Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Romain Puértolas - Den utrolige.. | bog.guide.dk

Røverhistorier på formel

Fransk Jonas Jonasson-efterligning er glimtvis morsom, men forfatteren mestrer ikke krønikeformen tilstrækkeligt.

Roman
Romain Puértolas
Den utrolige historie om fakiren, der sad fast i et IKEA-skab (”L’extraordinaire voyage du fakir qui était resté coincé dans une armoire Ikea”, 2013)

På dansk ved Agnete Dorph Stjernfelt

312 sider, 279,95 kr.

Gads Forlag


B971598847Z.1_20141016182203_000+GM9GEPTG.1-0.jpg

Svenske Jonas Jonasson har med den fabelagtige dundersucces ”Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt” om folk og røvere i Sverige og resten af verden bevist, at der tilsyneladende er et umætteligt læserbehov for den slags vanvittige beretninger.

I hvert fald blev hans knap så vellykkede ”Analfabeten der kunne regne” også et bestsellerhit. Mon ikke den er den krønikestrøm, franske Romain Puértolas med sin debutroman, der alene i titlen vækker minder til Jonasson, ”Den utrolige historie om fakiren, der sad fast i et Ikea-skab”, har tænkt sig at lægge sig i?

Det lykkes da også i nogen grad, for den rablende historie om den indiske fakir Ajatashatru, hvis navn ingen kan udtale, hvorfor forfatteren – og den glimrende danske oversættelse – kommer med opfindsomme bud på alternativer, minder et godt stykke hen ad vejen om Jonassons litterære bedrifter.

På jagt efter en sømseng

Ajatashatrus færd begynder i hjemlandet Indien, hvor han ser en annonce fra et fransk Ikea-katalog, hvor der er en fornem sømseng på tilbud. Som fakir og omrejsende gademagiker er det netop, hvad Ajatashatru har brug for, hvorfor han bruger sine sidste sparepenge på en rejse til Frankrig, hvor han med en falsk 100-euro-seddel skal erhverve sig den eftertragtede sømseng.

Det skal selvsagt vise sig lettere planlagt end gjort, for allerede ved ankomsten til Paris springer han ind i en taxa, der føres af sigøjneren Gustave, der ikke ligefrem lader sig charmere af den entreprenante inder. Det gør til gengæld den franske kvinde Marie, som han træffer i Ikeas kødbollekø.

Begge to kommer til at blive genkommende figurer, i en roman der groft sagt når verden rundt. For Ajatashatru skal både til London med en flok illegale indvandrere, til Rom med Bond-baben Sophie Marceau og et smut til Libyen for endelig at nå sit mål.

Vanvid på formel

Puértolas skriver underholdende og ligefremt, men der er en krukket maner over hans fremstillinger. Hvor man hos Jonasson havde en fornemmelse af, at røverhistorierne kom naturligt, så virker det, som om de i ”Den utrolige historie om fakiren, der sad fast i et Ikea-skab” skal forceres frem.

Dermed mister teksten noget af den legesyge, der har gjort svenskerens romaner så appetitlige og interessante. For når vanviddet bliver til formel, begynder det at blive kedeligt.

Anmeldelse af Robin Sloan - Hr. Penumbras døgnåbne bogbutik

08-11-2014: Robin Sloan byder på let aftenunderholdning om et hemmeligt selskab på jagt efter en 500 år gammel sandhed. Læs artikel

Anmeldelse af James Frey og Nils Johnson-Shelton Endgame - Kaldet

03-11-2014: Multimediebog: Nyeste skud på stammen i den apokalyptiske ungdomslitteratur er en højstemt multimedieroman. Den ”Hunger Games”-lignende historie kan læses som gammeldags papirroman, eller man kan deltage i den globale skattejagt efter 500.000 dollars. Læs artikel

Anmeldelse af Margaret Atwood - Maddadam

20-09-2014: Margaret Atwoods science fiction-troldspejl udøver civilisationskritik med rigtige meninger og – heldigvis – en forløsende humor. Læs artikel

Anmeldelse af Tom Rachman - Storhed og fald

11-09-2014: Succesforfatteren Tom Rachman træder vande i ny bestseller om en kvindes jagt på sin identitet. Læs artikel

Anmeldelse af Daniel Kehlmann - F

26-08-2014: Fremragende: Al den falskhed! Daniel Kehlmanns nye roman er en tragikomisk fortælling, hvor krisen ituslår alle Vestens livssfærer i en flamboyant urkatastrofe. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...