Find mere om:
Påstand: Larsson kunne ikke skrive | bog.guide.dk

Påstand: Larsson kunne ikke skrive

Tidligere kollega til Stieg Larsson hævder, at denne umuligt kan have skrevet krimi-trilogien.

"Millenium-forfatteren Stieg Larsson var en mester i research, men en dårlig reporter. Man kan mistænke at hans samlever Eva Gabrielsson havde en aktiv rolle i forfatterskabet."

Således skriver journalist på Dagens Nyheter Anders Hellberg i et klumme i avisen. Hellberg arbejdede tidligere tæt sammen med Stieg Larsson på nyhedsbureauet TT.

"Selve skrivehåndværket var ikke hans stærke side, så spørgsmålet er, hvem der egentlig har skrevet trilogien," skriver journalisten, der i øvrigt ikke ser noget odiøst i, at det måske er samleveren, der har formuleret bogen efter Larssons nøje anvisninger - det rummer litteraturhistorien flere eksempler på.

Arbejdede med Larsson

Anders Helberg var i slutningen af 1970'erne og i begyndelsen af 1980'erne natredaktør på TT, og her arbejdede han tæt sammen med Stieg Larsson, der var ansat som grafiker.

"Efter at jeg igennem flere år næsten hver aften har læst Stieg Larssons manuskripter, så må jeg konstatere at skrivehåndværket ikke var hans stærke side.

Jeg kunne konstatere - og jeg skriver ikke dette for at nedvurdere denne velbegavede mand - at skrive det kunne han ikke", skriver Helberg, der hverken mener, at forfatteren havde styr på grammatik eller stavning.

Larsson-biografi

Samtidig med Helbergs påstand har en Larsson-biografi vakt opsigt i Sverige. Den er skrevet af vennen Kurdo Baksi, og også i denne bog antydes det, at skrivningen ikke var Stieg Larssons stærke side.

Anders Helstrand har som journalist kontaktet Kurdo Baksi, og til Dagens Nyheter siger Baksi:

"Det er stadig en gåde for mig, hvordan han har kunnet skrive disse bøger."

Påstand afvises

Kurdo Baksi afviser ikke tanken om, at det kunne være Eva Gabrielsson, der har ført pennen for Stieg Larson, men det gør hun selv meget kraftigt overfor den svenske avis Kvällsposten:

"Det som står i Millenium-trilogien har Stieg skrevet. Jeg har læst korrektur og ført diskussioner med Stieg. Men jeg gik ikke ind i selve håndværket med at skrive. Det ville være det samme som at tage penslen fra en stor kunstmaler", siger Eva Gabrielsson.

På svensk tv har hun desuden kraftigt angrebet Kurdo Baksis Larsson-biografi, som hun finder uvederhæftig og betragter som karaktermord på samleveren.

Dette afviser Kurdo Baksi, der mener at Gabrielssons kritik af hans bog skyldes, at hans bog udkom før den biografi hun selv er i gang med.

Nyhed: Stieg Larsson er en bragende succes i USA

30-05-2010: Den afdøde svenske kriminalforfatter ryger til toppen af bestsellerlisten i USA med "Luftkastellet der blev sprængt" - den sidste roman i en trilogi. Læs artikel

Nyhed: Derfor er Stieg Larsson så populær

08-04-2010: Hvorfor er Stieg Larssons romaner så populære? Professor Gunhild Agger, der sammen med kolleger har forsket i den skandinaviske krimi, har et svar på spørgsmålet. Læs artikel

Anmeldelse: Kurdo Baksi: Min ven Stieg Larsson

18-03-2010: Den svensk-kurdiske journalist Kurdo Baksi har skrevet en meget personlig bog, der er præget af hans venskab med den svenske succes-forfatter. Læs artikel

Nyhed: Salander afslutter sit hævntogt

16-03-2010: Svensk avis afslører, at et fjerde bind i Stieg Larssons ”Millenium”-serie er på trapperne. Læs artikel

Nyhed: Europas mest solgte forfattere 2009

04-02-2010: Stieg Larsson, Stephenie Meyer og Dan Brown topper listen over de ti mest solgte forfattere i Europa i 2009. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...