Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Stephen King - 23.11.63 | bog.guide.dk

Anmeldelse af Stephen King - 23.11.63

Læsetiden flyver, når Stephen King kombinerer kontrafaktuel historieskrivning med moderne fysik i sin nye tidsrejse-roman.

Roman
Stephen King
22.11.63

(”11.22.63”, 2011)

Oversat fra engelsk af Alis Friis Caspersen

864 sider, 349 kr.

Hr. Ferdinand


B97432852Z.1_20131121180215_000+GBN8MTDS.1-0.jpg

Det siges, at når professionelle historikere skal slå sig løs efter en lang konferencedag afsluttet med en god middag, så leger de kontrafaktuel historie. Man ændrer på nogle af historiens grundlæggende forudsætninger og gætter på, hvad konsekvenserne ville være.

Hvad nu, hvis Napoleon og ikke Wellington havde vundet ved Waterloo dengang i 1815? Så ville Europa have været under fransk indflydelse, og meget ville have set anderledes ud, ikke mindst i forhold til det nye Tyskland. Treårskrigen over de slesvig-holstenske hertugdømmmer ville måske ikke være blevet udkæmpet, og så ville der heller ikke være noget 1864.

Det svage punkt i den slags spekulationer er naturligvis, at der ikke kan tages højde for alle eventualiteter. Selv om man skruer lidt på nogle ventiler, forbliver resten ikke nødvendigvis upåvirkede.

Hvis man nu kobler den slags kontrafaktuelle spekulationer på moderne fysikteori om parallelle verdener, strengteori, sommerfugleeffekt og så videre, bliver billedet for alvor kompliceret. Men det er netop, hvad Stephen King har gjort i sin nye roman, ”22.11.63”. Titlen henviser til den dag, da præsident Kennedy blev skudt under et besøg i Dallas i Texas.

Kaninhul til fortiden

Der har jo ikke manglet konspirationsteorier om den udåd. Så det første, Al, indehaveren af en lille campingvogns-diner i staten Maine, går i gang med undersøge, er, om det faktisk var Lee Harvey Oswald, der alene stod bag attentatet, eller om han var en del af en sammensværgelse.

Hvordan kan en burger-vender langt ude på landet i det provinsielle New England så finde ud af det? Jo, han har opdaget en tidsportal ude bag ved lageret i diner-campingvognen, som tillader en rejse tilbage i tiden, nærmere bestemt til 1958.

En lokal gymnasielærer, Jacob – ”Jake” – Epping, tror ikke sine egne øren, da Al fortæller ham om muligheden for at rejse i tiden. Men Al, der er døende af lungecancer, har en selvpålagt mission, som han ikke kan nå at fuldføre på grund af sygdommen. Han vil forhindre attentatet mod John F. Kennedy. Ikke alene vil præsidentens liv blive sparet, men sandsynligvis vil det også påvirke fremtidens politik, så Vietnam måske kan undgås, og så videre.

Jake er forbløffet, men indvilger i et kort besøg i 1958 for at blive overbevist. Han træder igennem ”kaninhullet”, som han kalder det efter Lewis Carrolls ”Alice i Eventyrland”, og det virker faktisk. Der må dog endnu nogle prøver til, for at han er helt overbevist om, at man kan ændre ved tidens gang.

Men der er nogle begrænsninger. Trafikken frem og tilbage gennem kaninhullet betyder, at man kan tage tilbage i tiden og leve normalt dengang i kronologisk tid, selv om det i 2011-tid kun forekommer som et par minutter. Navnlig er der den omstændighed, at hver gang man tager tilbage, nulstiller man, hvad der skete under sidste besøg. Eller sådan ser det i hvert fald ud både for Al og for Jake til at begynde med.

Billig mad og racehad

Det er en svimlende historie, som Jake begiver sig ud i. Den ca. 35-årige nyskilte gymnasielærer forundres over de amerikanske sen-50’ere med de uhørt lave priser på alting, de allestedsnærværende cigaretter, fabrikkerne, der pumper affaldsstoffer ud i vand og luft og ikke mindst det rå raceklima og den betydelige antisemitisme. Men han nyder også tidens musik og muligheden for at køre i store, brændstofslugende flydere. Og så forelsker han sig, hvad der yderligere komplicerer hans mission.

Stephen King skriver som sædvanlig science fiction, som om det var en gammeldags, realistisk roman. Men hans dramatisering af moderne fysik på kanten af metafysik er fascinerende og hans tidsbillede besnærende.

Lykkes det at afværge attentatet? Det må læseren selv finde ud af. Det tager godt 850 siders tid, men i selskab med King flyver tiden.

Anmeldelse af Stephen King - Vinden gennem nøglehullet

19-02-2014: Med sit fantasymiks af gammelt og nyt er Stephen King i fronten af interaktiv litteraturpraksis i sin nye bog, hvor han genopliver sin ellers afsluttede Tårn-serie. Læs artikel

Anmeldelse: Jan Guillou: Brobyggerne

05-11-2011: Roman: Jan Guillou prikker hul i nogle af de indgroede forestillinger, som vi måtte have om verden. Læs artikel

Anmeldelse: Charles Cumming: Den sjette forræder

19-10-2011: Charles Cumming træder frem som spiongenrens nye førstemand, netop som John le Carré runder 80 år. Læs artikel

Anmeldelse: Leonardo Padura: Manden, der elskede hunde

06-10-2011: Roman: Leonardo Paduras er en fremragende forfatter også i denne store, ambitiøse roman om Trotskij, som kun hæmmes af, ja, netop ambitionerne. Læs artikel

Anmeldelse: Dennis Lehane: Den givne dag

24-03-2011: Roman: En mægtig historisk roman om USA i mellemkrigstiden. Dennis Lehane mestrer både den sprogligt præcise og intense detalje og det store, bredt anlagte epos. Det er stort. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...