Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Postkortrealisme | bog.guide.dk

Postkortrealisme

Pablo Llambias udfordrer virkelighedsopfattelsen.

Pablo Llambias:

?RASENDE?

168 sider, 149 kr.

Gyldendal

Er udkommet


De fleste forfattere udvikler hurtigt deres særtræk. Der er plads til fornyelser og variationer, men stil og tematik etableres efterhånden. Sådan er det knapt med Pablo Llambias, der nu har udgivet sin bog nummer otte. Hans kendetegn er, at hver ny bog er et nyt eksperiment, som ikke ligner de forrige. En modigt flaksende strategi.

Retfærdigvis må det siges, at man ud fra en overordnet betragtning kan skimte en rød tråd i produktionen, nemlig lysten til at udfordre virkelighedsopfattelsen. Det kan være grænsen mellem, hvad vi opfatter som en historisk sandhed og en fiktiv virkelighed, det kan være grænsen mellem det imaginært virkelige og det prosaisk virkelige. Og Llambias har udviklet en trang til på de sidste sider at vende op og ned på de mange foregående siders fortælling.

Inden da bliver læseren af den monologiske ”...rasende...” smidt rundt i manegen. Tilsyneladende møder vi pubertetspigen Patricia, der ikke kan få fred for den politisk velmenende, fredfyldt guitarspillende fader, Pepe, for dennes lejlighedsvis indsmigrende kæreste, Lise. Lillebroderen, Alex, går det bedre med, og de to børn tager på en længere sviptur, som måske implicerer et bankrøveri og politianholdelse, men som måske også rummer længere flyveture ud over byen. Jorden, det prosaiske tynger. Omvendt er der kræfter i pigen, der får det hele til at lette.

Postkort sammenfatter
Llambias' figur har forelsket sig i metaforen ”postkort”, som sammenfatter alt det ved voksenlivet, som hun foragter og kæmper med og mod. Det er det omsiggribende skuespilsamfund, som Patricia vil transcendere; en maskeret kultur der gør hende »postkortvred«. Heldigvis kan postkortpigen uden at knibe sig i armen transcendere alle fysiske former. Alle, og det på et splitsekund. Det gør alting meget lettere.

”?rasende?” er en uforlignelig blanding af en tegneserie og et indfølende psykologisk portræt af en ung vred identitet. Patricias iltre, rebelske, søgende sprog er en lang protest mod ”postkortsproget”, som er ved at kvæle hende.

På den måde prøver romanen at favne såvel det sprogligt eksperimenterende som at lege med skabelonen for en realistisk skildring af en typisk samspilsramt pige, fanget i den svære overgang fra rodløs ung til (sørgeligt) tilpasset voksen. På vej til at blive en anden - men vi lever altid en andens liv, som det hedder i udgangen, der har den bemærkelsesværdige titel [du ved, Lacan]. Alle kapiteltitler er i kantede parenteser, som om de er uddrag fra en endnu længere talestrøm, og hvis læseren ved, hvem Lacan er (en radikal fransk psykoanalytiker, der mener, at mennesket altid er fanget i et uudtømmeligt begær), kan man se, hvordan teksten pludselig trækker på en avanceret kulturel kapital. Hvordan hænger det sammen med en sammenbidt, men indvendigt kværnende piges bevidsthed?

I lommen på forfatteren
Er det en fejl? Næh, for det afsløres til sidst, at Patricia måske i virkeligheden er ældre, end historien har foregivet. Hvor er vi så henne? I lommen på forfatteren, og sådan er det tit med Pablo Llambias.

Han kan ingenlunde sammenlignes med den latinamerikanske magiske realisme. Men han trækker nu alligevel på såvel magi som realisme. Trylleri, en flirt med spøgelser og op til flere illusionsnumre, det er hvad ”?rasende?” er. Et postkort fra et produktivt eksperimentarium.

Anmeldelse af Stefan Hertmans - Min bedstefars himmel

25-10-2014: 30 år skulle der gå, før Stefan Hertmans var moden til at skrive historien om sin bedstefar. Det er bevægende læsning. Læs artikel

Anmeldelse af Dy Plambeck - Mikael

14-08-2014: Dy Plambeck har skrevet en tæt og stærk roman om, hvad krig gør ved soldater. Læs artikel

Anmeldelse af Anne-Mette Riis Rasmussen - Havmandens hotel

02-07-2014: Anne-Mette Riis Rasmussen har et vældigt sprogligt overskud. Desværre drukner det i en fortælling, som ikke kan finde balancen mellem fantasi og virkelighed. Læs artikel

Anmeldelse af César Aira - Hvordan jeg blev nonne

08-03-2014: Den argentinske forfatter César Aira lovprises af læsere over hele verden, men hans nyeste roman på dansk er en flad oplevelse. Læs artikel

Anmeldelse af Hanne Richardt Beck - Familien Kammer

23-12-2013: Hanne Richardt Beck skriver med en fin fornemmelse for familieskabets vanskelige koder. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...