Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse: Susan Hill: Kvinden i sort | bog.guide.dk

Anmeldelse: Susan Hill: Kvinden i sort

Det kluntede sprog er det mest uhyggelige i en halvtam spøgelseshistorie.

Gyserbog

Susan Hill: Kvinden i sort

192 sider, 150 kr.

Loxodonta

For et par uger siden var der biografpremiere på ”The Woman In Black” (som undertegnede anmeldte her i avisen) med selveste Harry Potter alias Daniel Radcliffe i hovedrollen. Hovedrolleindehaverens indtræden i den virkelige filmverden efter årelang tryghed i det beskyttede barnestjerne-univers var det mest spektakulære ved den middelmådige gyser, og det på trods af, at han klarede springet ganske forglemmeligt.

Ikke desto mindre synes netop filmversionens premiere at være anledningen til, at Susan Hills gyser ”Kvinden i sort” fra 1983 har fundet vej til dansk oversættelse nu.

Det sorte spøgelse


Det er selvfølgelig oplagt at læse bog og film op mod hinanden, selvom der i dette tilfælde er flere forskelle end ligheder, om end grundessensen er bevaret som den samme.

Arthur Kipps er en ung, stræbsom London-baseret advokat i 1800-tallets England. På opfordring fra sin chef rejser han til en øde marskby for at afslutte boet i det mystiske hus, Eel Marsh House. Hvad der i udgangspunktet forekommer at være en loppetjans , viser sig at være alt andet end det, fordi huset er hjemsøgt af en sortklædt kvinde, der gør opgaven og livet surt for Kipps.

Byens beboere er ikke meget for at tale om det spøgeri, der synes at være kendt af alle. Den bitre erfaring vil nemlig, at hver gang den uhyggelige kvinde i sort er blevet set, mister et barn livet.

En tung omgang


Dette elementært grusomme udgangspunkt er fælles for både film og bog, men hvor filmen skruer unødigt op for uhyggen i barnedødsfaldene, så økonomiserer Susan Hill anderledes sparsomt i originalteksten. Det gør, at slutningen bliver endnu værre og står langt stærkere.

Til gengæld tager det forfatteren uforholdsmæssig lang tid at gøre fortællingen gysende. Vi skal langt over halvvejs i bogen, før der sker noget bare marginalt skræmmende, og derfor er det måske en tilsnigelse at tale om en egentlig spøgelseshistorie. Det er i hvert fald en underligt tam en af slagsen før til allersidst.

Dertil kommer, at Susan Hill skriver både klodset og uelegant. Selvom romanen skal forestille at foregå i 1800-tallet, så behøver sproget ikke være så unødigt kringlet.

Om det er oversættelsens skyld, skal jeg ikke kunne dømme, men en tung affære er det. Gys læses bedst, når man suges ind i teksten og omsluttes af ordenes univers, så man glemmer alt andet. Dét gør man mildt sagt ikke her, hvor man nødtvungent hakker sig gennem sætning efter sætning.

Anmeldelse af Robin Sloan - Hr. Penumbras døgnåbne bogbutik

08-11-2014: Robin Sloan byder på let aftenunderholdning om et hemmeligt selskab på jagt efter en 500 år gammel sandhed. Læs artikel

Anmeldelse af Loka Kanarp og C/M Ederborg - Mørket venter

08-07-2014: Svensk tegneserieroman byder på ægte gys og en stærk historie om savn og smerte. Læs artikel

Anmeldelse: Marcus Sedgwick: Den hvide krage

02-09-2011: Den hvide krage er en såkaldt ”gotisk thriller” - sådan en med blafrende stearinlys, forladte ruiner og masser af mystik. Læs artikel

Anmeldelse: Joe Hill: Horn

30-04-2011: Stephen Kings søn har begået en effektiv horrorroman, der også får læseren til at trække på smilebåndet. Læs artikel

Anmeldelse: Leonora Christina Skov: Silhuet af en synder

25-03-2010: Der er smæk for skillingen, men alt for nidkær regelrethed hæmmer Leonora Christina Skovs nyeste roman. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...