Find mere om:
Stieg Larsson ignorerede voldtægt | bog.guide.dk

Stieg Larsson ignorerede voldtægt

I 1969 overværede den svenske krimiforfatter en voldtægt af en pige med navnet Lisbeth - uden at gribe ind.

Den afdøde svenske forfatter, Stieg Larsson - manden bag den millionsælgende Millennium-trilogi - havde en uhyggelig hemmelighed.

Som 15-årig blev han vidne til en grov voldtægt. Men han forsøgte ikke at stoppe overfaldet, og det påvirkede ham helt frem til hans død i 2004.

Det fortæller vennen og debattøren Kurdo Baksi i bogen "Stieg Larsson: Vore dage i Stockholm", der udkommer til december.

"Jeg gjorde ingenting"

Stieg Larsson lagde ifølge vennen ikke skjul på betydningen af den ubehagelige oplevelse.

"Jeg har brug for at skrive denne bog ("Mænd der hader kvinder", red.). Jeg så en voldtægt, og jeg gjorde ingenting. Jeg havde det forfærdeligt med, hvad jeg havde set," har Stieg Larsson fortalt Kurdo Baksi.

Episoden fandt sted på en nordsvensk campingplads i 1969, da tre af hans venner voldtog en 15-årig pige, mens Larsson så på. Pigens navn var Lisbeth. Selv om Larsson efterfølgende flere gange bad om tilgivelse, nægtede hun.

Voldtægtsoffer inspirerede Larsson

Kurdo Baksi hævder, at pigen senere blev inspirationen til Lisbeth Salander - den kompromisløse karakter i Stieg Larssons tre verdenskendte krimier "Mænd der hader kvinder", "Pigen der legede med ilden" og "Luftkastellet der blev sprængt". Bøgerne har på verdensplan solgt mere end 30 millioner eksemplarer.

"Larssons loyalitet til vennerne var for stærk. Han var for ung, for usikker på sig selv. Det var uundgåeligt, at han efterfølgende ville fortryde, at han ikke forhindrede voldtægten," skriver Kurdo Baksi i den kommende bog.

Stieg Larsson døde af et hjerteanfald i 2004. Han blev 50 år.

Anmeldelse: Nye facetter af Larsson og Mankell

01-11-2011: En ny bog indeholder et udvalg af de artikler, som Stieg Larsson selv så som sit hovedanliggende: Artikler baseret på dybdeborende journalistik. Kirsten Jacobsen har begået en ny samtalebog med Henning Mankell. Læs artikel

Nyhed: Døde stjerner skovler penge ind

26-10-2010: Forfatteren Stieg Larsson er ny på listen over de rigeste afdøde kultur-personligheder i verden. Læs artikel

Nyhed: Ukendte Larsson-tekster gravet frem

09-06-2010: En samling tekster skrevet af Stieg Larsson er dukket frem i biblioteks-arkiv i Stockholm. Læs artikel

Nyhed: Stieg Larsson er en bragende succes i USA

30-05-2010: Den afdøde svenske kriminalforfatter ryger til toppen af bestsellerlisten i USA med "Luftkastellet der blev sprængt" - den sidste roman i en trilogi. Læs artikel

Nyhed: Derfor er Stieg Larsson så populær

08-04-2010: Hvorfor er Stieg Larssons romaner så populære? Professor Gunhild Agger, der sammen med kolleger har forsket i den skandinaviske krimi, har et svar på spørgsmålet. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...