Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Wilkie Collins: Kvinden i hvidt | bog.guide.dk

Wilkie Collins: Kvinden i hvidt

Tidsbundet, men stadig medrivende og læseværdig engelsk spændingsklassiker i dansk nyoversættelse.

Wilkie Collins:

Kvinden i hvidt

Forord af Jokum Rohde.

Oversat af Christiane Rohde.

608 sider, hft., 349 kr.

Tiderne Skifter

Udkommer i dag


ROMAN Hvad Dan Browns ”Da Vinci Mysteriet” for et par år siden var på verdensplan, var Wilkie Collins' ”Kvinden i hvidt” i Storbritannien i 1860'erne. Romanen, der udkom som føljeton i 1860 og i bogform to år senere, blev et kulturfænomen mere end en ordinær bestseller og afstedkom endda et af historiens første eksempler på en afledt merchandise-bølge med alskens tingeltangel, der refererede til romanen.

Den ustabile, narkotiserede Collins (1824-1889) nåede dog kun i begrænset omfang at profitere af succesen. I 1868 udkom ”Månestenen”, hans eneste anden roman, der har bevaret klassikerstatus op til i dag - og som også er undervejs i dansk nyoversættelse - men ellers blev resten af hans karriere én lang nedtur.

Skræk og samfundskritik


148 år senere kan man dog stadig godt se, hvad det var, datidens læsere faldt for. ”Kvinden i hvidt” er en inspireret kombination af romantisk skrækroman og spydig sædeskildring fra aristokratiets mere tvivlsomme hjørner.

Det er også en slags tidlig detektivroman, hvor den unge kunstnerspire Walter Hartright prøver at finde ud af, hvordan det egentlig hænger sammen med den mystiske kvinde på flugt, han møder en mørk nattetime, og intrigerne på godserne Limmeridge og Blackwater Park. Endelig er det en besk kritik af tidens snobberi, forskruede arvelove, grusomme sindssygeanstalter og ikke mindst kvinderoller generelt - mindst lige så hårdtslående, som lignende forhold blev skildret hos Collins' nære ven Charles Dickens.

Med mange stemmer


Christiane Rohdes nyoversættelse rammer, selv om en del anglicismer godt kunne have været luget ud i sidste korrekturlæsning, en fin balance mellem den omstændelige og ganske avancerede form med mange og meget forskellige jeg-fortællere undervejs, de dramatiske skrækindslag og så en fornemmelse for at gøre sproget levende for en nutidig læser. Ikke mindst fordi fortællestemmerne efter tur ser deres bidrag til historien med meget forskellige synsvinkler, afhængigt af hvor i intrigen og klassesystemet de befinder sig, er det rigtig dygtigt gjort.

Fortidens synder


Hvis romanen alligevel kan forekomme mere historisk end vedkommende, har det paradoksalt nok netop at gøre med de elementer, der formentlig har virket stærkest i dens nutid. Hvor Dickens' intriger nok så meget hænger på almenmenneskelige handlinger og ikke mindst svagheder, er de juridiske og sociale mekanismer, som udgør motoren i handlingen her, så meget historie, at det kan være svært at leve med i, bortset fra som skildring af, hvor slemt det var i gamle dage.

Hvilket nu ikke bør afholde nogen fra at give sig i kast med dette stykke engelsk litteraturhistorie. Uanset romanens længde, og at intrigen ikke bør være voldsomt svært gennemskuelig for vor tids hærdede krimilæsere, er der stadig så meget stemning, usikkerhed og uhygge, at den holder et meget langt stykke ad vejen.

Anmeldelse: Wilkie Collins: Månestenen

06-01-2009: Nyoversættelse af victoriansk spændingsklassiker. Det er ikke Wilkie Collins' skyld, at mange af elementerne i ”Månestenen” senere er blevet klicheer. Læs artikel

Anmeldelse af Robert Galbraith - Silkeorm

12-10-2014: Robert Galbraith, alias J.K. Rowling, fortsætter veloplagt sit krimiprojekt. Læs artikel

Anmeldelse af Elsebeth Egholm - Kød og blod

21-06-2014: Elsebeth Egholms nye krimi har det hele – men mindre kunne nok have gjort det. Læs artikel

Anmeldelse af Santiago Roncagliolo - Rød april

10-06-2014: Den nordiske velfærdskrimis delebørn og livsstilskvaler fremstår som rene luksusproblemer, når man først har oplevet Santiago Roncagliolos ”Rød april”. Læs artikel

Anmeldelse af Henrik Frederiksen - Det dobbelte menneske

06-05-2014: Der skydes med spredehagl i Henrik Frederiksens noget anstrengte spændingshistorie om økonomisk råddenskab i Danmark. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...