Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Roy Jacobsen - De usynlige | bog.guide.dk

”Fiskerne” på norsk

Fremragende romankunst i norsk roman om livet på en lille ø højt mod nord.

Roman
Roy Jacobsen
DE USYNLIGE

Oversat af Camilla Christensen

216 sider, 299,95 kr.

Rosinante


B971355848Z.1_20140908195156_000+GLHFDR54.1-0.jpg

Titlen spiller på, at øen Barrøy langt mod nord i Norge knap er synlig fra fastlandet, mens den lille familie, der i årene omkring Første Verdenskrig kæmper sig til udkommet med alskens fiskeri, jagt, indsamling og landbrug i meget lille målestok, omvendt ofte spejder mod land.

Det er klart en symbolsk opstilling – men man må nok spørge sig, om det moderne Norges selvforståelse og identitet ikke netop er konstrueret ved faktisk at holde blikket stift rettet den anden vej, mod bygder, småøer og langrendsski med olien til at betale gildet.

Familiært sammenrend

Hvordan det nu end er med det, har Roy Jacobsen igen skrevet en god roman. Der er en fattet tæthed i de detaljenære beskrivelser af de tusinde daglige gøremål, den intense sammenhæng med vind og vejr og de tusinde små gnidninger og velsignelser mellem mennesker, der i lyst og nød må leve sammen. Det er på sin vis en hård og fattig verden, men den er genrejst som romankunst med en diskret overdådighed i udførelsen.

Vi følger især lille Ingrid, der vokser til og skal lære de myriader af forskelligartede rutiner, der sætter mennesker i stand til at overleve på en klippeknold højt oppe i Nordatlanten. I handlingens løb rammes både faren og moren af ulykker, og Ingrid skal sammen med andre lige så purunge væsner skabe en familie af det sammenrend, der nu er tilbage, og videreføre øens sejlads ind i den modernitet, der diskret breder sig fra fastlandet og ud over de tusind øer, holme og skær.

Egensindige overlevere

Ved et tilfælde læser jeg ”De usynlige” samtidig med en genlæsning af Hans Kirks ”Fiskerne” (1928), og der er noget af den samme fine respekt for samspillet mellem naturen og de mennesker, der mest umiddelbart lever på og af dens nåde, i de to romaner. Men religion spiller en meget lille rolle på Barrøy, selvom menneskene der har kår, som er endnu barskere end dem, der hos Kirk er baggrunden for fiskernes indremissionske strenghed. Og så er øboerne ikke så meget skildret som en klasse, men som en familie af egensindige overlevere. Familie er vel at mærke ikke bare noget, man er og har, men noget, man arbejder frem.

Som antydet mener jeg nok, man kan diskutere, om den kultur, Jacobsen her beskriver, nu også er så usynlig fra det norske fastland hundrede år senere, men ”De usynlige” er en fremragende roman, hvor intense stemninger og store følelser hele tiden pibler frem mellem hverdagenes fangstredskaber, vasketøj, vejrfænomener og husdyr – også på dansk i Camilla Christensens fine gengivelse.

Anmeldelse: Ken Follett: Giganternes fald

28-09-2010: En lovende begyndelse på en planlagt trilogi Læs artikel

Anmeldelse af Louis-Ferdinand Céline - Rejse til nattens ende

25-10-2014: Efter Første Verdenskrig gik alle værdier af led, og troen på det gode kom til at virke som en forældet drøm. Céline beskriver i sin berømmede roman, hvordan et ødelagt menneske gebærder sig i en ødelagt verden. Læs artikel

Anmeldelse af Ford Madox Ford - Parade's End

09-09-2014: Genanmeldelse: Den betydeligste britiske roman om Første Verdenskrig fokuserer på de private liv i skyggen af krigen. Det er smukt, patineret og pletvis racistisk. Læs artikel

Anmeldelse af Henri Barbusse - Ilden. Et korporalskabs dagbog. Bind 1-2

31-08-2014: ”Ilden”, det franske hovedværk om Første Verdenskrig, kan snart fejre sit 100-års jubilæum, men dets tematisering af krigen er langtfra forældet. Læs artikel

Anmeldelse af Ernst Glaeser - Årgang 1902

04-08-2014: Genanmeldelse: Ernst Glaeser skildrer i sin generationsroman ”Årgang 1902” mesterligt det mentale omsving i Tyskland i løbet af Den Første Verdenskrig. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...