Find mere om:
Nyhed: Nøgne lig hos tyrkiske boghandlere | bog.guide.dk

Nyhed: Nøgne lig hos tyrkiske boghandlere

Danske krimier er blevet en del af den skandinaviske bølge, og flere og flere udkommer i udlandet.

Det skriver metroXpress.

Fem nøgne lig fra en gymnastiksal i Bagsværd er nu endt i Tyrkiet.

Og i næste uge vil en afdød prostitueret fra Skelbækgade i København dukke op i boghandlerne i Spanien.

Danske forfattere eksporteres i stor stil til udlandet, og de to krimier "Svinehunde" af Lotte og Søren Hammer og Sara Blædels "Aldrig mere fri" er bare to eksempler på, at danske bøger - og især krimier - sælger godt uden for landets grænser.

Det går godt

"Det går rigtig godt i øjeblikket. Vi har mærket en stor stigning i interessen for de danske forfattere, der nu også er kommet godt med i "den skandinaviske bølge", siger Karen Vad Bruun fra Gyldendal Group Agency, der forhandler aftaler med udenlandske forlag.

Samme melding kommer fra flere andre steder i bogbranchen, hvor man generelt oplever en større åbenhed, når man rejser ud med danske bøger i kufferten.

"Det er absolut blevet lettere at sælge de danske navne i udlandet. Tyskland har længe været med, men selv lande som USA og England, der ellers finder vores bøger meget anderledes, har nu opdaget, at her er noget at komme efter," siger Anneli Høier fra det litterære agentur Leonhardt og Høier, der blandt andet har Leif Davidsen i sin stald.

Mere at byde på

Selv om der i branchen er enighed om, at navne som Henning Mankell og Stieg Larsson har hjulpet til med at åbne omverdenens øjne for skandinavisk litteratur, mener Susanne Gribfeldt fra Lindhardt og Ringhof også, at den stigende interesse for de danske titler skyldes, at vi har fået mere at byde på.

"Det kan godt være Stieg Larsson har hjulpet det lidt på vej, men jeg tror også, vores bøger simpelthen er blevet bedre. For der har været mange gode danske navne de seneste år," siger hun.

Større sammenhæng

Og spørger man ude i verden, hvad det er, danske og andre nordiske forfattere kan, er det at sætte en historie ind i en større sammenhæng, siger Anneli Høier.

"Samfundet og omverdenen er inddraget på en helt anden måde, end vi ser det i bøger fra for eksempel USA og England, hvor hovedpersonerne mere bliver en begrænset historie i sig selv. Hos os er der mere på spil, og det er meget eksotisk set udefra," siger hun.

Og at "eksotisk" er lig med "interessant" er de enige i på det spanske forlag Mosaico, der sidste år sendte en redaktør til Danmark for at opstøve nye forfattere, og som i næste uge sender den første af foreløbig tre Sara Blædel-romaner på gaden.

God litteratur

"Vi oplever et boom inden for de nordiske krimier, men Skandinavien er en region, der generelt producerer meget god litteratur. Især bøgernes personskildringer og personernes relationer med naturen og omgivelserne er noget, vi ikke ser i spansk litteratur," siger Mariana Montoya fra Grupo Norma Espana, der ejer forlaget Mosaico.

Boomet er tilsyneladende så stort, at man i år har valgt at gøre skandinavisk litteratur til hovedtema, når bogmessen i Madrid slår dørene op i slutningen af denne måned.

Kilde: metroXpress

Anmeldelse af Sara Blædel - Kvinden de meldte savnet

09-11-2014: Sara Blædels krimi nr. 9 om Louise Rick og co. stiller skarpt på medlidenhedsdrab. Læs artikel

Anmeldelse: Sara Blædel: De glemte piger

12-11-2011: Sara Blædel skriver denne gang mere stramt og disciplineret end vanligt om politiefterforskeren Louise Rick, der har problemer både på politistationen og på hjemmefronten. Læs artikel

Anmeldelse: Sara Blædel: Dødsenglen

07-12-2010: Sara Blædel lader sine plots udvikle sig til noget i retning af en krydsning mellem Enid Blytons børnekrimier om ”De fem” og så slægtsfejder À la Morten Korch. Sproget gør bestemt ikke noget væsen af sig. Læs artikel

Anmeldelse: Krimi Sara Blædel: Hævnens Gudinde

24-09-2009: Går man til ”Hævnens gudinde” med forventningen om en krimi, hvor alt er skruet sammen for at optimere genrens kerneydelse, bliver man skuffet. Læs artikel

Anmeldelse: Sara Blædel: Aldrig mere fri

21-04-2008: Krimi: Fortsat kvalitetsfremgang hos Sara Blædel, der er klar med sin fjerde udgivelse. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...