Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Eva Hornung - Hundedreng | bog.guide.dk

Mowglis liv i Moskva

Eva Hornungs bestseller om en lille dreng, der lever blandt vilde hunde, er fascinerende og modig.

Roman
Eva Hornung
HUNDEDRENG
På dansk ved Eva Eistrup
282 sider, 299 kr.
Klim
Er udkommet
 

B97269608Z.1_20130801195744_000+G965UQ2T.2-0.jpgFortællinger om vilde børn har altid været en af civilisationens helt store myter. Fra Romulus og Remus til “Junglebogens” Mowgli har vi fået beretninger om menneskebørn, der vokser op blandt dyr helt uden for civilisationens grænser.

Også uden for fiktionen rammer den slags fortællinger. Som historien fra 1998 om den seksårige russiske Ivan Mishukov, der blev fundet efter i to år at have levet sammen med en flok vildhunde i Moskvas gader.

Ikke et ord om hunde

Det er denne historie, der har været med til at inspirere australske Eva Hornung til den prisbelønnede “Hundedreng”, der udkom i hjemlandet i 2010 og siden er blevet solgt verden over. Succesen er forståelig, for Hornung har med nøgtern indlevelse skrevet en usædvanligt troværdig fortælling om en lille dreng, der trodser enhver gængs definition.

Da den fireårige Romochka (et navn, der spiller på Romulus og Remus-myten) en dag opdager, at hans mor og fordrukne onkel er sporløst forsvundet, beslutter han sig, efter at have overnattet alene i den tomme lejlighed tre rædsomme nætter, for at forsvinde. Den lille dreng løber ud i Moskvas faretruende, fremmede gader og forsøger at klare sig på egen hånd.

»Hold dig fra andre mennesker. Lad være med at tale med fremmede,« har hans mor belært ham, men moderen har intet sagt om hunde.

Så da et kuld af vilde hunde, anført af en tæve, som han hurtigt døber Mamochka, indlemmer menneskebarnet i deres beskyttede flok, følger han beredvilligt med.

Det bliver begyndelsen på et sært og i næsten absurd grad velfungerende forhold, der langsomt, men sikkert forandrer Romochka til et hundelignende væsen. Hans krop dækkes af små hår, han knurrer og gør i stedet for at tale, og hans negle bliver skarpe som klør.

Sjældent ægte realisme

Eva Hornungs store bedrift er først og fremmest at lade fortællingen udspille sig helt og aldeles fra den lille hundedrengs perspektiv. Enhver form for fordømmelse eller romantisering af situationen er skrællet af efterladende kun den umiddelbare, umedierede oplevelse. Det giver grobund for en sjældent ægte og barsk realisme, hvor man som læser ikke levnes mange lindrende passager, hvor man kan parkere sin empati, og derfor tvinges til at opleve historien, som den er.

Denne litterære renhed forplumres en smule i romanens sidste del, hvor Romochka opdages først af den russiske milits og dernæst af et par velmenende psykologer, der forsøger at genintroducere hundedrengen eller drengehunden, som han er vokset til at blive, til civilisationen.

Romanen mister sit rene momentum, og man får fornemmelsen af, at Eva Hornung ikke har turdet gennemføre sit vildbarnsperspektiv, hvilket er synd. For det er her, historien er bedst.

Anmeldelse: J.K. Rowling: HARRY POTTER AND THE DEATHLY HALLOWS

20-07-2007: Anmeldelse: Med syvende og sidste bind om troldmandslærlingen Harry Potter ender vor tids mægtigste litterære fænomen stort set i triumf. Finalen, ”Harry Potter and the Deathly Hallows”, er ét af seriens mest helstøbte og bevægende indslag og i hvert fald det mest hæsblæsende. Læs artikel

Anmeldelse af Sally Gardner - Mission Måne

18-05-2014: Sally Gardner skriver personlig og vedkommende ungdoms-sci-fi. Læs artikel

Anmeldelse af John Williams - Stoner

04-05-2014: Roman: John Williams’ glemte mesterværk fra 1965 er endelig kommet til ære og værdighed igen. Læs den! Læs artikel

Anmeldelse af Neil Gaiman - Amerikanske guder

19-02-2014: Britisk-amerikanske Neil Gaimans fantasyfortælling genbruger ”road”-motivet. Læs artikel

Anmeldelse af Stefan Spjut - Stallo

15-11-2013: Man tager en hjemmehjælpervikar fra Kiruna, tilsætter trolde og vætter og ryster det sammen med et krimiplot. Resultatet er en virkelig god roman. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...