Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Thomas Bernhard - Kulden. En.. | bog.guide.dk

Anmeldelse af Thomas Bernhard - Kulden. En isolation

Under et langt ophold på et lungesanatorium har den unge Thomas Bernhard masser af tid til at gøre sig negative tanker. Enerverende og underholdende læsning.

Roman
Thomas Bernhard
Kulden. En isolation

(Die Kälte. Eine Isolation)

Oversat fra tysk af Søren R. Fauth

101 sider, 199 kr.

Forlaget Sisyfos


thomas bernhard kulden. en isolation.jpg

Østrig har et noget broget ry. For tusindvis af danskere er landet med den indbydende natur rammen for den årlige skitur i gemytlige omgivelser til overkommelige priser. Andre associerer det smukke alpeland med morbide skandaler som Josef Fritzl-affæren eller Natascha Kampus-affæren.

Kulturelt set udgør Østrig også et broget billede. Fra harmløse Hansi Hinterseer i den ene ende af skalaen til foruroligende filmskabere som Michael Haneke og forfattere som Thomas Bernhard i den anden. Oddsene på, at sidstnævnte professionelle pessimist havde noget positivt at sige var i årtier ca. lige så små som på, at Østrig kunne vinde Det internationale Melodi Grand Prix.

Men så kom Conchita Wurst, alias Thomas Neuwirth, for nylig og gjorde en forskel på dette punkt. Mon ikke forskellen især lå i fuldskægget?

Hos Thomas Bernhard er alt derimod ved det dårlige gamle. Som ung og lungesyg befinder Bernhard sig i isolation på sanatoriet Grafenhof. På grund af lægesjusk bliver det et langt ophold, hvor han har masser af tid til at gøre sig negative tanker. Vanen tro har han intet godt at sige om sit fædreland:

Hårde ord om Østrig

»I Østrig produceres de mest fremragende kunstnere blot for at blive udstødt og sendt ud i hele verden, uanset hvilken kunst de bedriver, de mest begavede udstødes, smides ud. De som bliver, er de tilpasningsdygtige, de middelmådige, de små og de allermindste, som i dette land altid har bestemt, og som fortsat gør det.«

Disse hårde ord om Østrig falder ca. en tredjedel inde i ”Kulden”. Men Bernhard har selvfølgelig heller ikke noget godt at sige om alle tænkelige andre forhold. Faktisk er det negativiteten, der er Bernhards kunstneriske drivkraft. Det er enerverende og underholdende læsning på én og samme tid.

”Kulden” er den femte og næstsidste i rækken af selvbiografiske romaner, som Thomas Bernhard skrev i årene 1975-82. Den sidste, ”Et barn”, vil udkomme på dansk senere på året på Sisyfos, et lille forlag med et stort ambitionsniveau.

Det krævende oversættelsesarbejde klarer den aarhusianske professor i tysk litteratur, Søren R. Fauth, som sædvanlig med sikker hånd.

Anmeldelse af Thomas Bernhard - Åndedrættet, en afgørelse

21-07-2013: Tredje erindringsbog fra den kontroversielle østriger Thomas Bernhard leverer mere af det samme: misantropi og elendighed. Læs artikel

Anmeldelse af Jakob Aahauge - Hvordan vi lever

11-11-2014: Jakob Aahauge debuterer med 15 ultrakorte fortællinger om et menneske uden mål eller retning. Det er både godt og skidt. Læs artikel

Anmeldelse af Mette Jensen Hayles - Jizz. En roman om at elske

25-08-2014: Mette Jensen Hayles debuterer med et brag af en bog – knugende, kulsort og stedvis meget sexet. Læs artikel

Anmeldelse af Jonas Suchanek - Do danska

29-07-2014: Velskrevet og spændende debutroman tager læseren med på 1980’er-migration. Læs artikel

Anmeldelse af James Kelman - Mo sagde hun var spøjs

04-01-2014: Den tidligere Bookerpris-vinder James Kelman skildrer en ung kvinde gennem hendes egne tanker over et døgn. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...