Anmeldelse:
Anmeldelse: 2 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Erik Svane og Thierry Capezzone -.. | bog.guide.dk

Dronningen, der blev væk

Tegneserien om dronning Margrethes barndom og opvækst er appetitligt tegnet, men glemmer næsten sin hovedperson.

Tegneserie
Erik Svane (tekst) og Thierry Capezzone (tegninger)
Daisy – en prinsesse i Danmark

76 sider, 168 kr.

Forlaget Cobolt


B971427550Z.1_20140915190847_000+GVAFNJLV.1-0.jpg

Man skal mange sider ind i den franske tegner Thierry Cappezzones første album om dronning Margrethe, før hun begynder at spille en rolle.

Indtil da er det Besættelsen, kongen, regeringen og folket, det handler om. Desværre slippes hun alt for hurtigt igen og fortsætter som en sært anonym hovedperson, når vi hører om de store historiske begivenheder, der præger Danmark frem til dagen, hun bliver udråbt til dronning. Fra privatsfæren får vi søstrenes ægteskaber, den franske greve, der besnærer den daværende tronfølger, og faderens død. Men ikke meget om hende selv. Så albummet om ”Daisy” må siges at være en skuffelse, både for royalister, der dyrker Daisy og vil vide mere om hende, og republikanere, der måske nok respekterer Margrethe II’s håndtering af sit job, men leder efter meningen med det.

»What makes her tick?« ville en Hollywood-producent have spurgt, hvis han havde fået forelagt idéen. Og det samme burde albummets forfatter, Erik Svane, have gjort. I stedet har han og Thierry Cappezzone brugt den lille prinsesses fødsel og opvækst som anledning til at fortælle deres version af Danmarks historie siden april 1940 med et par meget beskedne anekdoter om hovedpersonen som eneste pejling af, hvem hun er, og hvordan hun har oplevet sit liv. Som lille pige udslynger hun eder som sin far. Som ung hader hun en Elvis-koncert. Og som voksen bærer hun selv kærestebreve ned til postkassen. Ikke mere – og slet ikke nok til en hovedfigur.

Den brovtende landsfader

I enkelte opslag får dronningen plads. Som da hun på en bjergvandring indser, at hendes far skal dø, før hun får sin krone. Og da hun som teenager erklærer, at den engelske konge Edward »svigtede sit land«, da han abdicerede.

B971427550Z.1_20140915190847_000+GK1FNCOA.1-0.jpg

»Min pligt over for mit land kan jeg ikke svigte…så ville jeg svigte mere end mig selv,« siger hun smukt. Man kommer bare aldrig nærmere, hvorfor hun mener det, og hvad denne pligt egentlig indebærer udover det ceremonielle. Historiens eneste ansats til spænding er, om hun vil finde sig en mand, før hendes far dør.

Faktisk ser man allermest til Frederik IX, som Svane og Cappezzone tegner som en brovtende folkelig konge, der forsøger at få forholdet til det politiske Danmark til at gå op – for slet ikke at tale om ægteskabskabalen for de tre døtre.

Appetitlige tegninger

Serien om Daisy er tegnet i den let tilgængelige, men teknisk svære belgisk-franske stil, og den mestrer Cappezzone. Det er appetitligt at se på med en vellykket farvesætning. Men denne stil er desværre samtidig med til at gøre det hele ret upersonligt. Og figurtegningen er heller ikke på toppen: Man har lidt svært ved at kende personerne fra hinanden, og galleriet er stort.

Der er med andre ord tale om et velment, teknisk fint og sikkert også kommercielt fornuftigt projekt. Men det er en skam, at skaberne har valgt så meget danmarkshistorie og så lidt dronning.

Eller måske ligger der en subtil pointe gemt her, som kun hårdkogte royalister vil værdsætte: at en regent uden magt i et demokratisk kongerige er og skal være en næsten neutral og anonym person. Og at en regents historie aldrig kan blive andet end sit lands – aldrig en personlig livshistorie. I så fald forstår man, at det er svært at fortælle den, men ikke, hvorfor det så er gjort i denne form.

Anmeldelse af Henrik Rehr - Gavrilo Princip – Manden, der ændrede et århundrede

30-06-2014: Tegneserie: Skuddene i Sarajevo startede en verdenskrig. Manden, der affyrede dem, var trist og irriterende. Læs artikel

Anmeldelse af Henrik Rehr og Jan Solheim - Insolitus

30-05-2013: Rehr og Solheims depressive ”Insolitus” er ikke for sarte sjæle. Læs artikel

Anmeldelse: Li Kunwu og P. Ôtié: Et kinesisk liv 2: Partiets tid 1976-1980

10-03-2012: Tegneren Li Kunwu fortsætter sin hudløse selvbiografiske trilogi om at vokse op i Maos skygge. Læs artikel

Anmeldelse: André Juillard & Yann (Yann Le Pennetier): Mezek

09-03-2012: Kampen om luftrummet over det nyoprettede Israel i 1948 er det sprængfarlige emne i et nyt tegneseriealbum. Læs artikel

Anmeldelse: Robert Kirkman og Tony Moore: The walking dead

23-12-2011: Zombierne er tilbage for fuld udblæsning i tegneserien “The Walking Dead”. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...