Anmeldelse:
Anmeldelse: 2 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Morten Leth Jacobsen - Den sidste.. | bog.guide.dk

Robinson Crusoe til havs

Morten Leth Jacobsen får aldrig sin beskrivelse af jordens undergang til at svinge i takt med temaets alvorlige karakter og bundløse dybde.

Roman
Morten Leth Jacobsen
DEN SIDSTE DAG PÅ JORDEN

338 sider, 249 kr.

EC Edition


B97785349Z.1_20140525200133_000+GAID3D5F.2-0.jpg

»Mens jeg sov, døde min verden. Hele verden er lagt ned af en bølge. Alting er skyllet bort, og kun havet er tilbage, havet har vundet over alt det lave vand. Sådan ser det ud, set her fra mit skib. Despina Mardana driver for vind og bølger. Hun er det højeste skrotobjekt i en flydende ø af skrammel. Mit skib er dødt, det har ingen maskinkraft, ingen strøm, ingen egen vilje, ingenting. På skibet står jeg.«

Så nøgternt, småsludrende, uhysterisk indleder Morten Leth Jacobsen undergangsromanen ”Den sidste dag på jorden”.

Vi er i USA i en skræmmende nær og meget realistisk fremtid. Ish, som den let hældende hovedperson hedder, holder vagt på et skib, da en bjergside på La Palma løsner sig, styrter i havet og skaber en tsunami af hidtil usete dimensioner. Det er i al fald den teori, som Ish anser for mest sandsynlig, men eftersom vandmasserne har slugt alt levende, også hans bror, kan den ikke bekræftes.

I lang tid flyder han af sted og overlever som en anden Robinson Crusoe på den forhåndenværende føde, bl.a. rå fisk og kondensvand.

En dag lander en stormmåge på rækværket. Som duen i fortællingen om Noahs ark er den tegn på, at de er tæt på land. Det viser sig at være Aarhus Havn, og snart er Ish, den sidste amerikaner, på alles læber. Især da bølgen nærmer sig de danske kyster.

For lidt rædsel

”Den sidste dag på jorden” rummer ikke katastroferomanens paniske spændingskurver, intense afskedsscener, dødsmærkede erkendelser eller skyldtyngede klimaproblematikker. Ish er et flegmatisk menneske, der ikke tænker dybere over hverken død, liv eller den kvælende fornemmelse af at blive indhentet af det uafvendelige. Hver dag har nok i sin bekymring, og det bliver ikke anderledes, da en ny katastrofe er under opsejling.

Morten Leth Jacobsens stil er lige vel afslappet for ikke at sige pjattet i forhold til det dystre emne, som sådan set plager en og anden i disse år, hvor polerne faktisk smelter, og havene stiger.

Forfatterens forsøg på at koble undergangen sammen med helleristninger, underjordiske parallelverdener og græske mytespil falder til jorden. Ligesom også afslutningens polemisk-ironiske beskrivelse af aarhusianernes skuffelse over, at bølgen ikke skyller ind over land, er malplaceret.

Står man over for valget mellem ”Den sidste dag på jorden” og Mikael Niemis ”Faldvand” fra 2013, som handler om ofrene for en bristet dæmning i Sverige, skal man vælge den sidste.

Der er for lidt rædsel, for lidt eftertanke og for lidt undergang i Morten Leth Jacobsens undergangsroman.

Anmeldelse af Margaret Atwood - Maddadam

20-09-2014: Margaret Atwoods science fiction-troldspejl udøver civilisationskritik med rigtige meninger og – heldigvis – en forløsende humor. Læs artikel

Anmeldelse af Peter Høeg - Effekten af Susan

23-05-2014: Anmeldelse: Hvis De kun skal læse én apokalyptisk videnskabs-thriller i år, så lad det blive ”Effekten af Susan”. Læs artikel

Anmeldelse af Stephen King - 23.11.63

21-11-2013: Læsetiden flyver, når Stephen King kombinerer kontrafaktuel historieskrivning med moderne fysik i sin nye tidsrejse-roman. Læs artikel

Anmeldelse af Liz Jensen - De ubudne

04-03-2013: Ny science fiction-thriller fra dansk-briten Liz Jensen. Læs artikel

Anmeldelse: Suzanne Collins: The Hunger Games - Trilogien

09-05-2012: Ungdomslitteratur: Hæsblæsende og uhyggeligt realistisk fremtidsvision skræmmer og fascinerer. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...