Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Carl Seelig: Vandringer med Robert Walser | bog.guide.dk

Carl Seelig: Vandringer med Robert Walser

Hvorfor indstillede Robert Walser sin forfattervirksomhed og lod sig indlægge på en psykiatrisk anstalt? En schweizisk samtalebog antyder måske et svar.

Samtalebog

Carl Seelig: Vandringer med Robert Walser (”Wanderungen mit Robert Walser”)

176 sider, 198 kr.

Forlaget Arena

Den schweiziske forfatter Robert Walser (1878-1956) havde adskillige romaner, digte og dramaer bag sig, da han i begyndelsen af 1930'erne indstillede al forfattervirksomhed. Efter en række mislykkede selvmordsforsøg blev han anbragt på en psykiatrisk anstalt i Herisau, hvor han tilbragte resten af sine dage.

Takket være forfatteren, journalisten og redaktøren Carl Seelig kan vi - trods den selvpålagte tavsheds - få et indtryk af, hvilke overvejelser Walser gjorde sig om tilværelsen de sidste 20 år af sit liv.

Konditorier og krostuer


Et par gange om året foretog de to schweiziske litterater med udgangspunkt i kantonen Appenzell lange vandreture sammen. Efter vandringerne noterede Seelig flittigt ned, hvilket førte til nærværende udgivelse, som udkom på tysk i 1957.

Walsers sidste vandring, som fandt sted juleaften i 1956, deltog Seelig ikke i. Alligevel forsøger han at rekonstruere, hvad der skete i de sidste timer af Walsers liv, inden denne faldt død om med vandrestøvlerne på.

De mange forudgående vandreture beskrives efter en fast model: Først gøres der rede for vandreruten, dernæst for de kulinariske indslag på konditorier og krostuer undervejs. Endelig følger en korfattet gennemgang af diskussionsemner og markante udsagn fra Robert Walser.

Et tilbagevendende emne er den schweiziske mesterfortæller Gottfried Keller.

At drømme sig væk


Det spændende spørgsmål er selvfølgelig, om man får en slags forklaring på, hvorfor den egensindige Walser fik en skæbne, der kan sammenlignes med den gådefulde lyriker Friedrich Hölderlin (1770-1843), der også tilbragte årtier på en nerveklinik. Måske leverer Walser selv et svar i det følgende citat, som Carl Seelig har nedskrevet efter hukommelsen efter en vandring i maj 1943:

»Jeg er overbevist om, at Hölderlin de sidste 30 år af sit liv slet ikke var så ulykkelig, som litteraturprofessorerne ellers er enige om. At sidde i et beskedent hjørne og drømme sig væk uden hele tiden at skulle opfylde en masse behov er bestemt ikke noget martyrium.«

Walser, som blev værdsat af litterære fyrtårne som Hermann Hesse, Robert Musil og Franz Kafka, opnåede aldrig den brede anerkendelse i sin egen levetid.

Anmeldelse: Erik Skyum-Nielsen: Et skrivende dyr

20-08-2011: Glimrende interviewbog når langt omkring. Læs artikel

Anmeldelse: Erlend Loe og Petter Amundsen: Ekspedition Shakespeare

19-11-2010: Den eller de, som skrev Shakespeare, var både rosenkreuzere og fuldblods frimurere, lyder det i en spøjs og vidtløftig bog om, at Shakespeare ikke skrev Shakespeares stykker. Læs artikel

Anmeldelse: Tom Waits: Den der sover synder ikke; Chr. Braad Thomsen og Asger Schnack: Bob Dylan - en guide til hans plader

20-11-2008: Så er der musikbøger for voksne. Henholdsvis med og om rockens to store vagabonder: Tom Waits og Bob Dylan. Læs artikel

Anmeldelse: Neal Ashley Conrad Thing: Nordens fyrste

09-11-2011: Den svenske digter Gunnar Ekelöf belyses fra mange sider i en bog på 445 sider. Læs artikel

Anmeldelse: James Lord: Et giacomettiportræt

15-04-2008: Kunstbog: Forfatteren James Lords originale ateliersessioner med Alberto Giacometti fra 1965 nu på dansk. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...