Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Richard Flanagan - The Narrow Road.. | bog.guide.dk

Haiku fra krigsfangelejren

Præmieret: Årets Man Booker-vinder er en veldrejet historie om krigens traumer og ondskabens banalitet.

Roman
Richard Flanagan
THE NARROW ROAD TO THE DEEP NORTH

Knopf Australia og Chatto & Windus London, 2013

(e-bog fra Play Bøger, 476 sider, 95 kr.)


B971601066Z.1_20141015192428_000+GMPGET7E.1-0.jpg

Sent tirsdag aften blev vinderen af årets Man Booker-pris for årets bedste roman på engelsk, der er udgivet i Storbritannien, bekendtgjort ved en større, BBC-transmitteret festlighed. Af de seks nominerede titler blev det australieren Richard Flanagan, der løb af med æren og de i alt 52.500 britiske pund for romanen ”The Narrow Road to the Deep North”.

Flanagan, der voksede op i Tasmanien, er et kendt navn ikke bare i Australien, men også internationalt, og regnes for en af de p.t. bedst skrivende forfattere fra ”down under”. Vi har tre af hans bøger på dansk: ”Goulds bog om fisk” (2004), ”Den ukendte terrorist” (2008) og ”Savn” (2010).

Flanagans vinderroman har sin titel fra en samling haikudigte af den japanske digter Basho. Men det er også en meget passende titel for en historie, der handler om japanernes forcerede og menneskelivsforagtende forsøg på at bygge en mere end 400 km lang jernbanelinje fra Thailand til Burma i Anden Verdenskrigs sidste par år.

Fanget af japanerne

Jernbanelinjen, der gik igennem uvejsom jungle og massive klippeformationer, skulle gøre det lettere for japanerne at etablere en ny front mod de allierede via Indien. Projektet skulle gennemføres med slavearbejdskraft hentet blandt krigsfanger og tvangsudskrivning i besatte områder.

Dorrigo Evans er en ung kirurg, der har meldt sig til den australske hær. Han kommer fra beskedne kår i Tasmanien, men får chancen for en uddannelse gennem evner og flid. Det har givet ham et lidt distanceret forhold til, hvad så mange andre fra den samfundsklasse, han nu er på vej ind i, tager for givet. Han er slet ikke så sikker på, at han vil trives i sin nye sociale rolle. Så efter en forlovelse med den pæne borgerlige pige Ella og med udsigt til familieliv i den dyre forstand kommer det faktisk som lidt af en befrielse med soldaterlivet.

Dorrigo har da heller ikke travlt med at vende hjem igen efter krigen, men trækker sin demobilisering ud længere end nødvendigt. Det er der to grunde til.

Den første og meget personlige er, at han under udstationering i Australien i krigens første år faldt for sin onkels unge hustru. Forelskelsen var så total (og gensidig), at han måtte revidere alle sine hidtidige private dispositioner – hvis han da havde fået tid til det. Det fik han ikke, for marchordren til krigen i Nordafrika og Mellemøsten kom brat.

Den anden grund er, at han, efter tjeneste i Sydøstasien, tages til fange af japanerne og pludselig ser sig som leder af 1.000 tilfangetagne australiere i gang med at bygge japanernes jernbane.

Fortælling i brudstykker

Tiden som krigsfange med rang af oberst går med at skaffe de bedst mulige forhold for sine mænd, som det nu kan lade sig gøre under japanernes brutale ledelse. Efter VJ-dag, hvor japanerne overgiver sig, behøver Dorrigo tid til at fordøje de barske måneder.

Dorrigo har mistet lysten til det borgerlige livs bekvemme orden, efter hvad han har været vidne til. Han har også mistet troen på at kunne finde den ægte kærlighed.

Flanagan fortæller historien om den australske kirurg i en række brudstykker og fra mange forskellige figurers vinkler, både under og efter krigen, og fra både australsk og japansk side. Efterhånden kan læseren bygge en kronologi op omkring Dorrigos liv fra fattig barndom over tiden som krigsfange til fejret krigshelt og dristig læge, men også til et menneske berøvet illusionen om nogen som helst mening i tilværelsen.

Fanget i rollerne

Og her er vi nok ved kernen i Flanagans roman. Selv om beskrivelsen af ondskaben i fangelejren er kvalmefremkaldende, er det vigtigere at bemærke sig, at begivenhederne netop understreger ondskabens karakter af banal meningsløshed. Hvor traumatiske ting end måtte være i det øjeblik, de sker, så tabes de hurtigt af syne, når de overhales af nye realiteter. Enhver forestilling om retfærdighed og etisk udligning hører til i digterens univers, blot ikke denne digters.

Flanagan lader sine figurer fortælle om mennesker, der er fanget i deres roller, lige meget om de er menige eller officerer, australiere eller japanere, elskere eller forsmåede. Ting kan gå grueligt galt ved skæbnens ironi – Flanagan jonglerer djævelsk med melodramatiske virkemidler – og forsøg på at opnå mening får uvægerligt et patetisk anstrøg.

Flanagans roman tilfredsstiller absolut Man Booker-prisens kortfattede krav om at være ”god”.

Den er endda rigtig god.

Anmeldelse af Christian Mørk - De forhadte

22-08-2013: Christian Mørk udforsker samvittigheden i sin nye bog om Besættelsen. Det er fascinerende og foruroligende. Læs artikel

Anmeldelse: Ole Frøslev: Haltefanden

02-05-2012: Ole Frøslev har i nu syv bind leveret et realistisk og engagerende billede af forholdene, som de sikkert har været oplevet af den almindelige borger under Besættelsen. Læs artikel

Anmeldelse: Steve Sem-Sandberg: De fattige i Lodz

21-08-2011: Steve Sem-Sandbergs dokumentarroman om livet i ghettoen i Lódz er en overvældende læseoplevelse i Primo Levi-klassen. Omdrejningspunktet ghettoens enevældige leder, Mordechai Chaim Rumkowski. Læs artikel

Anmeldelse: Leif Davidsen: Min broders vogter

21-03-2010: Historisk røverroman med indlagt kærlighed og spænding. Leif Davidsen drager ned i et Europa på randen af verdenskrigen. Læs artikel

Anmeldelse: Lars Johansson: Dancing Charlie

19-09-2008: En virkelig episode ved Langeland den 4. maj 1945 danner rammen for fiktion af højeste klasse. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...