Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Tove Jansson - Sommerbogen | bog.guide.dk

Usentimental skærgårdslykke

Mumitroldenes skabers rørende voksenklassiker ”Sommerbogen” er mindst lige så læsværdig og aktuel nu, som da den først udkom i 1972.

Roman
Tove Jansson
SOMMERBOGEN

På dansk ved Agnete Dorph Stjernfelt

229 sider, 149,95 kr.

Gyldendal


B971174164Z.1_20140802161850_000+GBLEN66O.1-0.jpg

På en lille ø i den svenske skærgård holder den seksårige Sophia sommerferie med sin farmor og sin fraværende far, der kommer til og går fra øen i uregelmæssige ryk. Moderen er død, hvilket lakonisk konstateres i romanens begyndelse, og denne tone, dette kærkomment nøgterne blik på relationen mellem barnebarn og bedstemor, er kendetegnende for hele ”Sommerbogen”.

Deres forhold er nemlig ikke præget af den normale eftergivenhed og totale beundring, som bedsteforældre så ofte kaster over deres børns afkom. Nej, Sophia og hendes farmor er ligeværdige, og Tove Jansson beskriver smukt, hvordan farmoderen ser op til Sophia på samme måde som omvendt, ligesom de også begge bliver arrige på hinanden.

Fremmedelement på besøg

Deres sommer på den lille ø er præget af et lukket sammenhold, hvor de to nærmest skaber deres egen verden i de idylliske Bulderby’ske omgivelser. De svømmer i skærgårdens blanke vand og digter eventyr, som kun de indvies i.

Da Sophias veninde Pipsan en dag kommer på besøg, beundrer Sophia hendes »ægte krøllede« hår, der bølger sig ned ad ryggen på den forfinede pige, som – står det hurtigt klart – ikke passer ind.

Tove Jansson beskriver fornemt, hvordan denne velkendte person fra Sophias dagligdag pludselig forvandles til et fremmedelement, fordi der ikke er plads til hende i Sophias og farmoderens tosomhed:

»Nu går det ikke længere. Hun er umulig. Jeg har fået hende til at dykke, men det bliver ikke bedre. Dykkede hun virkelig? spurgte farmoren. Ja, jeg puffede til hende, og så dykkede hun. Aha, sagde farmoren. Og hvad så nu?«

Balancen genoprettes

Ja, hvad så nu? Pipsan rejser selvfølgelig hjem, og balancen i deres lille mikrokosmos genoprettes for en stund. For kan der være ro mellem to så egenrådige eksistenser?

I hvert fald sender Sophia siden sin farmor et kærligt notat om, at hun hader hende, og farmoderen lader sig fornærme utidigt af barnebarnets naturlige uvidenhed. Og alligevel er de straks efter som ét igen. Sophia gentager farmoderens sætninger (»Haha, sagde Sophia. Naturligvis plastic.« om naboens vandtønder), og deres alliance forbliver urørlig.

”Sommerbogen” er en usentimental kærlighedserklæring til et barneliv, der ikke er overvåget på alle ledder og kanter, og en smukt formidlet, nærmest magisk-realistisk skildring af en tidløs lykke.

Anmeldelse af Christina Hesselholdt - Agterudsejlet

10-05-2014: Christina Hesselholdt skriver med overskud om underskud i den generøse og kloge ”Agterudsejlet”. Læs artikel

Anmeldelse af Louise Kringelbach - Jordfald

16-07-2013: Louise Kringelbach leger med det magiske i sin anden roman, men den litterære magi udebliver desværre. Læs artikel

Anmeldelse af Simone Felice - Black Jesus

28-06-2013: Denne lille roman skyder sig selv i foden ved at insistere på at være smal. Historien er der, men forfatteren drukner den i prætentiøst lir. Læs artikel

Anmeldelse af Sarah Winman - Da Gud var en kanin

20-06-2013: Den britiske skuespiller Sarah Winmans debutroman er en stærk coming of age-fortælling, der særligt funkler, når blikket er barnets. Læs artikel

Anmeldelse af Simon Glinvad - Min grønne himmel

31-05-2013: Simon Glinvad demonstrerer total tekstbeherskelse i sin prunkløse tredje roman. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...