-guitaristen Pete Townshends tanker om storværket ”Tommy”.

Men samlet set virker denne oversatte samling af interviews, bragt i det anerkendte amerikanske magasin Rolling Stone, ikke overbevisende.

Der bliver i alt budt på 16 interviews, som i sin tid blev trykt i magasinet, der har eksisteret i 40 år, og som har gjort det til et varemærke i ord og billeder at trænge ind bag facaden på musikere, andre kulturikoner, politikere og erhvervsfolk.

Det er i høj grad i dette magasin, at man har kunnet opleve stjerner blive helt menneskelige. De har bevidst eller ubevidst blottet sig.

Første bind lokker med samtaler med foruden Lennon og Townshend koryfæer som Ray Charles, Jim Morrison, Truman Capote og Johnny Cash.

Mangler introduktion
Men man er dårligt kommet i gang med første interview, før man tænker: Hvorfor er der ingen introduktion til denne stjerne? Hvorfor får vi ikke en kort faktaboks og lidt information om, hvor vedkommende befinder sig i det øjeblik, at interviewet finder sted?

Det kan man ikke forlange, at læseren skal vide. Overhovedet ikke. Interviewene er jo blevet lavet og skrevet i slutningen af 1960'erne, 1970'erne og 1980'erne. Derfor må man lige over i en eller anden form for leksika for at blive mindet om, hvad personen var aktuel med og berømt for i det øjeblik, at samtalen foregik.

Et andet problem er interviewenes samtaleformat. Der bliver gjort flittigt brug af spørg-svar-modellen, samtidig med at svarene er meget ligefremme, autentiske om man vil.

Men det bliver altså et forstyrrende element, når Ray Charles inden for få linjer flere gange slutter sit svar af med et dansk ”mand”.

På tv og i radio kan den slags fungere, og på engelsk kan det virke. Men oversat til dansk bliver stjernernes talesprog for ofte til sætninger, som man har svært ved at høre for sig.

Derfor taber man flere gange tråden og lysten til at læse videre.

Med lynets hast
Læseoplevelsen bliver heller ikke skærpet af, at flere interviews, f.eks. snakken med The Doors-ikonet Jim Morrison, virker oversat med lynets hast: Blandt andet står der følgende: »Det var bare fordi, jeg har været bevidst om de store landsdækkende medier, mens jeg voksede op. De lå altid rundt omkring i huset, og så begyndte jeg at læse dem.« Umiddelbart vil jeg tro, at Morrison talte om dagblade og/eller magasiner, i hvert fald kan medier ikke bare sådan ligge rundt om i et hus.

Det er allerede annonceret, at der kommer et bind to, og man kan håbe, at der bliver gjort meget mere ud af fakta og oversættelse. Indtil videre må man konstatere, at første bind ikke lever op til Rolling Stone-chefen Jann S. Wenners mangeårige journalistiske mantra om personlighed og grundighed i research og sprog.


Anmeldelse af Max Bendixen - Tak for besøget, Teddy

10-11-2014: Den ustyrlige multikunstner Teddy Sørensen præsenteres i en spændende bog, der både rummer hans skyggesider og fandenivoldske natur. Læs artikel

Anmeldelse af Jens Blendstrup og Lars Gundersen - Venedig – eller kunsten at fare vild

08-11-2014: Afkroge: Jens Blendstrup er i grotesk topform, når han fabulerer om Venedig akkompagneret af Lars Gundersens fotos. Læs artikel

Anmeldelse af Asger Schnack - Dan Turéll var vild med Clifford Brown

18-10-2014: Asger Schnack hylder sine forbilleder. I den grad. Læs artikel

Anmeldelse af Cathrine Errboe - Malene

14-10-2014: Anmeldelse: Ny biografi om skuespilleren Malene Schwartz er en noget ujævn, men ganske underholdende affære. Læs artikel

Anmeldelse af Hugh Johnson og Jancis Robinson - Den store vinbog

22-09-2014: Glas og ramme: En hæderværdig udgivelse af det klassiske vinatlas skæmmes af fejl, men er ikke desto mindre helt uundværlig. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...