Find mere om:
Nyhed: Rushdie kritiserer sit eget forlag | bog.guide.dk

Nyhed: Rushdie kritiserer sit eget forlag

Salman Rushdie kritiserer sit forlag for at trække en bog om profeten Muhammeds brud tilbage i frygt for vold og terror.

”Jeg er meget skuffet over at høre, at mit forlag, Random House, har trukket en anden forfatters roman tilbage i frygt for repressalier fra islamisk side. Det er censur, som udspringer af frygt, og det danner meget dårlig præcedens,” udtaler Salman Rushdie i en e-mail til nyhedsbureauet AP.

Romanen, han hentyder til, er den amerikanske journalist Sherry Jones’ debutroman, ”The Jewel of Medina”, der ifølge planen skulle være udkommet den 12. august. Men Random House har valgt ikke at udgive romanen, da forlaget frygter, at romanen vil støde troende muslimer og opildne til vold.

I en pressemeddelelse forklarer Random House, at troværdige og uafhængige kilder har advaret om, at romanen risikerer ”at tilskynde mindre, radikale segmenter til voldshandlinger”.

Respekterer Rushdies mening

”Vi respekterer Rushdies mening, men vi står ved den beslutning, som vi efter lange diskussioner og med ærgrelse har været nødsaget til at tage,” udtaler forlagets talskvinde Carol Schneider til CNN.

Random House har udgivet flere af Rushdies romaner, heriblandt ”Fury”(på dansk ”Raseri”) og ”Shalimar the Clown”(på dansk ”Klovnen Shalimar”). Rushdie hørte dog under forlaget Viking Penguin, da hans kontroversielle roman ”The Satanic Verses”(på dansk ”De Sataniske Vers”) blev udgivet i 1988.

Mord, afbrændinger og dødstrusler

”De Sataniske Vers” refererer til en legende om profeten Muhammed, hvor han bliver narret af Djævlens håndlangere, og romanen vakte vrede i store dele af den muslimske verden. Den blev bandlyst i Indien og brændt af demonstranter i England. Romanens japanske oversætter blev myrdet, den italienske oversætter blev udsat for et knivoverfald, og Rushdie blev året efter bogudgivelsen omfattet af en fatwa (islamisk dødstrussel, red.).

Nyhed: Bog om Muhammeds brud forkastet

11-08-2008: Et amerikansk forlag har valgt ikke at udgive en bog om profeten Muhammeds brud A’isha i frygt for vold og terror. Læs artikel

Anmeldelse af Salman Rushdie - Grimus

24-08-2014: Salman Rusdies første roman, ”Grimus”, fra 1975 er en eksistentiel allegori, men uden det senere forfatterskabs verbale elegance. Læs artikel

Nyhed: Dødsdømt forfatter om sine år i skjul

12-10-2010: Hvordan er det, at leve sit liv med en dødsdom hængende over hovedet? Det kan Rushdie tale med om. Læs artikel

Nyhed: Rushdie udgiver erindringer

25-02-2010: Salman Rushdie planlægger at skrive en bog om sine 20 år under jorden som dødsdømt. Læs artikel

Nyhed: Rushdie føler sig stadig forfulgt

20-01-2009: Den indisk/britiske forfatter Salman Rushdie reflekterer over den betydning, som hans 20 år gamle kontroversielle roman "De sataniske vers" har haft. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...