Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Stephen Chbosky - Fordelene ved at.. | bog.guide.dk

Anmeldelse af Stephen Chbosky - Fordelene ved at være en bænkevarmer

Rørende og kontroversiel amerikansk dagbogsroman udkommer endelig på dansk.

Roman
Stephen Chbosky

FORDELENE VED AT VÆRE

EN BÆNKEVARMER

Oversat fra ”The Perks of Being a Wallflower”, 1999

På dansk ved Paul McNeice

256 sider, 279 kr.

Forlaget Ordenes By


B97444412Z.1_20131128182414_000+G998RT03.1-0.jpg

Siden den i 1999 udkom i USA for første gang, er ”Fordelene ved at være en bænkevarmer” jævnligt blevet udskældt og forsøgt forment fra undervisningsbrug på grund af sit kontroversielle indhold.

Bogen blev i 2012 aldeles glimrende filmatiseret af forfatteren Chbosky selv, og at den nu foreligger i dansk oversættelse, er kun klædeligt. For her er tale om en ungdomsroman af den allermest ægte slags.

Den 15-årige Charlie er titlens bænkevarmer. Lige inden han skal begynde på high school, begår hans bedste og eneste ven selvmord, hvilket efterlader den i forvejen introverte Charlie på endnu mere socialt bar bund end tidligere.

Han fordyber sig derfor i de litterære klassikere, som hans elskede engelsklærer, Bill, forsyner ham med, i stedet for at tage del i livet. I hvert fald lige indtil han møder søskendeparret Sam og Patrick, der indvier Charlie i en forjættende outsiderverden, hvor det er cool at være på tværs. Patrick er bøsse og søsteren Sam det smukkeste, Charlie nogensinde har set.

I deres verden begynder Charlie endelig at deltage i stedet for bare at observere, og pludselig rammer livet ham anderledes hårdt.

Helt uden filter

”Fordelene ved at være bænkevarmer” er skrevet i dagbogsform, men ulig mange andre romaner giver den distancerede jeg-form her fuldkommen mening. For Charlie er helt uden filter, som også Bill bemærker, og han lader alle oplevelser sive direkte ind i sig, som var han en svamp.

Tonen i ”Fordelene ved at være en bænkevarmer” er det mest forbilledlige ved denne rørende dannelsesrejse i teenspleen’ens tegn. Charlie formidler lakonisk og naivt sin egen ustabile situation, hvis alvor først afsløres på de allersidste sider.

Selv om der er gået 14 år, siden den udkom første gang, er aktualiteten på ingen måde gået af ”Fordelene ved at være en bænkevarmer”. Snarere tværtimod.

Anmeldelse af Oliver Zahle - Elefantstenen

08-11-2014: Oliver Zahles fine fortælling om en dreng, der tryller en elefant frem for ikke længere at være den tykkeste i Thyborøn, har ikke gods nok til at fylde en roman. Læs artikel

Anmeldelse af Sally Gardner - Mission Måne

18-05-2014: Sally Gardner skriver personlig og vedkommende ungdoms-sci-fi. Læs artikel

Anmeldelse af Louise Bach - Himlen over Vanløse Allé

05-01-2014: Louise Bach mangler endnu fundamentale forudsætninger for at overbevise som ungdomsforfatter. Læs artikel

Anmeldelse: Sanne Søndergaard: Hell man

04-07-2012: Fornemt fortalt ungdomsroman om krig som den eneste mulighed. Læs artikel

Anmeldelse: Suzanne Collins: The Hunger Games - Trilogien

09-05-2012: Ungdomslitteratur: Hæsblæsende og uhyggeligt realistisk fremtidsvision skræmmer og fascinerer. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...