Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Salman Rushdie: De Sataniske Vers | bog.guide.dk

Salman Rushdie: De Sataniske Vers

Salman Rushdies fjender havde fuldstændig ret. ”De Sataniske Vers” er nu som før en atombombe under al religiøs - og al mulig anden - dogmatik. Romanens farlighed ligger ikke blot i, at et par passager kan opfattes som blasfemiske, men nok så meget i, at de overhovedet er blevet skrevet.

Salman Rushdie:

THE SATANIC VERSES

Originaludgave bl.a. som hardback til 119,75 kr. og paperback til 119,75 kr. hos www.saxo.dk.

Dansk udgave: DE SATANISKE VERS

Oversat af Thomas Harder

581 sider, paperback. 118 kr.

Gyldendal

Det er uvist, hvorvidt Irans nu afdøde leder ayatollah Khomeini overhovedet havde læst ”De Sataniske Vers” fra ende til anden, da han den 14. februar 1989 udsendte sin verdenshistoriske fatwa mod Salman Rushdie. Men når man genlæser bogen i dag, kan man i hvert fald konstatere, at han fuldt ud havde forstået, hvor farlig den komplicerede, ofte selvsmagende højlitterære og ganske svært tilgængelige murstensroman egentlig er.

Rammehistorien er et tragisk trekantsdrama mellem en kvinde og to mandlige skuespillere af indisk-muslimsk herkomst. Undervejs flyver handlingen rundt i såvel tid som rum, fra nutidens London til noget, der ligner Mekka, og en profet, der kunne minde om Muhammed, og med labyrintisk mange hentydninger til alt fra vestlig popkultur til arabisk og indisk historie.

Farlige drømme
Det skal navnlig have været to drømmesekvenser, som vakte ayatollahens og en del andre muslimers vrede. Den ene involverer titlens sataniske vers, som ifølge en overlevering, Satan i sin tid skal have narret profeten til at indbefatte i de åbenbaringer, der blev til Koranen; i den anden drøm imiterer en gruppe prostituerede profetens hustruer.

Men set i større perspektiv ligger romanens farlighed ikke blot i, at et par konkrete passager kan opfattes som blasfemiske. Den ligger nok så meget i, at de - og resten af bogen - overhovedet er blevet skrevet.

Forstået på den måde, at i romanens vildt fabulerende univers ligger heller ikke de religiøse overleveringer fast. Hos Rushdie er de, lige så vel som alt muligt andet, et materiale som digteren - og alle mulige andre - kan benytte frit og egenrådigt.

Op i luften
Han kan også overgive det til latteren, hvis det er det, han vil. For så vidt kan debatten om romanen ligne en global udgave af den katolske 1300-tals konflikt i Umberto Ecos otte år ældre ”Rosens Navn”, hvori magthavere også er villige til at slå ihjel for at hemmeligholde en tekst om komediens væsen.

Oven i købet går Rushdies roman overhovedet ikke ud på at bringe de religiøse overleveringer ned på jorden. Tværtimod bliver de sendt op i luften sammen med alle de andre magiske og overnaturlige begivenheder, som romanen myldrer med, og som Rushdie i større eller mindre omfang selv har fundet på.

Intet er helligt
Dermed går titlen i virkeligheden heller ikke kun på legenden om Satans indblanding i profetens visioner. I overført betydning beskriver den også bogen selv; den er hvad den kalder sig.

Et år efter fatwaens udstedelse skrev Rushdie et stort, reflekteret essay om konflikten med titlen ”Er intet helligt?”. Men han havde allerede selv i sin roman besvaret spørgsmålet med et rungende, overstadigt og selvbevidst nej.

Og i det perspektiv spiller fatwaen i virkeligheden ikke nødvendigvis den store rolle, andet end som et for sent forsøg på damage control. Man kan opfordre til at forbyde bøger og slå forfattere ihjel, men når de kætterske tanker er tænkt, nedskrevet og læst er det allerede for sent.

Anmeldelse: Sherry Jones: Medians Juvel

26-11-2008: Muhammeds liv og tid set i feministisk perspektiv er temaet for en ny roman. Det er der kommet ren triviallitteratur ud af. Læs artikel

Nyhed: Dødstruet forfatter fortryder intet

01-10-2008: I et interview med The Times understreger den indisk-britiske forfatter Sir Salman Rushdie, at han inderst inde er glad for, at han skrev og udgav “De sataniske vers” uanset de uhyggelige omkostninger. Læs artikel

Anmeldelse: Nye romaner fra de store

07-02-2008: 2008 byder på romaner og erindringer fra en stribe af store internationale navne. Læs artikel

Anmeldelse af Eiríkur Örn Norddahl - Ondskab

08-11-2014: Eiríkur Örn Norddahl tager humoren til hjælp, når han rister sin egen generation i eftervarmen fra de tyske gaskamre. Læs artikel

Anmeldelse af Salman Rushdie - Grimus

24-08-2014: Salman Rusdies første roman, ”Grimus”, fra 1975 er en eksistentiel allegori, men uden det senere forfatterskabs verbale elegance. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...