Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Salman Rushdie - Grimus | bog.guide.dk

Anmeldelse af Salman Rushdie - Grimus

Salman Rusdies første roman, ”Grimus”, fra 1975 er en eksistentiel allegori, men uden det senere forfatterskabs verbale elegance.

Roman
Salman Rushdie
GRIMUS

(”Grimus”, 1975)

På dansk ved Jakob Levinsen

340 sider, 299,95 kr.

Gyldendal


B971291662Z.1_20140823172723_000+G2CF55MI.1-0.jpg

”Grimus” er de ombyttede bogstaver, et anagram, for ”simurg”, og Simurg er en gud, der efter legenden skulle bo på bjerget Qâf. Historien om Simurg fortælles i sufi-digteren Farid ud-din Attars digt fra 1100-tallet ”Mantiq ut-Tair”, der betyder ”fuglekonferencen”.

Historien går ud på, at 30 hærfugle – på engelsk ”hoopoe”, der også har en central rolle i Rushdies ”Haroun og Eventyrhavet” – begiver sig ud for at søge deres gud, Simurg, der bor på det cirkelrunde bjerg Qâf. For at nå det må de gennem syv dale, hver med deres prøvelse og efterfølgende oplysning. Da de når bjerget og spændt afventer åbenbaringen af deres gud, får de at vide, at der ingen gud er, men at de to dele af ordet ”simurg” – ”si” og ”murg” – betyder 30 fugle. Med andre ord, de er selv den gud, de søgte, og det guddommelige består i den eksistentielle rejse, de har tilbagelagt parallelt med den fysiske.

Hul i Middelhavet

I sin essens er det den historie, Rushdie genfortæller i sin første roman, ”Grimus”, fra 1975. I en blanding af fantasy og science fiction berettes om indianeren Flaksende Ørn, der af sin storesøster får mulighed for at drikke en væske, der giver evigt liv.

I 777 år, 7 måneder og 7 dage flakker han om, før han beslutter sig for at forsøge at blive dødelig igen. Til det formål opsøger han Kalveøen – gennem et ”hul” i Middelhavet – hvor der bor mennesker, som har fået udødelighed, men som får den uendelige tid til at gå med trivielle gøremål.

Som fuglene i legenden konfronteres Flaksende Ørn til slut med sin forestilling om det guddommelige, personificeret i Grimus, der har skabt både ø og den næsten lammende Grimus-effekt, der har alle i dens vold.

Begynd ikke her!

Det er let at genkende træk i dette første Rushdie-værk, der dukker op senere i forfatterskabet, lige fra den virtuose leg med ord til diskussionen af menneskers idéer om det metafysiske. Men det er, som om den unge forfatter prøver for kraftigt. I modsætning til de senere værkers lethed og ynde er der noget frygteligt tungt og konstrueret over ”Grimus”.

”Grimus” er dog langt fra nogen dårlig roman, og den udfordrer med sin allegoriske form læseren til selv at foretage de nødvendige mellemregninger og drage de fornødne konklusioner.

Læseren er med det samme klar over, at vi er i en betydelig litterær vægtklasse. Men den læser, der begynder sin Rushdie-læsning kronologisk, vil måske blive noget forskrækket. Så anbefalingen til nye læsere må være at begynde Rushdie-læsningen andetsteds i forfatterskabet.

”Grimus” er, som alle Rushdie-tekster, en vanskelig oversættelsesopgave, der dog er klaret fremragende af Jakob Levinsen.

Anmeldelse: Salman Rushdie: Luka og livets ild

26-05-2011: Som i alle gode eventyr er der en del at hente for voksne i ”Luka og livets ild”. Læs artikel

Nyhed: Dødstruet forfatter fortryder intet

01-10-2008: I et interview med The Times understreger den indisk-britiske forfatter Sir Salman Rushdie, at han inderst inde er glad for, at han skrev og udgav “De sataniske vers” uanset de uhyggelige omkostninger. Læs artikel

Anmeldelse af Margaret Atwood - Maddadam

20-09-2014: Margaret Atwoods science fiction-troldspejl udøver civilisationskritik med rigtige meninger og – heldigvis – en forløsende humor. Læs artikel

Anmeldelse af Sally Gardner - Mission Måne

18-05-2014: Sally Gardner skriver personlig og vedkommende ungdoms-sci-fi. Læs artikel

Anmeldelse af Neil Gaiman - Amerikanske guder

19-02-2014: Britisk-amerikanske Neil Gaimans fantasyfortælling genbruger ”road”-motivet. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...