Find mere om:
Rushdie føler sig stadig forfulgt | bog.guide.dk

Rushdie føler sig stadig forfulgt

Den indisk/britiske forfatter Salman Rushdie reflekterer over den betydning, som hans 20 år gamle kontroversielle roman "De sataniske vers" har haft.

Salmon Rushdie lever ikke længere under britisk beskyttelse ovenpå de voldsomme reaktioner, som "De satansike vers" fra 1989 forårsagede. Dog mener han stadig at bære byrden af at være et symbol på forfølgelse og censur, hvilket præger synet på hans øvrige forfatterskab, siger Rushdie til AP.

Det var den iranske ypperstepræst og statsoverhovedet Ayatollah Ruhollah Khomeini, der i 1989 udkaldte en fatwa på den nu 61-årige forfatter – der i øvrigt aldrig er kaldt tilbage.

Forlagene svigter

Til trods for at Rushdie efter Khomeinis død ikke længere frygter for sit liv, er han bekymret for forlagenes modvilje mod at udgive bøger om sensitive emner. Sidste år kritiserede Rushdie sit eget forlag, Random House, for at trække Sherry Jones bog "The Jewel of Medina" tilbage af frygt for repressalier.

Rushdie mener, at mange forfattere ligger under for en kultur, hvor enhver kritik af religion bliver betegnet som blasfemisk.

Rushdie sammenligner sin egen rolle som et tidligt offer for denne tendens med en scene fra Alfred Hitchcocks "Fuglene", hvor en krage i vinduet pludseligt bliver til mange tusinde krager.

"Jeg ser mig selv som den første krage", siger han til AP.

Nyhed: Rushdie udgiver erindringer

25-02-2010: Salman Rushdie planlægger at skrive en bog om sine 20 år under jorden som dødsdømt. Læs artikel

Anmeldelse: Salman Rushdie: De Sataniske Vers

24-09-2008: Salman Rushdies fjender havde fuldstændig ret. ”De Sataniske Vers” er nu som før en atombombe under al religiøs - og al mulig anden - dogmatik. Romanens farlighed ligger ikke blot i, at et par passager kan opfattes som blasfemiske, men nok så meget i, at de overhovedet er blevet skrevet. Læs artikel

Nyhed: Dødsdømt forfatter om sine år i skjul

12-10-2010: Hvordan er det, at leve sit liv med en dødsdom hængende over hovedet? Det kan Rushdie tale med om. Læs artikel

Nyhed: Dødstruet forfatter fortryder intet

01-10-2008: I et interview med The Times understreger den indisk-britiske forfatter Sir Salman Rushdie, at han inderst inde er glad for, at han skrev og udgav “De sataniske vers” uanset de uhyggelige omkostninger. Læs artikel

Nyhed: Rushdie kritiserer sit eget forlag

15-08-2008: Salman Rushdie kritiserer sit forlag for at trække en bog om profeten Muhammeds brud tilbage i frygt for vold og terror. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...