Anmeldelse:
Anmeldelse: 2 out of 6
Find mere om:
Kristian Ditlev Jensen og Jørgen Lange Thomsen:.. | bog.guide.dk

Kristian Ditlev Jensen og Jørgen Lange Thomsen: Hvorfor må vi ikke tale om døden?

Forfatter Kristian Ditlev Jensen og retsmediciner Jørgen Lange Thomsens nye samtalebog handler om døden. Deres intention er at tale i en mere fri tone og finde et nyt sprog for at komme tabuet til livs på, men det lykkes ikke.

Samtalebog

Kristian Ditlev Jensen og Jørgen Lange Thomsen:

Hvorfor må vi ikke tale om døden?

Retsmedicineren og forfatteren taler ud.

254 sider, 300 kr.

Gyldendal

Er døden et tabu? Muligvis, men da ytrer det sig ikke som et forbud, men som en modvilje. Ingen forbyder os at tale om døden, men vi vil ikke. Vi elsker livet og hader døden, og det er den helt fundamentale grund til, at vi taler så lidt som overhovedet muligt om den.

Det kan forfatter Kristian Ditlev Jensen og retsmediciner Jørgen Lange Thomsens nye samtalebog ikke ændre på.

Hvorfor skulle det blive nemmere at tale om døden efter at have læst retsmedicinerens redegørelse for proceduren omkring identifikation af tsunamiofrene. Han fortæller eksempelvis, hvordan man rent konkret fjerner folks tænder: »Man kan f.eks. tage en underkæbe ud, så man har bedre mulighed for at undersøge den,« lyder det nøgternt.

Lugten af et lig

Hvordan skulle modviljen forsvinde af at få et indgående kendskab til forløbet af en obduktion eller læse en detaljeret beskrivelse af lugten af et rådnende lig: »Den er sødlig, vammel faktisk, måske lidt som organisk affald blandet med duften af friskbagt kage i ovnen,« som Kristian Ditlev Jensen udtrykker det med erfaringer fra et studiejob som kirketjener.

Det kan bestemt være interessant og nyttigt at vide noget om maratonløbets indflydelse på åreforkalkning, muligheden for hudtransplantation efter en alvorlig forbrænding, faren ved at drikke en halv flaske snaps på en gang etc., men det ansporer ikke just til en større åbenhed omkring det sårbare emne.

Manglende fornyelse

De to forfatteres intention er at tale i en mere fri tone og finde et nyt sprog at komme tabuet til livs på, men bortset fra, at de ikke skåner os fra dødens mere ubehagelige fysiske konsekvenser, er det svært at få øje på nogen egentlig fornyelse.

Tonen er som i de fleste samtalebøger let sludrende med en tendens til at lade associationer og løse anfald styre samtalen. På grund af en fast kapitelinddeling med præcise overskrifter løber den dog heldigvis aldrig helt af sporet.

Bogen fungerer bedst i de afsnit, hvor forfatterne fortæller om deres personlige tab. De har begge klare erindringer om deres forældres død og deres egne følelser i den anledning.

»Man bliver flået hjem til nuet,« siger Kristian Ditlev Jensen præcist om oplevelsen af sin mors død, mens Jørgen Lange Thomsen står i den trængte situation, at han ikke kan give sin mor den tilgivelse, som hun beder om.

Unødvendig bog

Ingen af forfatterne kan for alvor bruge kristendommen i forbindelse med død og begravelse, og det er selvfølgelig deres sag. Til gengæld er det en mangel, at de visse steder er decideret uoplyste.

Nogle samtalebøger er udmærkede, andre er unødvendige. ”Hvorfor må vi ikke tale om døden”? hører til sidstnævnte.

Anmeldelse af Kristian Ditlev Jensen - Sønderjylland. Steder og mennesker

22-10-2014: Anmeldelse: Forfatteren Kristian Ditlev Jensen droppede swinging London til fordel for Højer, Christiansfeld og Flensborg. I sin nye kaffebordsbog beretter han veloplagt om marsken, kålpølserne, grænsen og Æ Sproch. Læs artikel

Anmeldelse af Jens Winther - Året har 16 måneder - Nordbrandts almanak

09-04-2013: Henrik Nordbrandt hyggesnakker med journalisten Jens Winther. Læs artikel

Anmeldelse af Caroline og Camilla Lindemann - Heldigvis

26-03-2013: Den tidligere chefredaktør Camilla Lindemann og datteren Caroline har truffet forskellige livsvalg. Det er der kommet en samtalebog ud af. Læs artikel

Anmeldelse: Linda Jakobsen: Vi er her endnu

06-06-2012: Hvordan er det at miste sin ægtefælle og stå alene tilbage med ansvaret for mindreårige børn? En ny bog giver en række svar. Læs artikel

Anmeldelse: Rikke Hyldgaard: Soldaten - i krig og kærlighed

30-11-2011: En ny interviewbog fortæller om en dansk soldat, der udsendes til Afghanistan. Det er ikke krigslitteratur, hvor man mærker gløden og spændingen, da det hele skildres af en journalist på anden hånd. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...