Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Li Kunwu og P. Ôtié: Et kinesisk liv.. | bog.guide.dk

Li Kunwu og P. Ôtié: Et kinesisk liv 2: Partiets tid 1976-1980

Tegneren Li Kunwu fortsætter sin hudløse selvbiografiske trilogi om at vokse op i Maos skygge.

Graphic novel

Li Kunwu og P. Ôtié:

Et kinesisk liv 2: Partiets tid 1976-1980

oversat af F.-E. Grodin

200 sider, 300 kr.

Forlaget Alvilda

Første bind, der udkom på dansk sidste år, sluttede med forstenede ansigter og apatiske kroppe, der netop havde modtaget nyheden om Maos død i 1976. Dette andet bind opsamler den røde tråd med tegninger af knugede masser med bøjede hoveder, der i endeløse rækker dasker forbi hans lig, der ligger lit de parade på Den Himmelske Freds Plads.

I det første bind beskrev tegneren Li Kunwu – og hans franske medforfatter P. Ôtié – forførelsen af kineserne under Maos reformer, der medførte hungersnød og millioner af døde. Midt i armoden mødte vi Li Kunwu og hans familie. Vi så faderen komme i tvivl om Maos fortræffelighed, mens lille Li udviklede sig til en tro Mao-væbner, der bevidstløst citerede fra Den Lille Røde.

Præcise streger

Om bind to siger Li Kunwu:

»Jeg beskriver det, jeg har oplevet, uanset om det giver skår i billedet af Kina.«

Nu er der næppe mange i vores del af verden, der har et rosenrødt billede af Kina under og efter Maos styre, så der er ikke så meget at slå i stykker. For ikke-kinesiske læsere gør bogen egentlig præcis det modsatte – den samler skårene og viser os et helt billede af, hvad det vil sige – på godt og ondt – at være kineser. Det er et ærligt billede, et fordomsfrit billede, et kritisk billede og et kærligt billede – tegnet og fortalt af en mand, der holder af sit hjemland, og som stadig er medlem af kommunistpartiet.

Dertil kommer den sorthvide kalligrafiske æstetik, der ikke byder på mange vilde overraskelser, men som har en hurtig, præcis karakter og sine steder er svimlende flot. Bedømt med vestlige kunst-parametre ligner stregerne en kombination af ekspressionisten Otto Dix og den yndefulde Matisse – bare uden farver.

Mod nye tider

Det første bind omhandlede tegnerens barndom og de kulturelle og politiske omvæltninger i Kina. Det var mere dramatisk og rørende (især i kraft af børnenes skæbner) end dette nye, der til gengæld vinder ved større fordybelse i de enkelte scener og stemninger.

Vi følger Li, der nu er i begyndelsen af 20'erne. Han får sin hedeste drøm opfyldt med medlemskab af partiet, men bliver hurtigt ekskluderet. Han isolerer sig derfor på en gård, men kaldes hjem for at indtage en position som propagandategner for partiet.

Vi ser et Kina, der under Deng Xiaopings ledelse forsøger at rejse landet, hvilket bl.a. medfører de første – vulgære – turister. Vi fornemmer et Kina på vej frem, hvilket er emnet for det afsluttende bind, der kommer til efteråret.

Anmeldelse: Li Kunwu & P.Ötie: Et kinesisk liv 1

17-09-2011: En formidabel graphic novel tegner et barsk og levende billede af en drengs opvækst i et totalitært Kina. Læs artikel

Anmeldelse af Joyce Carol Oates - De forbandede

02-09-2014: Usædvanlig campus-roman fra en af USA’s største forfattere. Joyce Carol Oates beretter besættende om normalitetens sociale og psykologiske fortrængninger. Læs artikel

Anmeldelse af Jo Baker - Huset Longbourn

09-07-2014: Jo Bakers ”Huset Longbourn” er en tankevækkende roman om alt det, som Jane Austen ikke skriver. Læs artikel

Anmeldelse af Goce Smilevski - Freuds søster

23-04-2014: Selv store genier kan have skeletter i skabet, og hvis Goce Smilevski havde været lidt mere forfatter og lidt mindre forsker, ville historien om Freuds søster Adolfine givetvis have fænget. Nu er der for meget fyld og for lidt essens. Læs artikel

Anmeldelse af J.R. Moehringer - Sutton

26-12-2013: Disse to ting synes at have drevet den berømte amerikanske bankrøver Willie Sutton. Forfatter drister sig til et bud på hans livshistorie. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...