Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Krimi Sara Blædel: Hævnens Gudinde | bog.guide.dk

Krimi Sara Blædel: Hævnens Gudinde

Går man til ”Hævnens gudinde” med forventningen om en krimi, hvor alt er skruet sammen for at optimere genrens kerneydelse, bliver man skuffet.

Krimi

Sara Blædel:

HÆVNENS GUDINDE

422 sider, 299 kr.

People's Press

UDKOMMER I DAG

En ungdomsfest i et bådehus i Københavns havn, hvori kriminalassistent Louise Ricks plejesøn Jonas deltager, afbrydes brat af en gruppe unge, aggressive mænd.

Jonas tilkalder Louise, der er ved at afhøre en ung enke efter et offer for en skudepisode. Men Louise kommer kun lige tidsnok til at se, hvordan moderen til den pige, som festen holdes for, er blevet brutalt slået ned og pigen selv dødeligt påkørt af en tilfældigt forbipasserende i forsøget at undslippe voldsmændene.

Alle disse forbindelser

Da den nærliggende lagerbygning nogle dage efter brænder ned, og to unge mænd genkendt som nogle af de fest-indtrængende brænder inde, tyder alt på, at moderen har taget en grusom hævn.

Men der er forbindelser fra lagerbygningen til offeret for nedskydningen, forbindelser, som ikke standser ved de umeddelsomme rockerkredse, som Louise er ved at efterforske i forbindelse med nedskydningssagen.

Hvor de forbindelser fører hen, kommer frem ved lidt af en tilfældighed i den e-mail-korrespondance, som Louise har med sin veninde, journalisten Camilla, der er på langfart i USA med sin søn for at komme sig over deres sidste fælles oplevelser.

Sara Blædel har valgt at udvikle den undergenre, der kunne kaldes femi-trivi-

krimi.

Læsernes egne erfaringer

Femi-krimi-delen udgøres af det konstante fokus på den efterforskende heltindes besvær med at få job og privatliv til at hænge sammen. Det har at gøre med handlingens indhold. Trivi-delen kommer ind i fremstillingen af dilemmaet. Her gælder det om at få skabt en så stor overensstemmelse med læsernes egne erfaringer som muligt.

De ved jo alt om, hvordan det er, når chefen står og tripper med dagens sidste pligter, og der lige om lidt skal hentes børn i institutionen. For at opnå denne særlige det-kunne-have-været-mig-læsertilknytning tæppebomber Blædel med hverdagsreferencer, der egentlig er selve krimisagen uvedkommende. Uden dem ville historien kunne kortes ned til det halve.

Når hovedpersonen tænker, at hun »mest af alt så frem til en fredag aften med ”Vild med Dans” i forældrenes sofa, slik i skålene og lidt vin i glassene,« så er det vanskeligt at få andet ud af det, end at forfatteren eftertrykkeligt vil vise, at Louise sandelig hører solidt til i familien Danmark.

Denne trivial-teknik, som også danske tv's krimiserier for længst har taget til sig, er ikke i sig selv kritisabel. Teknikken er et greb, som en forfatter bruger for at gribe og fastholde sit publikum og findes i større eller mindre grad i al fiktion.

Overdådighed af klicheer

Men der er næppe nogen tvivl om, at det er ved dette greb snarere end i forsøget på at præstere en gedigen krimi-gåde, at Sara Blædel søger at fastholde sine læsere.

Går man til ”Hævnens gudinde” med forventningen om en krimi, hvor alt er skruet sammen for at optimere genrens kerneydelse, bliver man noget skuffet.

Går man derimod til bogen med en forventning om en dramatisk tilspidset spejling af hverdagslivet i velfærdsstaten udtrykt i en overdådighed af hverdagssproglige klicheer, vil man blive rigeligt belønnet.

Anmeldelse: Sara Blædel: De glemte piger

12-11-2011: Sara Blædel skriver denne gang mere stramt og disciplineret end vanligt om politiefterforskeren Louise Rick, der har problemer både på politistationen og på hjemmefronten. Læs artikel

Anmeldelse: Sara Blædel: Kun ét liv

21-03-2007: Den hidtil bedste krimi fra Sara Blædel om et såkaldt æresdrab. Læs artikel

Anmeldelse af Sara Blædel - Kvinden de meldte savnet

09-11-2014: Sara Blædels krimi nr. 9 om Louise Rick og co. stiller skarpt på medlidenhedsdrab. Læs artikel

Anmeldelse: Sara Blædel: Dødsenglen

07-12-2010: Sara Blædel lader sine plots udvikle sig til noget i retning af en krydsning mellem Enid Blytons børnekrimier om ”De fem” og så slægtsfejder À la Morten Korch. Sproget gør bestemt ikke noget væsen af sig. Læs artikel

Nyhed: Nøgne lig hos tyrkiske boghandlere

06-05-2010: Danske krimier er blevet en del af den skandinaviske bølge, og flere og flere udkommer i udlandet. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...