Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Anja C. Andersen, Anna Mejlhede og Eva Højrup:.. | bog.guide.dk

Anja C. Andersen, Anna Mejlhede og Eva Højrup: Livet er et Mirakel

På trods af de åbenlyser modsætninger mellem astronomen Anja C. Andersen og teologen Anna Mejlhede sker der ikke så meget i samtalebogen mellem dem.


Samtalebog
Anja C. Andersen, Anna Mejlhede og Eva Højrup: Livet er et Mirakel
240 sider, 250 kr.
Politikens Forlag

Hvad har en astronom og en teolog til fælles? En hel del lader det til.

I hvert fald når man hedder Anja C. Andersen og Anna Mejlhede og er nysgerrig, spørgelysten og undrende både i forhold til sit eget og den andens fagområde.

Anja C. Andersen underviser og forsker på Niels Bohr Instituttet, Anna Mejlhede virker som præst ved Holmens kirke. Rent bortset fra, at begge på hver deres måde beskæftiger sig med de mere himmelvendte aspekter af livet, kan man dårligt forestille et større modsætningspar.

Det er viden kontra tro, fakta kontra håb, bevis kontra påstand – eller er det nu også det?

I ”Livet er et mirakel” er der flere eksempler på, at astronomien inden for visse områder udelukkende har hypoteser at støtte sig til. Når Anna Mejlhede spørger Anja C. Andersen, om mange af hendes teorier dybest set ikke handler om tro, svarer hun:

»Vi kalder det ikke tro, vi kalder det intuition eller hypoteser eller teorier.«

Ren konstruktion

Big Bang er en af de teorier, som al intens forskning til trods stadig kun er en hypotese. Anja C. Andersen drømmer som alle andre forskere inden for sit felt om engang at finde formlen på universets begyndelse. Den hedder ikke Gud, understreger hun, men accepterer fuldt ud Anna Mejlhedes tro på, at Gud i en eller anden forstand står bag.

Det er journalist Eva Højrup, der har arrangeret meningsudvekslingen mellem de to kvinder. Samtalen er henlagt til to nætter i henholdsvis observatoriet på Østervold og Holmens kirke.

Det er naturligvis en illusion, som skal give indtryk af, at vi befinder midt i en levende, spontan samtale. Man er dog ikke i tvivl om, at den er ren konstruktion.

Udfordrer ikke

Det er ikke vilkårligt, at Anja C. Andersen gerne vil have præsten til at fortælle, hvor den gammeltestamentlige skabelsesberetning stammer fra, eller at hun ønsker at vide, hvad det betyder, at Gud er allestedsnærværende. Det er heller ikke et udslag af et pludseligt indfald, at Anna Mejlhede ordret citerer beretningen om apostlen Paulus’ omvendelse.

Bag det tilsyneladende spontane ligger en nøje gennemtænkt plan, som skal vise, hvordan tro og viden ikke udelukker hinanden, selv om der er tale om to forskellige felter.

Her hjælper det gevaldigt på forståelsen, at Anna Mejlhede ikke er bibelfundamentalist, og at Anja C. Andersen føler sig tæt forbundet med kristendommen og kirkens ritualer.

Det er bogens svaghed, at de to kvinder ikke tør gå hinanden på klingen. De spørger meget, men ikke for at udfordre, kun for at hjælpe hinandens forklaringer på vej.

”Livet er et mirakel” er et stykke populærvidenskabelig formidling pakket ind i en venlig, men harmløs samtalebog.

Anmeldelse af Rigtige guder gider ikke psykologi

26-12-2013: Fem danske forfattere fortolker Bibelens mere ukendte historier. Resultatet er ujævnt, men pletvist godt. Læs artikel

Anmeldelse: Linda Jakobsen: Vi er her endnu

06-06-2012: Hvordan er det at miste sin ægtefælle og stå alene tilbage med ansvaret for mindreårige børn? En ny bog giver en række svar. Læs artikel

Anmeldelse: Neal Ashley Conrad Thing: Nordens fyrste

09-11-2011: Den svenske digter Gunnar Ekelöf belyses fra mange sider i en bog på 445 sider. Læs artikel

Anmeldelse: Nye facetter af Larsson og Mankell

01-11-2011: En ny bog indeholder et udvalg af de artikler, som Stieg Larsson selv så som sit hovedanliggende: Artikler baseret på dybdeborende journalistik. Kirsten Jacobsen har begået en ny samtalebog med Henning Mankell. Læs artikel

Anmeldelse: Anita Mac og Anne-Mette Michaelsen: Pæne piger kommer i himlen

18-09-2011: Ny samtalebog om emnet ligestilling er konfliktsky, men fortæller kvinder, at de ikke kan blæse og have mel i munden. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...