Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Tom Kristensen og Lars Kramhøft -.. | bog.guide.dk

Anmeldelse af Tom Kristensen og Lars Kramhøft - Fordærvet

Uhyggen er påtrængende og effektiv i en ny dansk gyser-tegneserie.

Tegneserie
Tom Kristensen (tegninger) og Lars Kramhøft (tekst)
Fordærvet

130 sider, 238 kr.

Forlaget Valeta.dk


B971469157Z.1_20140922190008_000+GM3FSCC5.1-0.jpg

Edderkopperne vælter ud af loftet i en af de mange horror-sekvenser, tegneren Tom Kristensen serverer i sin og forfatteren Lars Kramhøfts veloplagt dystre mareridts-gyser ”Fordærvet”. Og man lever velvilligt, omend forsvarsløst, med i de mange onde drømme og hallucinationer, som den stakkels hovedperson angribes af.

Psykisk syg er han vel, men det meste af vanviddet stammer nu fra hans opvækst i et hus, der ikke kan slippe en serie voldsomme og brutale forbrydelser, der blev begået i det. Ganske uskyldig er vor angste, plagede helt altså, og den eneste vej ud af helvedet er at opsøge huset igen og grave sandheden frem, bogstaveligt talt.

Skitset og vellykket

Tom Kristensen er en suveræn tegner, især fordi han også kan layoute en god tegneserieside, så fortællingen skrider helt naturligt og uhindret frem – på trods af en både løs og skitset stil. For få år siden ville man nok have kaldt det avantgarde, men i dag er en grafisk roman i denne stil et velkendt fænomen, der ikke vil afskrække den blot nogenlunde flittige serielæser.

Stilen er amerikansk, stærkt påvirket af den udvikling, amerikanske tegneserier har oplevet de sidste 20 år, og som nu er begyndt at smitte af på danske tegneserier, som ellers i høj grad har skelet til europæiske kolleger.

De amerikanske forlæggeres hunger efter originalitet og eksperimenter har skabt en moderne fortællestil, der rummer så mange muligheder, at den ikke er til at komme udenom – og mange danske tegnere har da også bidraget til dens udvikling ved at tegne til amerikanske blade.

”Fordærvet” kom først i en engelsksproget udgave sidste år, udgivet på eget forlag med titlen ”Made Flesh”. Og i foråret kom denne danske tegneserie så på sit modersmål. Den fortjener et stort publikum, for det er en horror-tegneserie af højeste karat.

Plottet er måske ikke i sig selv overraskende, for det bliver tidligt klart, at det er en frygtelig forbrydelse i det gamle hus, der fremmaner vanviddet og uhyggen.

Men selve vanviddet er til gengæld så godt formidlet, at man ikke føler sig snydt. Stemningen er i hvert fald så ægte skræmmende, at man sidder tilbage med den klassiske følelse af det berigende gys:

Mødet med det ukendte fra de nedre dele af bevidstheden, dette ubeskrivelige, der er så velkendt og dog så uhåndgribeligt.

Et godt råd: Læs den med noget passende musik til. Jeg brugte Bernhard Herrmanns lydspor fra ”Taxi Driver”. Så bliver gyset virkelig effektivt, ildevarslende – og hyggeligt …

Anmeldelse af Olivier Schwartz og Yann - Leopardkvinden

30-09-2014: Splint & Co. møder Sartre, jitterbug og gamle nazister. Det er både kulørt og kaotisk. Læs artikel

Anmeldelse af Jumbobog 416 - Skal DU med

23-08-2014: Jumbobogen er sprælsk og levende og meget bedre end sit ry. Læs artikel

Anmeldelse af Brian K. Vaughan og Eduardo Risso - Wolverine - Logan

05-08-2014: Argentinsk tegner giver den ikoniske Marvel-helt ny styrke. Læs artikel

Anmeldelse af Loka Kanarp og C/M Ederborg - Mørket venter

08-07-2014: Svensk tegneserieroman byder på ægte gys og en stærk historie om savn og smerte. Læs artikel

Anmeldelse af Stéphan Colman og Eric Maltaite - Fortidens synder. Chok 1

23-06-2014: Det var en grum barndom, der gjorde Chok til tegneserieskurk. Eric Maltaite løfter flot arven fra sin far i en vellykket Tim & Thomas-spinoff. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...