Find mere om:
Nyhed: Dødstruet forfatter fortryder intet | bog.guide.dk

Nyhed: Dødstruet forfatter fortryder intet

I et interview med The Times understreger den indisk-britiske forfatter Sir Salman Rushdie, at han inderst inde er glad for, at han skrev og udgav “De sataniske vers” uanset de uhyggelige omkostninger.

Den kontroversielle roman udkom for tyve år siden i torsdags. Fire måneder senere udgik en fatwa fra Teheran, der dødsdømte Rushdie. Siden har han levet omgivet af sikkerhedsvagter.

Rushdies udtalelse kommer samtidig med at en forlægger i London er gået under jorden efter ny litterær krænkelse blandt muslimer. En brandbombe blev i lørdags smidt ind i hans bopæl, hvor også hans lille forlag har til huse, og her forberedes udgivelsen af den kontroversielle roman om Muhammed og hans hustruer, ”The Jewel of Medina”.

Kritik af forlag

Rushdie var i august måned ude med skarp kritik af sit eget forlag, Random House, fordi forlagsgiganten bakkede ud af en kontrakt på netop denne roman. Rushdie karakteriserede adfærden som ynkelig.

I det nye interview med The Times antyder Rushdie, at han lærer af sin egen dramatiske skæbne under hans bestandige tumlen med det for ham centrale spørgsmål i tilværelsen:

”Det spørgsmål, jeg hele tiden stiller mig selv, lyder: er vi herrer eller ofre? Skaber vi historien, eller skaber den os? Former vi verden, eller bliver vi bare formet af den? Spørgsmålet om, hvorvidt vi har en handlekraft i vore liv eller blot er passive ofre for begivenhederne, er, tror jeg, et stort spørgsmål og et som jeg altid har prøvet at stille. Jeg ville ikke lade være med at være den forfatter, der stillede det. ”

Forlægger dræbt

Den japanske forlægger af ”De sataniske vers” blev dræbt ved knivstik, den italienske forlægger overlevede et overfald med knive, den norske forfatter blev skudt men overlevede.

Rushdie selv tager løsere på sikkerhedsforanstaltningerne i dag, men erkender at fatwaen ikke kan annulleres.

Og da han sidste år blev adlet af dronning Elizabeth II, brød der uroligheder ud blandt muslimer i Pakistan og Malaysia med nye krav om hans henrettelse.

Anmeldelse af Salman Rushdie - Grimus

24-08-2014: Salman Rusdies første roman, ”Grimus”, fra 1975 er en eksistentiel allegori, men uden det senere forfatterskabs verbale elegance. Læs artikel

Anmeldelse af Lawrence Norfolk - John Saturnalls gæstebud

28-11-2013: Historisk: Brødrene Price og ”Babettes gæstebud” hensat til 1600-tallets England martret af politisk-religiøs tumult. Læs artikel

Anmeldelse af G. Willow Wilson - Alif

09-07-2013: Konvertitten G. Willow Wilsons forrygende debutroman kombinerer på enestående vis gamle muslimske skrifter med moderne internetaktivisme og ungdommelig kærlighed. Læs artikel

Anmeldelse: Salman Rushdie: Luka og livets ild

26-05-2011: Som i alle gode eventyr er der en del at hente for voksne i ”Luka og livets ild”. Læs artikel

Anmeldelse: Nis Jakob: Cellen

27-08-2010: Nis Jakob's ”Cellen” er en thriller uden egentlig spænding. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...