Anmeldelse:
Anmeldelse: 6 out of 6
Find mere om:
Stig Dalager: Det Blå Lys | bog.guide.dk

Stig Dalager: Det Blå Lys

Roman: Med et fornemt portræt af den dobbelte nobelpristager Marie Curie beviser Stig Dalager endnu en gang sit internationale format.


Stig Dalager: Det Blå Lys
En roman om Marie Curie
664 sider, 349 kr.
Lindhardt og Ringhof

det blå lys.jpg

I 1903 modtog Marie Curie som den første kvinde nogensinde nobelprisen sammen med sin mand, Pierre Curie. I 1911 modtog hun som den første nogensinde nobelprisen for anden gang, denne gang alene. Hun erhvervede som den første kvinde i verden doktorgraden i fysik og blev ligeledes som den første kvinde overhovedet udnævnt til professor.

Om denne helt igennem bemærkelsesværdige kvinde har Stig Dalager skrevet en uforlignelig biografisk roman, som virkelig henrykker.

Uden at glorificere, uden at lade sig blænde af betagelse sætter han Marie Curies skelsættende opdagelse af grundstofferne polonium og radium ind i en personlig, politisk og historisk ramme, som gør portrættet umådeligt fængslende og bevægende.

Hvordan Stig Dalager kan levendegøre et menneske, der i alle måder er så anderledes end han, er utroligt, men billedet af Marie Curie som både kvinde og forsker står lysende skarpt tilbage.

Livet gennem drømme

Romanen fortælles i kronologisk tilbageblik af den døende Marie. I en alder af 67 år er hun blevet indhentet af sine uforsigtige eksperimenter med radium og den radiologiske stråling.

I det tågede grænseland mellem vågen og slumrende tilstand drømmer hun, og hendes liv ruller sig ud, scene for scene, inden alt bliver endegyldigt mørkt.

Stig Dalager favner hele kvinden i en uudtalt forståelse for, at barndommen har indflydelse på voksenlivet. Romanen begynder derfor med Maries opvækst i et intellektuelt og samfundsbevidst hjem, hvor viden betyder mere end penge og protest mere end tryghed. To værdier, som præger hendes eget liv fra først til sidst.

Lykkeligt gift

I det russisk besatte Polen er det farligt at kæmpe for frihed, og Maries far mister sin stilling som underinspektør af den grund.

I en ny og mindre lejlighed fortsætter oplæsningen af de landsforviste polske digtere ufortrødent, ligesom børnene i hemmelighed undervises i polsk kultur og historie.

Som fireårig kan Marie læse, og da hun bliver student, smykkes hun med gymnasiets guldmedalje, men efter moderens død og faderens sociale nedstigning er en universitetsuddannelse udelukket i første omgang. Warszawa Universitet optager kun mænd, og det er dyrt at bosætte sig i Paris for at læse på Sorbonne, det eneste sted med adgang for kvinder.

Diskussionen om kvinders rettigheder løber som en tynd, men tydelig tråd gennem romanen, fordi Marie igennem hele sin videnskabelige forskning må kæmpe med den begrænsning, som hendes køn sætter.

Lykkeligvis bliver hun gift med fysikeren Pierre, der ikke forsømmer en eneste lejlighed til at berømme hendes evner. Til gengæld er det oprørende at læse, hvordan bl.a. Videnskabernes Akademi nægter at honorere hendes åbenlyse begavelse, fordi hun er kvinde.

Tab og depression

Det kan ikke have været let at tilegne sig de laboratorieforsøg, udregninger, hypoteser og resultater, som ægteparret Curie når frem til, men Stig Dalager formidler det hele imponerende ubesværet.

Det samme gælder gengivelsen af Maries stormende kærlighed til Pierre, hendes lykke over de to døtre, og den depressive sorg, da ægtemanden dør.

En autentisk strøm

Hvad enten det drejer sig om følelser eller kendsgerninger, foldes de ud med skærpet sans for, at et menneske, der rager så højt op, på én gang er genkendeligt og fremmed. Ikke et øjeblik rives man ud af illusionen om at flyde på en autentisk strøm af erindringer.

Marie Curie er stor i sig selv. Kunsten er at videregive denne storhed. Den behersker Stig Dalager til fuldkommenhed, og ”Det blå lys” bør overvælde ikke blot de danske, men også de udenlandske læsere.

Anmeldelse: Flannery O'Connor: Voldsmænd river det til sig (The Violent Bear It Away)

23-02-2011: Flannery O'Connors ”The Violent Bear It Away” er allerede etableret som en af amerikansk litteraturs moderne klassikere. Nu, efter 51 år, udkommer den på dansk. Læs artikel

Anmeldelse af Jean Echenoz - Løb

23-06-2014: Der var engang, da Emil Zátopeks navn var på alles læber, men i dag kender de færreste den legendariske langdistanceløber. Det råder Jean Echekoz bod på i et fortræffeligt lille eftermæle. Læs artikel

Anmeldelse af Jan Guillou - Mellem rødt og sort

24-10-2013: Historisk roman: Tredje bind i Jan Guillous romanserie om ”Det store århundrede” giver et velgørende tysk perspektiv på historien. Fra depression og inflation til nazisme. Læs artikel

Anmeldelse af Mario Vargas Llosa - Kelterens drøm

19-10-2013: Mario Vargas Llosa genopliver historien om den irske diplomat, der først overværede vestlige firmaers mishandling af arbejdere i kolonierne, siden blev militant nationalist og dømt til døden. Læs artikel

Anmeldelse: Marcel Proust: Guermantes' verden 1

03-01-2012: Tidsbillede: Selv om nyoversættelsen af Marcel Prousts ”På sporet af den tabte tid” ikke gør meget stads af sig, er den både en fryd og en nødvendighed. I bind fem af det enorme tidsbillede begynder verden at forandre sig for altid. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...