Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Jens-Emil Nielsen: 100 års kærlighed - En.. | bog.guide.dk

Jens-Emil Nielsen: 100 års kærlighed - En krønike om kærlighed, seksualitet og moral i det 20. århundrede

Danmarkskrønike om sex og kærlighed går grundigt til værks, men virker allerede en smule gammeldags.

Jens-Emil Nielsen:

100 ÅRS KÆRLIGHED - En krønike om kærlighed, seksualitet og moral i det 20. århundrede

160 sider, 349 kr.

Bogforlaget Her&Nu

Er udkommet

»Pas på du ikke lader nogen af de unge mænd kysse dig,« advarer en mor sin 16-årige datter i 1930'erne. Pigen ender med at blive gravid. For kysse gjorde hun sandelig ikke, men det var nok heller ikke det, hun blev gravid af.

Ja, seksualoplysningen var med andre ord ikke specielt fremskreden på dette tidspunkt og ejheller i årtierne forud. Det ved de fleste af os allerede, men i Jens-Emil Nielsen ”100 års kærlighed” får vi fortalt historien igen, årti for årti, rigt illustreret og med lange, fyldige citater fra debatten, litteraturen og forskningen igennem tiden.

Forfatteren har tidligere udgivet ”Ungdomskrøniken” i syv bind, som dækker de samme årtier og til en hvis grad nogle af de samme emner.

Her skal det dog snævert handle om ”kærlighed, seksualitet og moral i det 20. århundrede”, og man må sige, at hovedvægten er lagt på det midterste.

”100 års kærlighed” er først og fremmest en historie om den seksuelle udvikling. Over sædelighedsfejden i århundredets første årti og over Josephine Baker, PH, Fanny Hill, bøssernes befrielsesfront, aids og p-pillen.

I det hele taget står der temmelig meget om præservativer, aborter og uønskede graviditeter. Der står til gengæld ikke så meget om de ønskede graviditeter, som da immervæk også har noget med kærlighed at gøre.

Hovedvægt lagt på sex


Når de store følelser en sjælden gang formidles, sker det igennem tidens skønlitteratur formidlet af tidens store ånder.

Ellers hører vi ikke meget til, hvordan man også var par uden for sengen - hovedvægten er lagt på sex, og det område får også primært stemme igennem årtiernes kultureliter.

For mens adgangen til viden om almindelige menneskers lagengymnastik mest går igennem kold statistik og brevkasseskriverier, har intelligentsiaen som bekendt aldrig holdt mund med sit kønsliv.

Inge og Sten Hegeler, Johannes Møllehave, Brøgger og Bjerrehuus - alle er de med.

Nøgtern information


”100 års kærlighed” er sit emne til trods ikke specielt sprælsk og levende skrevet, og så virker det, som om bogen udkommer 10 år for sent. På grund af både layoutet, formatet og teksten, der slutter ved årtusindskiftet og således intet medtager om de senere års nypuritanisme og tiltagende snerperi.

Tværtimod slutter vi med ”Stripperkongens piger” og den sædvanligt bekymrede tone, som man finder hos gamle kulturradikale, der ser med rynkede bryn på ”pornoficeringen af det offentlige rum” og i stedet tænker sig tilbage til de gode, gamle dage med Ugens Rapport og ”kabinefilm”.

Erotik er godt, så længe det er illegalt og oplysende, mens kommerciel sexunderholdning for milliarder naturligvis er ildevarslende og dumt.

Det siges ikke direkte, men det ligger i undertonen.

Rig på nøgtern information, kilder og kronologisk sammenhæng, men det er ikke en bog, som man for alvor får rigtig lyst til.

Hvis De forstår ?

Anmeldelse af Jesper Laursen og Eva Schmidt - Herremanden. Historien om en adelig families storhed og fald

20-12-2013: Op til Første Verdenskrigs udbrud deltog danske adelsmænd og -kvinder i et forkælet luksusliv. Så fulgte den gevaldige nedtur. Ny velfortalt bog om en adelsfamilies liv storhed og fald. Læs artikel

Anmeldelse af Ove Korsgaard - Solskin for det sorte muld

25-11-2013: Krønike: Professor Ove Korsgaard leverer gennem sin slægt et stykke medrivende danmarkshistorie med baggrund i opvæksten på Mors. Læs artikel

Anmeldelse: Sally Altschuler: En engel bag øret og Min tipoldefar var russer og havde slangekrøller

26-10-2011: Sally Altschuler fortæller om sine jødiske aner i to bøger, en for voksne og en for børn. Læs artikel

Anmeldelse: Orlando Figes: Hviskerne

05-11-2010: En stor bog om mishandlingerne under kommunismens indtog i det russiske imperium skrevet af en smålig historiker. •Bogens styrke er udnyttelsen af en lang række familiearkiver, private breve og dagbøger. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...