Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Robin Sloan - Hr. Penumbras.. | bog.guide.dk

Anmeldelse af Robin Sloan - Hr. Penumbras døgnåbne bogbutik

Robin Sloan byder på let aftenunderholdning om et hemmeligt selskab på jagt efter en 500 år gammel sandhed.

ROMAN
ROBIN SLOAN
HR. PENUMBRAS DØGNÅBNE BOGBUTIK

295 sider, 300 kr.

Forlaget Iris


B971716264Z.1_20141106162832_000+GNPGV8V2.1-0.jpg

New York Times har givet en ganske præcis beskrivelse af denne hyggelige mysterieroman: »Dan Brown i Silicon Valley.« Dan Brown? Det er jo ham med ”Engle og dæmoner” og ”Da Vinci Mysteriet”.

”Hr. Penumbras døgnåbne bogbutik” har mange af de samme elementer: Moderne, videnskabeligt orienteret kærestepar møder ældgammel kult, og så går den vilde jagt på koden, der måske kan løse selve livets gåde. Her er alt, hvad genren kræver af lynende intelligente helte, sære folk i sorte kapper og falske reoler, der fører ned i iskolde krypter.

Robin Sloans personer er lige så éndimensionelle og karikerede som Dan Browns, og hans historie lider ydermere under ikke at være voldsomt nervepirrende. Ikke så meget som en bloddråbe bliver spildt undervejs. Men pyt, man er glimrende underholdt og skutter sig af hygge, ligesom med barndommens eventyrlige bøger fulde af mystiske tegn og hemmelige huler.

Nattevagt i støvet butik

På jagt efter job gennemtrawler Clay Jannon San Franciscos stejlt bakkede gader og ser ved et tilfælde et opslag i vinduet til en boghandler, der ligger side om side med en stripklub: »Nattevagt søges«. Clay får tjansen i den støvede butik med de meterhøje reoler, der kræver lange stiger og en vis adræthed at betjene.

Snart går det op for den unge mand, at kunderne ikke er helt almindelige. Det er ofte ældre mennesker, der kommer for at låne tykke bøger med guldskrift på ryggen – mod at udlevere en personlig kode. Butikkens indehaver, gamle hr. Penumbra, beder Clay om at beskrive kunderne og deres sindstilstand i den seneste af en serie logbøger, der rækker over 100 år tilbage i tiden.

Der er noget muggent ved det hele. Sammen med et par ressourcestærke venner og sin nye kæreste, Kat, beslutter Clay at undersøge sagen. Til alt held arbejder Kat hos Google i Mountain View, et højteknologisk hotspot, hvor idealismen og midlerne er ubegrænsede: Man ønsker simpelthen at akkumulere al tilgængelig viden og dele den med menneskeheden. Hvis nogen kan hjælpe med at komme til bunds i mysterierne, er det de gæve nørder i Google.

Gamle dyder

Den åbne, omfavnende attitude i den hyperavancerede it-gigant står i grel modsætning til den afvisende hemmelighedsfuldhed hos selskabet ”Den Stadige Stræben”, som Clay og hans venner finder frem til. Den yderst eksklusive bogkult opererer flere steder i verden under mottoet ”Festina lente” (skynd dig langsomt) og har da også været 500 år om at bryde en gammel bogstavkode.

Sporene fører tilbage til den legendariske italienske bogtrykker Aldus Manutius, der døde i 1515 … Eller gjorde han? Moderne teknologi og gamle dyder støder sammen i jagten på sandheden.

Anmeldelse af Loka Kanarp og C/M Ederborg - Mørket venter

08-07-2014: Svensk tegneserieroman byder på ægte gys og en stærk historie om savn og smerte. Læs artikel

Anmeldelse: Susan Hill: Kvinden i sort

14-03-2012: Det kluntede sprog er det mest uhyggelige i en halvtam spøgelseshistorie. Læs artikel

Anmeldelse: Marcus Sedgwick: Den hvide krage

02-09-2011: Den hvide krage er en såkaldt ”gotisk thriller” - sådan en med blafrende stearinlys, forladte ruiner og masser af mystik. Læs artikel

Anmeldelse: Joe Hill: Horn

30-04-2011: Stephen Kings søn har begået en effektiv horrorroman, der også får læseren til at trække på smilebåndet. Læs artikel

Anmeldelse: Leonora Christina Skov: Silhuet af en synder

25-03-2010: Der er smæk for skillingen, men alt for nidkær regelrethed hæmmer Leonora Christina Skovs nyeste roman. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...