Anmeldelse:
Anmeldelse: 6 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse: Morten Hesseldahl: DRAGER OVER KABUL | bog.guide.dk

Anmeldelse: Morten Hesseldahl: DRAGER OVER KABUL

Morten Hesseldahls spændingsroman er et højst velkomment indlæg til fordel for omtanken og refleksionen.

Morten Hesseldahl:

DRAGER OVER KABUL

303 sider, 299 kr.

Modtryk

UDKOMMER I DAG


Dragerne i titlen er de drager, som børnene i Kabul nu kan lade flyve over Afghanistans hovedstad, efter at talebanerne er blevet tvunget til at slippe deres fanatiske jerngreb om landet.

Men, som vi jo alle ved, er børnenes muligheder for at flyve med drager betinget af militær intervention udefra. Talebanerne er aktive i det skjulte, og rundt omkring driver forskellige krigsherrer og deres tilhængere deres spil.

Den afghanske præsident Hamid Karzai har for stabilitetens skyld været nødt til at indgå en alliance med Mothur, en krigsherre i det nordlige Afghanistan. Det ser ud til, at Mothur, højst uautoriseret af regeringen i Kabul, er ved at handle med iranerne for at lade et vogntog med russiske urancentrifuger komme igennem til Iran.

Den amerikanske udenrigsminister har indstændigt opfordret sin danske kollega, Lars-Ole Ravn, til at tage sagen op med Karzai under det netop forestående besøg i København.

Men andre har Karzai i fokus. Et attentat mod præsidenten bliver endnu mere tillokkende for en gruppe islamistiske ekstremister, da der aftales et dialog-møde mellem præsidenten og den hollandske islam-kritiker Mona Tariq på Louisiana og under forsæde af Ravn.

Forræderne Karzai og Tariq sammen med en fremstående politisk leder i det vantro, vattede Danmark i én eksplosion. Det bliver spektakulært.

Den anden historie
Det er så den storpolitiske baggrund for Hesseldahls politiske spændingsroman. Mens vi skiftevis får lov at følge attentatmændenes forberedelser, den danske efterretningstjenestes sikkerhedsindsats og refleksionerne over alt dette og mere i den danske udenrigsministers hoved, væves den 28-årige danske kunstner-bohème Mathias Toldstrups rastløse liv ind i den tilspidsende situation.

Han har mødt en blondine på motorcykel på Oslobåden, hvor han undertiden arbejder. Nu vil han afslutte med et par dages ferie i Norge. Kvinden er villig til et lille eventyr, men forsvinder sporløst fra højfjeldshotellet samtidig med, at en gartner med indvandrerbaggrund findes skudt.

Mathias starter sin egen efterforskning af kvinden, som han faldt pladask for. Det bliver en efterforskning, der bringer ham på kollisionskurs med både myndighederne og religiøse fanatikere.

En vis elegance
Umiddelbart kunne det lyde, som om Hesseldahl som så mange andre spændingsforfattere i disse år både benytter sig af det oplagte materiale, som tidens spændte geopolitiske situation tilbyder, og af den hyppigt scene-skiftende fortælleteknik, som efterhånden er blevet den foretrukne i genren.

Hesseldahl, afgående direktør for forlaget Lindhardt & Ringhof og tiltrædende direktør for dagbladet Information, har tidligere sammen med Mich Vraa i ”En hilsen til Gonzalo” (1995) vist, at han mestrer spændingsgenrens elementære greb, ja endda tilføjer dem en vis elegance.

”Drager over Kabul” er på samme måde en elegant gennemført variation over kendte temaer, men efterhånden, som historien skrider frem, bliver den heldigvis mere end blot endnu en velpoleret dusinvare.

Tænksom minister
Personerne hos Hesseldahl nægter at lade sig reducere til det enkle værdiskema, man som oftest finder i genren. Helten hos Hesseldahl er faktisk regeringens nestor, den erfarne politiker og intellektuelt orienterede Ravn, hvis kalkering over landets aktuelle udenrigsminister er tydelig for enhver.

Ikke alene spiller Ravn sit kort med sagtmodig, konservativ pragmatisme på en måde, der giver ham en central international rolle og betydelig anseelse, men han fremstilles også som et menneske, der tænker over tingene og gerne overvejer modpartens synspunkter seriøst.

Det er ikke ofte, at det litterære etablissement i Danmark lader en politiker, og da slet ikke en borgerlig minister, fremstå som tænksomt fornuftsindivid.

Med blotlægningen og den psykologiske udredning af den danske PET-mand Gerhard Müllers dobbelte liv gives der et bud på den rolle, det personlige og private spiller for menneskers valg. Tingene er sjældent så firkantede, som de kan se ud for en overfladisk betragtning. Heller ikke, når det gælder arven fra '68.

Også islam får en chance. Der er fanatikerne på den ene side, men der er også Nazir, rundet af samme miljø som attentatmændene, men besluttet både på sin religiøse overbevisning og på med sit liv at beskytte præsident Karzais forsøg på at skabe en sekulær, muslimsk stat.

Velkomment indlæg
Med andre ord, Hesseldahls roman er både politisk spændingsroman og idéroman, der under truslen om terror iscenesætter en fordomsfrigørende diskussion.

”Drager over Kabul” er dermed ikke bare en i særklasse velkomponeret og velskrevet spændingsroman med afsæt i døgnaktuelle begivenheder som den danske overlevering af fanger til koalitionspartnerne. Den er også et højst velkomment indlæg til fordel for omtanken og refleksionen.

Det giver lige den sidste stjerne.

Anmeldelse: Morten Hesseldahl: Natten er lige begyndt

19-05-2009: Morten Hesseldahl gør det blændende godt med sin nye udgivelse. •”Natten er lige begyndt” lever fint op til sin forgænger, ”Drager over Kabul” fra 2007 Læs artikel

Anmeldelse af Lis Vibeke Kristensen - Kirsebærtiden

23-02-2014: Bertolt Brechts hustru har inspireret Lis Vibeke Kristensen til at skrive en roman om forbudt kærlighed i det tidligere Østtyskland. Læs artikel

Anmeldelse af Morten Hesseldahl - En tid til at dø

06-03-2013: Morten Hesseldahls nye spændingsroman afspejler virkeligheden, som den kendes fra nyhedsstrømmen. Læs artikel

Anmeldelse: Uffe Stormgaard: De skamløse

26-10-2011: 10 forsvundne millioner, en smule sex og skamløse politikere og embedsmænd. Uffe Stormgaard har begået noget så sjældent som en kommunal spændingsroman. Læs artikel

Anmeldelse: Philip Roth: Jeg blev gift med en kommunist

23-09-2011: Philip Roths 13 år gamle roman kan læses som et privat hævntogt. Men den indeholder også fine glimt af en mistroisk tid. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...