Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Nataša Kramberger - Himlem i.. | bog.guide.dk

Tre kilo æbler og en cykelklokke

Det er ikke ofte, der udgives bøger af slovenske forfattere i Danmark, men man bør absolut unde sig tid til at læse Nataša Krambergers indtagende roman om en ung kvinde fra eks-Jugoslavien.

Roman
Nataša Kramberger
HIMLEN I BROMBÆRKRATTET

Oversat af Jette Ostan Vejrup

248 sider, 299,95 kr.

Turbine


B971585669Z.1_20141011161128_000+GJHGCCV1.1-0.jpg

Det er ungt, det er balstyrisk, det er befriende uorganiseret på sin egen organiserede måde. Den slovenske forfatter Nataša Kramberger har sin helt egen legende stil, som man falder pladask for.

Historien om Jana, der flytter fra en landsby i Slovenien til Amsterdam for at studere, er en charmerende, men langt fra enstrenget dannelsesroman.

Da Jana rejser, siger moderen: »Det er vigtigt, at du altid har et kalejdoskop i lommen.« Mærkværdige afskedsord, tænker læseren, men bliver klogere, for med kalejdoskopet som teknisk og litterær metafor drejes fortid og nutid, barndom og ungdom rundt i forbavsende farver og mønstre romanen igennem.

Den snarrådige italiener

Nogle gange drejes der hurtigt, andre gange langsomt, når Jana i overført forstand sætter røret for øjet og ser, hvordan det gamle, hun kommer af, og det nye, hun står midt i, brydes op og sættes sammen på ny.

Året er 2004. Slovenien er kun en måned fra et fuldt medlemskab af EU. Alligevel får Jana et brev fra Direktoratet for Udlændinge med orientering om følgerne af et ugyldigt visum. Hun bliver desperat og er på nippet til at opgive alt, da hun ganske tilfældigt møder den gamle, snarrådige italiener Bepi og hans syvårige barnebarn på markedet.

Her har hun netop købt tre kilo æbler i stedet for en cykel. »Hun stod midt i regnen med æbler og en cykelklokke i hånden og kiggede hen over den våde bro og så, hvordan en mand ude ved kanten stod og solgte en fisk. Levende, levende. Med skæg og hvid bug.« Manden er Bepi.

Vi følger både Jana og Bepi nogle mistrøstige og regnfulde dage i april. Resten af handlingen ligger tilbage i tiden. Et ord tager et andet, og pludselig stryger vi tilbage i dels Janas barndom, dels Bepis ungdom. De er fælles om en fortid på landet blandt bønder og fælles om at skulle tilpasse sig en ny virkelighed.

Nationalt og internationalt

Nataša Kramberger leverer nogle skønne persontegninger i sit farvestrålende galleri, som består af mennesker fra alverdens lande. Der er tyrkiske naboer, der smadrer opgangen med et gammelt badekar, der er en hollandsk udlejer, der lettere bedugget tager på campingtur med sin elsker, der er en kinesisk bedstemor, som skælder ud.

Amsterdam er en smeltedigel for alverdens nationaliteter og et glimrende billede på den europæiske identitet. Skønt Jana ikke er Slovenien, og Slovenien ikke er Jana, er det gennem hende, vi forstår landets skisma mellem national og international selvforståelse.

”Himlen i brombærkrattet” er en klog og modig roman om at manøvrere rundt mellem erindringen og nuet uden at falde.

Anmeldelse af Wolfgang Herrndorf - Tjick

08-07-2014: Wolfgang Herrndorf har skrevet en sørgmunter ”road novel” om to 14-årige drenge, der stjæler en rusten Lada og tager på eventyr i det tyske sommerland. Læs artikel

Anmeldelse af Jón Kalman Stefánsson - Menneskets hjerte

12-11-2013: Jón Kalman Stefánsson får det til at risle ned ad ryggen, når han forener sandhed og skønhed i sin nye roman. Læs artikel

Anmeldelse: Ronnie Andersen: Tilfælde

18-03-2011: ”Tilfælde” følger en dreng, der er tilskuer til sit eget liv. Forfatteren skriver godt, men kommer ikke rigtigt ind under huden på hovedpersonen. Læs artikel

Anmeldelse: Irene Pedersen: Gennemkørende tog

20-01-2011: Irene Pedersen gør et hæderligt forsøg i den nihilistiske ungdomsgenre, men resultatet er for skematisk til at engagere. Læs artikel

Anmeldelse: Thøger Jensen: Frøken Dissings blafrende sommerskørt

04-11-2010: Prunkløs jysk fattigrøvsrealisme med aparte humor. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...