Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Sara Blædel - Kvinden de meldte.. | bog.guide.dk

Anmeldelse af Sara Blædel - Kvinden de meldte savnet

Sara Blædels krimi nr. 9 om Louise Rick og co. stiller skarpt på medlidenhedsdrab.

Krimi
Sara Blædel
KVINDEN DE MELDTE SAVNET

314 sider, 299,95

People’s Press


B971716961Z.1_20141109184646_000+G0IH1A2Q.1-0.jpg

Temaet i Sara Blædels niende krimi om politiefterforskeren Louise Rick er tabet, både det permanente og det midlertidige.

Louise Rick beskæftiger sig professionelt med sidstnævnte tab, idet hun er leder af Den Særlige Eftersøgningstjeneste på Politigården. Her forestår hun eftersøgninger af savnede personer, der frygtes at have været ofre for forbrydelser.

Denne gang er det tæt på. Eik, hendes kæreste og samlever gennem det sidste halve år – forklaringen på anledningen til samboskabet må søges i forrige krimi, ”Dødesporet” – er pludselig som sunket i jorden.

Eik har haft det med at stemple ud med ujævne mellemrum og tage en druktur, men der har intet været af den slags det sidste halve år. Han har også uden videre forladt den pensionerede politihund, som han har overtaget, stående uden for en kiosk på gaden.

Louise er forståeligt nok bekymret. Det er hendes overordnede også efter kort tid. En eftersøgning sættes i gang.

Lige efter genrebogen

Louise Rick-krimi nr. 9 åbner på samme måde, som det efterhånden er standardprocedure i genren. Der berettes i fortællende nutid – det skærper uvilkårligt interessen – om en dramatisk hændelse, her en nedskydning af en kvinde gennem køkkenvinduet, mens hun er optaget af huslige gøremål.

Næste træk er ligeledes efter genrebogen: Der ”flashes” tilbage i tiden, nu i prosafiktionens foretrukne fortællende datid. Læseren bringes til 1996, da en ung præstekone beslutter at hjælpe sin sygdomsplagede mor til at få fred.

Og så er vi i nutiden, hvor først Louise Ricks private situation hurtigt ridses op, hvorefter hun må i gang med det politimæssige.

Hvordan alt dette hænger sammen – nedskydning af kvinde, medlidenhedsdrab for 18 år siden og Eiks forsvinden – bliver efterhånden bragt for en dag. Men inden skal vi lige om ad den fortsatte historie om Eiks kærestes forsvinden, efter en sommer for ca. 20 år siden, da han var nyuddannet politimand og havde orlov for at kunne nyde Middelhavskysternes gæstfrihed. Pludselig en dag forsvandt hans elskede Sofie efter et skænderi. Siden er hun ikke set, trods internationale efterlysninger.

Bedre end tidligere

Forsvindinger og medlidenhedsdrab hænger sammen i ”Kvinden de meldte savnet”. Blædel benytter krimianledningen til at stille skarpt på et af tidens varme etiske problemer, der bliver belyst fra adskillige sider.

Man fornemmer Blædel som den dybdeborende journalist på jagt efter en historie med aktuel gennemslagskraft.

Plottet hos Blædel er denne gang bedre end det plejer. En sparringspartner fra noget, der hedder Plotværkstedet, takkes da også i efterordet. Balancen mellem iagttagelserne fra det liv, hvor forbrydelser bryder forstyrrende ind, og hvad der er vigtigt for efterforskningen, er også markant bedre. Mindre livsstilsmagasinstof end vanligt er ligeledes velgørende. Selv Louises emsige journalistveninde Camilla har en plotfunktion, der bringer hende ud over at være et underholdende, men også lidt trættende indslag fra den kulørte ugepresse.

Blædels svaghed er dog nok stadig en vis træghed og klichémætning i sproget.

Kan det dog ikke gøres bedre end følgende passage: »Hun snusede ind og mærkede duften af læder, cigaretter, hårvoks og så den der udefinerbare og umiskendelige duft, der var helt hans egen. Hun lod sine hænder løbe gennem hans halvlange, sorte hår og kyssede ham tilbage« (side 13)? Atter en gang kunne man ønske, at Sara Blædel ville risikere lidt mere rent stilistisk.

Men alt i alt bedre Blædel end tidligere.

Anmeldelse: Sara Blædel: Dødsenglen

07-12-2010: Sara Blædel lader sine plots udvikle sig til noget i retning af en krydsning mellem Enid Blytons børnekrimier om ”De fem” og så slægtsfejder À la Morten Korch. Sproget gør bestemt ikke noget væsen af sig. Læs artikel

Anmeldelse af Robert Goddard- Når kun tavsheden taler

29-01-2014: Skæbnefortælling fra Robert Goddard om moralske dilemmaer, familiekontroverser og multinational industri. Læs artikel

Anmeldelse: Liselott Willén: Intet andet navn under himlen

07-07-2012: Der findes mistænkelige dna-spor på en politiker, som sættes i forbindelse med et 13 år gammelt drab. Læs artikel

Anmeldelse: Sara Blædel: De glemte piger

12-11-2011: Sara Blædel skriver denne gang mere stramt og disciplineret end vanligt om politiefterforskeren Louise Rick, der har problemer både på politistationen og på hjemmefronten. Læs artikel

Anmeldelse: Oliver Bottini: De Dødes Navne

28-04-2011: Den svære toer er ikke spor svær for Oliver Bottini. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...