Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Simon Sebag Montefiore - En.. | bog.guide.dk

Anmeldelse af Simon Sebag Montefiore - En vinternat

”En vinternat” handler om romantiske længsler i Sovjetunionens mest brutale periode. Man skammer sig næsten over at være så godt underholdt.

Roman
Simon Sebag Montefiore
EN VINTERNAT

(”One Night in Winter”, 2013)

På dansk ved Lærke Pade

488 sider, 299 kr.

Gads Forlag


B971667271Z.1_20141030171946_000+G88GPNE0.1-0.jpg

Britiske Simon Sebag Montefiore slår to fluer med ét smæk. Han er historieforsker med flere solide fagbøger bag sig. Og så er han fiktionsforfatter, der bruger stoffet fra forskningen i romaner med en overbevisende autentisk ramme for begivenheder med rod i virkeligheden, men kombineret og udviklet ved fantasiens mellemkomst.

Danske læsere har allerede adgang til romanen ”Sasjenka” fra 2008, som ”En vinternat” til en vis grad deler persongalleri med, og til fagbøgerne ”Jerusalem: biografien”, ”Unge Stalin” og ”Stalin: den røde zar og hans hof”.

Skarpladt teaterpistol

Det er også kredsen omkring Stalin, der er ramme for ”En vinternat”. Tidspunktet er lige før og efter Nazitysklands nederlag. Soldaterne er ved at vende hjem, og der skal holdes sejrsparade i Moskva.

Denne begivenhed benytter nogle gymnasieelever fra Moskvas eliteskole for ledelsens børn som anledning til en gadeteater-forestilling. De unge mennesker har en hemmelig klub, hvor de dyrker det romantiske, med nærmere adresse til Pushkins ”Eugen Onegin”. Deres lille klub er organiseret efter det sovjetiske regeringsmønster med politbureau osv. De opfører gerne scener fra det dramatiske russiske nationaldigt. Denne gang involverer det en udkæmpelse af digtets centrale begivenhed, duellen.

Det har de gjort før, og de benyttede våben er teaterrekvisitter. Blot ikke denne gang. Der lyder skud, og to af de unge ligger dræbt på gaden.

Meget tyder på, at ugerningen er sket på grund af den ene unges jalousi og overromantiserede vrangforestillinger om digt over for virkelighed. Men det sætter en kædereaktion i gang. For sikkerhedstjenesten tror, at der er tale om et komplot mod staten.

I forvejen er hverdagen ikke tryg i Stalins paranoide Sovjetunion. Alle ved, at der renses grundigt ud, når noget opfattes som truende. Det sker også her.

Alle relationer ødelagt

”En vinternat” er en historie om et mørkt kapitel i Ruslands historie, helt i frygtens billede. Selv om man ikke kan tage romantiske længsler fra folk, så kan man underkue dem, så der ikke længere er mulighed for at udfolde dem.

Montefiore tegner i denne historie om det gamle Ruslands romantik underkastet Stalin-statens brutalitet et rystende billede af et samfund, hvor partiet adlyder lederen, hvor sindssyge dispositionerne end er. Hvor partiet i nogle få hensynsløse lederes hænder står over alt og alle, og hvor mistænksomhed ødelægger alle medmenneskelige relationer, det være sig mellem venner eller familiemedlemmer.

En af den slags velkomponerede og velskrevne romaner, hvor man faktisk har det lidt skidt ved at være så godt underholdt.

Anmeldelse af Ken Follet - På kanten af evigheden. Century-trilogien, bind 3

15-09-2014: Anmeldelse: Ken Follett er stærkest, når han skriver dialog, mens de beskrivende passager består af prosaisk skomagerbas. Men hvad gør det, når handlingen er medrivende, og personerne har dybde. Century-trilogien afrundes. Læs artikel

Anmeldelse af Joyce Carol Oates - De forbandede

02-09-2014: Usædvanlig campus-roman fra en af USA’s største forfattere. Joyce Carol Oates beretter besættende om normalitetens sociale og psykologiske fortrængninger. Læs artikel

Anmeldelse af Jo Baker - Huset Longbourn

09-07-2014: Jo Bakers ”Huset Longbourn” er en tankevækkende roman om alt det, som Jane Austen ikke skriver. Læs artikel

Anmeldelse af Anna Hope - De savnede

26-06-2014: Anna Hope har skrevet flot debutroman om krigstab, privat lidelse og officiel erindring. Læs artikel

Anmeldelse af Tore Skeie - Jomfruen fra Norge

13-05-2014: Den norske historiker Tore Skeies signalement af 1300-tallets Norden er et spændende indblik i det øverste lag af samfundet. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...