Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse: Philip Roth: Jeg blev gift med en.. | bog.guide.dk

Anmeldelse: Philip Roth: Jeg blev gift med en kommunist

Philip Roths 13 år gamle roman kan læses som et privat hævntogt. Men den indeholder også fine glimt af en mistroisk tid.

Roman

Philip Roth: Jeg blev gift med en kommunist (I married a communist)

Oversat fra amerikansk af Niels Lyngsøe

409 sider, 349 kr.

Gyldendal

Udkommer idag

Nathan Zuckerman er både alter ego og alter-alter ego for Philip Roth, og man kan bedrive selvstændig forskning i denne figurs rolle i litteraturen. Ikke bare i Roths bøger, men i det hele taget. Her nøjes vi med at konstatere, at den foreliggende Roth-roman i virkeligheden er 13 år gammel, nemlig fra 1998, og at den indgår i en trilogi sammen med ”Amerikansk pastorale” og ”Den menneskelige plet”, som begge for længst er udkommet på dansk.

Hvorfor vi har skullet vente på denne, ved kun forlaget, men her er den altså, endda i Niels Lyngsøes gode oversættelse til dansk og netop dansk, så man ikke hele tiden hører det amerikanske nedenunder.

Handlingen foregår i Mccarthyismens USA, de tidligere 1950'erne, omtrent den tid, da Roth selv debuterede, og en svær tid for kunsten.

Roth beskriver med små, fine greb det sort-hvide, småborgerlige årti (har jeg hørt, jeg var ikke til stede), da angsten for at falde ud af normaliteten holdt de fleste fast i et jerngreb, da racismen var levende og stærk, og da Den Kolde Krig kastede begyndende skygger over den tilsyneladende fredelige tilværelse.

Mistroens tid


En anspændt tid, en forræderiets og mistroens tidsalder, glimrende og stedvist paranoidt beskrevet af Roth, og selv om han ind imellem forfalder til det polemiske, hvor han ikke er nær så stærk som i det eksistentielle, så hører tidsbilledet til romanens bærende kraft.

Historiens hovedperson hedder Ira Ringgold, men den fortælles gennem hans bror, Murray, der i en alder af 90 år møder sin gamle elev Nathan Zuckerman. Historiens fortælles over seks aftener, sammen stykker de erindringen sammen.

Ira er marxist og mener det alvorligt. Han er i den forstand en radikal skikkelse, ingen forfulgt uskyldighed. Han og broderen vokser op i New Jersey som fattige jøder i et overvejende italiensk kvarter, for Ira er selvfølgelig født i Newark, ligesom Roth selv, en by, der er omdrejningspunktet for den amerikanske trilogi.

Ikke for begyndere


Murray uddanner sig, men Ira arbejder, og inden i ham arbejder vreden. USA gav jøderne deres vrede, hedder det, og der er mere, hvor den vrede kom fra.

Via sit radioarbejde møder Ira (hvis scenenavn er Iron Rinn) den ombejlede skuespillerinde Eve Frame, en jødisk pige fra Brooklyn, som bringer en datter med sig ind i ægteskabet, og hun er bestemt ikke for begyndere. Ægteskabet går i stykker, (også fordi Ira er utro), og Eve tager hævn med erindringsbogen ”I married a communist”.

Derefter er Iras liv ødelagt, Mccarthyismen folder sig ud.

Hævn over samlever


Det er historien og, nå ja, det skal selvfølgelig med, at bogen også kan læses som en destilleret hævn over Claire Bloom, som Roth boede sammen i 20 år, og som efterfølgende skrev erindringsbogen ”Leaving a doll's house”, som hang Philip Roth grundigt ud.

Roth har aldrig været bange for at blande det private og det fiktive sammen, og hans motiver er næppe hverken rene eller pure, men hævn eller ej, det er en god roman om end trilogiens svageste.

Det er måske derfor, vi har skullet vente på den.

Blå bog

Philip Roth


  • Født den 19. marts 1933 i Newark, New Jersey, USA, som søn af jødiske forældre med rødder i Østrig-Ungarn.
  • Debut som romanforfatter i 1959: ”Goodbye, Columbus” (vandt National Book Award)
  • Han slog bredt igennem med den skandaløse og berømte ”Portney's complaint” (1969).
  • Har skrevet flere end 20 romaner, de fleste oversat til dansk.
  • Fire romaner er filmatiserede, herunder ”The Human Stain” (Den menneskelige plet) (2001) med Anthony Hopkins og Nicole Kidman i hovedroller.
  • I 2001 fik Roth Pulitzer-prisen for ”Amerikansk pastorale”.
  • I 2002 modtog han Det Amerikanske Akademis skønlitterære guldmedalje, den højeste udmærkelse, hvis andre modtagere tæller William Faulkner og Saul Bellow.

Anmeldelse af Lis Vibeke Kristensen - Kirsebærtiden

23-02-2014: Bertolt Brechts hustru har inspireret Lis Vibeke Kristensen til at skrive en roman om forbudt kærlighed i det tidligere Østtyskland. Læs artikel

Anmeldelse: Uffe Stormgaard: De skamløse

26-10-2011: 10 forsvundne millioner, en smule sex og skamløse politikere og embedsmænd. Uffe Stormgaard har begået noget så sjældent som en kommunal spændingsroman. Læs artikel

Anmeldelse: Colm Tóibín: Brooklyn

24-05-2011: Colm Tóibíns fortælling om irske tilflyttere i 1950'ernes New York emmer af bittersød nostalgi og formfuldendt skrivekunst. Men samtidig ender den med mere at ligne et stilbevidst sofastykke, end en udvandrerroman der for alvor tør bide til. Læs artikel

Anmeldelse: Mayra Montero: At danse til Almendra

07-05-2008: Mayra Montero skildrer brutalitet med stor skønhed i sin mesterlige roman om 1950'ernes Cuba. Læs artikel

Anmeldelse: Morten Hesseldahl: DRAGER OVER KABUL

24-09-2007: Morten Hesseldahls spændingsroman er et højst velkomment indlæg til fordel for omtanken og refleksionen. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...