Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Jiro Taniguchi - Senseis mappe,.. | bog.guide.dk

Og så begyndte vi at snakke

To enspændere udvikler et formelt, men intimt forhold i det første bind af Jiro Taniguchis pragtfulde ”Senseis mappe”.

GRAFISK FORTÆLLING
JIRO TANIGUCHI
SENSEIS MAPPE. BIND 1
Oversat af Mette Holm
200 sider, 250 kr.
Forlaget Fahrenheit
Er udkommet
 

B97243638Z.1_20130711193425_000+GDA5HN77.2-0.jpgJapanske Jiro Taniguchi bjergtager sit danske publikum. På dansk har vi hidtil fået de svimlende fortællinger i ”Min fjerne barndomsby”, ”Manden der går tur” og ”Min fars dagbog”, og nu er der igen lækkerier fra den stilfærdige tegner: ”Senseis mappe” udkom i Japan i 2008 og foreligger nu på dansk.

Udgivelsen tæller ingen revolutionerende forandringer hos Taniguchi, lykkeligvis. Det er de velkendte milde og enkle, men raffinerede og udtryksfulde figurer og landskaber, vi ser. Han benytter atter skiftende synsvinkler – fra undersøgende nærbilleder til imponerende panoramaer. Og tempoet er igen så dæmpet, at tiden er ved at gå i stå.

Nyt er det dog, at han skyder en kvinde ind som hovedperson, nemlig den 37-årige jeg-fortæller Tsukiko Omachi. Denne feminine forandring er ikke alene Jiro Taniguchis fortjeneste: ”Senseis mappe” er nemlig en grafisk bearbejdelse af den kvindelige forfatter Hiromi Kawakamis roman med samme titel.

Jiro Taniguchi er sublim med blyant og papir, der i hans hænder bliver magiske, skarpe redskaber, som skærer ind i personernes indre. Hans portrætter er aldrig stereotyper, men individer, der er opbygget af gode og dårlige lag. Figuren Tsukiko Omachi er endnu et eksempel på dette og en af de hidtil stærkeste, mest betagende karakterer i hans univers.

Der går min klasselærer

Hun er en enspænder, der passer sig selv. Hun fatter interesse for en 30 år ældre mand, der en dag sidder ved siden af hende på en restaurant. Han viser sig at være hendes japansklærer fra skolen. Han, som hun kalder Sensei, er ligeså afdæmpet og alene som hun, men ingen af dem er sølle. De er stolte og trives med deres gådefulde ensomhed. De mødes herefter igen og igen på restauranten, sætter sig ved siden af hinanden, bestiller hver for sig og betaler hver for sig. Der er en høflig distance mellem dem, men de udvikler et nært forhold, der gradvist udspiller sig også uden for restauranten.

Mod slutningen af dette bind 1 møder hun en gammel klassekammerat, der forsøger at forføre hende, men hun afviser ham, fordi den gamle Sensei tilsyneladende er blevet mere end blot en ven.

Hvordan deres relation udvikler sig, og hvad Sensei gemmer i den mappe, han altid bærer under armen, må vi desværre vente med at finde ud af, indtil bind 2 udkommer til september.

Anmeldelse: Jiro Taniguchi: Manden der går tur

03-01-2012: Japanske Jiro Taniguchi serverer et zen-øjeblik i sin nye, fortryllende tegneserie. Læs artikel

Anmeldelse: Joanna Rubin Dranger: Frøken Mærkværdig & Karrieren

27-09-2007: Effektiv, forfærdelig og dekorativ billedroman om, hvor rædselsfuldt det kan være at skulle være Kreativ og Enestående. Læs artikel

Anmeldelse af Oskar K og Rasmus Bregnhøi - Kvinder der ikke kunne huske

23-06-2014: Den melankolske, danske krimi-tegneserie om Lilith og Schniff er desværre nået til sidste bind. Læs artikel

Anmeldelse af Jaime Hernandez - Har du set mig

12-07-2013: Den begavede amerikanske tegner Jaime Hernandez beretter atter om punkerpigerne Maggie og Hopey. Læs artikel

Anmeldelse: Jaime Hernandez: Speedy Ortiz dør

03-12-2011: Jaime Hernandez' pulserende billedfortællinger om latinos i 1980'ernes Los Angeles findes nu på dansk. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...