Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Kathrine Lilleør : Liv og ledelse | bog.guide.dk

Kathrine Lilleør : Liv og ledelse

Lars Nørby Johansen har haft en usædvanlig ledelseskarriere. I en ny bog fortæller han til Kathrine Lilleør om at være ét med Falck og om den rastløshed og de omkostninger, topjobbet også bragte med.

Kathrine Lilleør:

Liv og ledelse

Bianco Luna i samarbejde med Peoples Press

Tegninger Lars Nørgård

225 sider - 299 kr.

Lars Nørby Johansen blev cand.phil. fra Aarhus Universitet i 1973. Han begyndte sin karriere som adjunkt og lektor, men sprang senere via en periode som ledelseskonsulent ved Danmarks Forvaltningshøjskole til Assurandør-Societetet og videre derfra til Baltica, først som skadechef og hurtigt derefter til underdirektør. Da Baltica købte Falcks Redningskorps i 1988, blev Lars Nørby Johansen som forholdsvis ung og uprøvet sat ind som adm. direktør.

Herefter fulgte nogle altopslugende arbejdsår, hvor han stod i spidsen for fusionsprocessen, der førte til Group4Falck, som han blev koncernchef for, og senere også for det fusionerede Group4Securior. Da Falck i 2004 blev skilt fra Group4Securior, noteret på Børsen i København og senere afnoteret, blev Lars Nørby Johansen bestyrelsesformand. Nørby Johansen har lagt navn til udvalget om god selskabsledelse.

Det omfattende cv bliver nævnt så udførligt her, fordi det viser en usædvanlig karrierevej, og fordi bogen er bygget op om det kronologiske cv. Bogen er en samtalebog mellem præsten Kathrine Lilleør og Lars Nørby Johansen. Hun udfordrer ham ved vedholdende at ville vide mere, også om hans tvivl og fortrydelser. Og topchef-jobbet har kostet flere parforhold. Det har kostet venskaber, fordi vennerne fra universitetsverdenen ikke kunne følge med i den helt anderledes livsstil, som et topjob i det private erhvervsliv fordrer.

Arbejdet har været som en besættelse, og det har i høj grad tilfredsstillet både intellekt og følelser.

Beskrivelsen af Falck i 1988 er blændende god. Vi får sat billeder på en familievirksomhed med mange traditioner og et stærkt sammenhold, men også som et antikveret firma, der står stille, og hvor hele organisationen næsten dirrer, efter at der skal ske en forandring.

Om en chef lykkes, som Lars Nørby gjorde, afhænger både af dygtighed og held. Da Nørby Johansen blev topchef, havde den ordførende direktør Jørgen Falck besluttet, at det var bedst, der kom en ind udefra. Hans egen søn og dennes to fætre var ligeværdige og jævnaldrende med Lars Nørby Johansen.

Ved at sælge til Baltica og lade en ekstern – Lars Nørby Johansen – blive adm. direktør, behøvede familien ikke at vælge mellem de tre fætre.

Lars Nørby Johansen beskriver, at Falck-direktørens forhold til medarbejderne var feudalt. Relationen var som herremanden eller feudalherren, der var venlig og paternalistisk over for sine medarbejdere, men som samtidig også havde et slags ejerskab over dem. Der var kun to lag i virksomheden: ejerne, det vil sige familien, og så de andre.

Det gik hurtigt op for Lars Nørby Johansen, at hans største udfordring var, hvordan han kunne skabe en autoritet omkring sig selv. For han var ikke feudalherre. I den virksomhedskultur havde man været vant til, at herremanden hed Falck. Loyaliteterne i systemet var stærke, og det, som bandt den kultur sammen, var familietilhørsforholdet.

Udfordringen for den nye topchef var at få en anden autoritet, som var egenbaseret, uden at skubbe familien ud. Den nye chef løste opgaven bl.a. ved at tage meget rundt og tale med medarbejderne. Han forstod at fortælle historien om nødvendigheden af forandring, og da han efter at have stillet diagnosen meddelte, at afskedigelser ikke kunne undgås, blev han mødt med klapsalver og opbakning.

»Baltica kunne have hyret en kanonchef i stedet for at eksperimentere med en type som mig. En mere traditionel direktør ville med stor sandsynlighed have fejet alt væk. Nytårsparader, uniformer, hele pivtøjet. Det tror jeg faktisk. Men i stedet tager jeg ud på stationerne og får etableret et øjenhøjde-forhold til medarbejderne i Falck. Det var ikke som et led i en plan om, at nu skulle jeg være populær, og det har jeg læst i en bog. Jeg tog rundt for at komme ud og mærke stemningen og føle virksomheden. Det indgav mig straks en meget dyb respekt for de mennesker, der var i Falck. Samtidig følte jeg mig for første gang i hele mit liv hjemme,« fortæller Lars Nørby Johansen.

Som bekendt lykkedes manøvren. I de fem år, Lars Nørby Johansen var direktør, voksede virksomhedens indtjening med i gennemsnit 45 pct. om året. Da han stoppede, var koncernen repræsenteret i 107 lande med 360.000 medarbejdere. En usædvanlig væksthistorie.

Bogen er vurderet som det, den er: en samtalebog trykt på billigt papir. Hurtigt skrevet og hurtigt læst. Indholdet er interessant og godt serveret.

Anmeldelse af Caroline og Camilla Lindemann - Heldigvis

26-03-2013: Den tidligere chefredaktør Camilla Lindemann og datteren Caroline har truffet forskellige livsvalg. Det er der kommet en samtalebog ud af. Læs artikel

Anmeldelse: Rikke Hyldgaard: Soldaten - i krig og kærlighed

30-11-2011: En ny interviewbog fortæller om en dansk soldat, der udsendes til Afghanistan. Det er ikke krigslitteratur, hvor man mærker gløden og spændingen, da det hele skildres af en journalist på anden hånd. Læs artikel

Anmeldelse: Sven Arvid Birkeland: Krigens ansigt

22-10-2010: ”Krigens ansigt” vidner om sammenhold i felten, om en anden virkelighedsforståelse end derhjemme og om sår på sjælen efter hjemkomsten. Læs artikel

Anmeldelse: Vild med dannelse - Fra Goethe til Google

09-05-2008: Inspirerende interviewantologi om dannelsesbegrebets rummelighed - og nødvendighed. Det er svært med, men umuligt uden. Læs artikel

Anmeldelse: Thomas Thurah: NOGET AF EN HISTORIE

01-10-2007: De har folkeligheden og fortiden til fælles. Statsministeren og skuespilleren, model 1920'erne. Efterkrigsbørn på den gammeldags facon. Deres historie handler om et århundrede, næsten da. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...