Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Stine Pilgaard: Min mor siger | bog.guide.dk

Stine Pilgaard: Min mor siger

Den forfatterskole- uddannede Stine Pilgaard debuterer flot med en formfuldendt og bidende morsom plapreroman.

Roman

Stine Pilgaard: Min mor siger

168 sider, 199,95 kr.

Samleren

Det er sproget, der spiller den altafgørende hovedrolle i Stine Pilgaards debutroman, ”Min mor siger”, og sikken fryd det er at sidde med en tekst, der i den grad bobler og sprudler. Derfor er det også naturligt dér, at en anmeldelse af bogen må begynde. For Pilgaard besidder en misundelsesværdig evne til at gøre sproget nærmest rumligt, så det træder frem og omfavner romanens personer, der med hver sin stemme taler i et væk.

I centrum står den unavngivne hovedperson, romanens jeg, der på en gang meget elegant er gjort både bastant og undseelig. Hun er lige blevet smidt ud af sin kvindelige kæreste og står nu i et vakuum af de større.

Hun søger tilflugt hos sin præstefar, der mener, at tingene nok skal gå, mens hun bombarderes af bekvemme truismer af sin ukuelige mor, der har en mening om hvad som helst, og ingenlunde er bange for at ytre den. De tvivlsomme autoriteter, der omgiver vores storrygende og selvmedlidende hovedperson suppleres af veninden Mulle, der læser statskundskab og konsekvent omtales som spindoktoren, og en læge, der sætter sig grumme godt ind i sin patosramte patient.

Levende typer


Romanens skelet er gjort af brudstykker af samtaler de relativt få personer imellem. Dialogen er bogens form, og derfor er nogle af de mest genkommende ord siger, synes og svarer.

Det forlener sproget med en herligt afvæbnende, barnlig tone, der lover - og holder - at vi her er langt væk fra prætentiøs ordflom. Det mesterlige ved Pilgaards måde at skrive på er hendes rammende præcise iagttagelser, der gør de i udgangspunktet temmeligt karikerede, men derfor selvfølgelig også enormt underholdende persontyper levende og troværdige.

Særligt hovedpersonens mor er så kosteligt beskrevet, at undertegnede flere gange måtte knække sammen i kluklatter. Som for eksempel, når de er på restaurant, og moderen noterer sirligt for at få tjeneren til at tro, at hun er madanmelder, eller da de samler ind til Kræftens Bekæmpelse, og mor lyver sig til en overstået brystkræft, der tog hårdt på hele familien.

Brudte samtaler


Det er i sproget, at de tynde karakterer vokser sig fede og folder sig ud som nuancerede mennesker, som man efter endt læsning af de under 200 sider føler, at man kender. Det er i sproget, at de støder sammen, men også der, at de finder hinanden igen.

Undervejs brydes de brudte samtaler af en række monologer, hvor det ellers så sludrevorne jeg flytter fokus fra tanke til hendes krop, der agerer et metaforisk hylster for hendes selvforståelse.

”Min mor siger” fortjener de varmeste anbefalinger.

Anmeldelse af Anne-Sophie Lunding-Sørensen - Fald

20-10-2014: Anne-Sophie Lunding-Sørensens feel bad-roman er berusende velskrevet og dyster. Læs artikel

Anmeldelse af Line-Marie Lång - Artiskokhjerte

19-04-2014: Line-Marie Långs skræmmende ungdomsroman for tungnemme voksne bliver hængende som tinnitus. Det er intenst og ubehageligt. Læs artikel

Anmeldelse af Lilja Scherfig - Bobolina

20-03-2014: Lilja Scherfig skriver boblende muntert om en frimodig cirkus-teenagepiges opdagelse af sig selv. Læs artikel

Anmeldelse af Juliane Preisler - Arièl

03-12-2013: Uventet gribende roman af Juliane Preisler om en dreng med frelsende hænder. Læs artikel

Anmeldelse af Endre Lund Eriksen - Den sommer far blev homo

05-11-2013: Hans far er bøsse, hans hund er liderlig, og livet er svært for 13-årige Arvid. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...