Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Loka Kanarp og C/M Ederborg -.. | bog.guide.dk

Ind i det sultne gyserhus

Svensk tegneserieroman byder på ægte gys og en stærk historie om savn og smerte.

Tegneserie
Loka Kanarp og C/M Ederborg
Mørket Venter

126 sider, 170 kr.

Forlaget Damgaard


B971057583Z.1_20140707183355_000+G4EE7D9J.1-0.jpg

Det er længe siden, vi har set et solidt tegneseriegys.

Horror-tegneserien er ellers en vidunderlig genre, bedst i den groteske og pointe-skarpe stil, man så i de fremragende amerikanske gyserserier fra forlaget EC i 1950’erne. Heldigvis er der meget af denne dystert morbide tankegang i den svenske ”Mørket Venter”, hvor også ”Twilight Zone” og Stephen King lurer i kulissen. For det er et psykologisk-metafysisk gys om to forældreløse søstre og deres møde med et forladt, men meget levende hus i skoven.

Gamle huse har som bekendt deres eget liv, og de er alle potentielle spøgelseshuse, hvor afdøde kan manifestere sig – men huset kan også i sig selv optræde som et genfærd, som regel på grund af en grusom hændelse, der ikke kan viskes væk fra hukommelsen.

Forløsende dystert

Loka Kanarp og Carl-Michael Edenborg er parret bag dette hus, der sultent ligger dybt inde i den svenske skov, hvor det lokker to små piger til sig. De bruger 126 sider til at fortælle det samme, som amerikanske gysertegnere ville have klaret på otte, men deres ærinde er også lidt mere end det kontante gys. For ”Hungerhuset”, som denne lille grafiske roman hedder på svensk – og som den også burde have heddet på dansk! – bruger spøgelseshuset til at fortælle om de to søstres forsøg på at forlige sig med en tragedie. Det dystre og uhyggelige bliver dermed også forløsning, selvom det ensomme hus rent faktisk forsøger at fortære de to piger. Det er horrorgenrens grundidéer, der leges med, og det virker.

Loka Kanarps tegninger er stærke, enkle og klart kommunikerende. Man kan derfor læse historien meget hurtigt, hvis man har travlt, for pointerne er ikke indhyllet i tåge. Det er en af tegneseriemediets store fordele, at man selv kan vælge tempo.

Giver man sig til gengæld tid til at dvæle lidt over hvert enkelt opslag, får man også tid til at beundre Kanarps layout og komposition – og det har hun fortjent. Det er sort-hvid tegneseriekunst på højt niveau, dog med et minus, for figurernes ansigtsudtryk er så forenklede, at det ikke altid er nemt at se, hvad de føler. Og følelserne er vigtige, for ”Mørket Venter” er et gys, der gerne vil have læseren til at føle samme smerte og savn som de to piger.

Det lykkes ikke hele vejen, og de forbliver en anelse fjerne og upersonlige, men det generer ikke, for det, de gennemlever, fungerer stærkt.

Anmeldelse af Robin Sloan - Hr. Penumbras døgnåbne bogbutik

08-11-2014: Robin Sloan byder på let aftenunderholdning om et hemmeligt selskab på jagt efter en 500 år gammel sandhed. Læs artikel

Anmeldelse af Stéphan Colman og Eric Maltaite - Fortidens synder. Chok 1

23-06-2014: Det var en grum barndom, der gjorde Chok til tegneserieskurk. Eric Maltaite løfter flot arven fra sin far i en vellykket Tim & Thomas-spinoff. Læs artikel

Anmeldelse: Susan Hill: Kvinden i sort

14-03-2012: Det kluntede sprog er det mest uhyggelige i en halvtam spøgelseshistorie. Læs artikel

Anmeldelse: Marcus Sedgwick: Den hvide krage

02-09-2011: Den hvide krage er en såkaldt ”gotisk thriller” - sådan en med blafrende stearinlys, forladte ruiner og masser af mystik. Læs artikel

Anmeldelse: Joe Hill: Horn

30-04-2011: Stephen Kings søn har begået en effektiv horrorroman, der også får læseren til at trække på smilebåndet. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...