Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Paolo Giordano: Primtallenes ensomhed | bog.guide.dk

Paolo Giordano: Primtallenes ensomhed

Den prisvindende debutroman ”Primtallenes ensomhed” af italienske Paolo Giordano er et klichefyldt melodrama om to uforløste nørder.

Paolo Giordano:

PRIMTALLENES ENSOMHED

320 sider, 199 kr.

Bazar forlag

Er udkommet

Den unge italienske partikelfysiker Paolo Giordano har med sin debutroman opnået overvældende succes. 1,2 mio. solgte eksemplarer, et helt år topplaceret på bestsellerlisten og solgt til 35 lande.

Derudover har ”Primtallenes ensomhed” modtaget en række litterære priser, kronet med Strega-prisen, der er støvlelandets svar på den britiske Man Booker-pris, ligesom romanen også er blevet filmatiseret.

Og det er da også en meget sympatisk bog, som Paolo Giordano har skrevet. Der er ingen kanter, der er intet at skære sig på eller undre sig over. Sproget glider, alt er godt. Problemet er blot, at den ved første øjekast lovende fortælling herved samtidig tenderer til det ligegyldige.

Ekstrem intelligens


”Primtallenes ensomhed” handler om to skæbner af den slags, som alle kender fra skoletiden. De forsagte, hæmmede, på den ene eller anden måde invaliderede af livets uretfærdigheder.

Man kender den sortklædte og nørdede fyr, der sniger sig igennem skolekorridorerne, nødigt hæver stemmen i timerne, men som besidder en ekstrem intelligens. Man kender klassens skæve pige, der halter på det ene ben, ikke er med på noderne, og som straffer sig selv med anoreksiens forbandelse.

Sådan er romanens hovedpersoner, Mattia og Alice. Begge bærer på en traumatisk barndomshændelse, og ingen af dem kan opnå kontakt med den forvirrede omverden af sociale konventioner, som de ikke føler sig del af.

For lidt matematik


De er nemlig primtal - som også er Mattias store fascination. Det forklares, at primtal ofte optræder i par - som for eksempel 11 og 13 - men altid er der et ikke-primtal imellem, så parret ikke kan nå hinanden.

Således kommer noget også altid imellem Mattia og Alice, selv om de op igennem ungdommen og begyndelsen af voksenlivet forsøger at gøre tilnærmelser til hinanden.

Og netop herved har ”Primtallenes ensomhed” sin begrænsning som roman.

Der sker ikke mere, og man leder forgæves efter sideløbende tematikker, der ville kunne hæve fortællingen. Der er bare ikke andet at hæfte sig ved end dette uoriginale melodrama.

Derudover er mængden af klicheer lige i overkanten. Teenagefølelser, uforstående forældre og mobbende klassekammerater. Helt plat er Zappa/skovsnegle-scenen, hvor Alice tvinges til at spise en urinbadet karamel.

Endelig er der overraskende lidt matematik i ”Primtallenes ensomhed”. Der er godt nok forklarende tal-passager, men de er for korte og for utvingende, hvilket er en skam, da hele primtalssnakken hermed reduceres til en lidt banal fiks ide.

Anmeldelse: Audrey Niffenegger: På den anden Side

04-05-2010: I denne roman finder man alt, hvad man kan begære af spøgelsesromantik og fantasy. Audrey Niffenegger blev allerede bestsellerforfatter med sin første bog. Læs artikel

Anmeldelse af James Joyce - Ulysses

07-11-2014: Roman: Der er liv og poesi i Karsten Sand Iversens flotte og dristige nye oversættelse af et af verdenslitteraturens mesterværker. Læs artikel

Anmeldelse af Håkan Nesser - Levende og døde i Winsford

01-11-2014: Håkan Nesser byder atter på virtuost drillende fortællekunst i en historie om en kvinde på jagt efter sandheden om sin mand. Læs artikel

Anmeldelse af Javier Marías - Forelskelser

20-10-2014: Den ordrige og fabulerende Javier Marías lokker både sine figurer og læseren ind i en labyrint af forestillinger om kærlighedens veje og vildveje. Læs artikel

Anmeldelse af Anna Gavalda - Bare sammen

16-09-2014: Anna Gavaldas let bedagede bestseller skæmmes af en ringe oversættelse og hundredvis af fejl. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...