Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Monica Hylander Friis - Paraplypigen | bog.guide.dk

Lortehovedernes offer

Monica Hylander Friis debuterer med en lovende monolog for to stemmer.

Roman
Monica Hylander Friis
PARAPLYPIGEN

200 sider, 196 kr.

Rosenkilde & Bahnhof


B971314749Z.1_20140828174057_000+GQ8F8GF9.1-0.jpg

Monica Hylander Friis debuterer med romanen ”Paraplypigen”, og det slipper hun godt fra.

Historien har to stemmer – i hver sin ende af aldersskalaen. På den ene side pigen Asta, der har mistet sin mor og kæmper med sine omgivelser, ikke mindst skolekammeraterne (konsekvent omtalt som ”lortehovederne”), som i den grad mobber den aparte pige. En allieret finder hun i Molly, der er endnu mere overladt til sig selv og endnu mere til en side i forhold til den hellige almindelighed. På den anden side, som nabo i opgangen, er der den sure, gamle mand Zacharias. Og sure dækker ikke den misantropi, som oversætteren af klassisk russisk litteratur opviser, når han panorerer hen over Amager, nidstirrer opgangens beboere eller gafler deres post og læser triste sandheder om de mange stille og ulykkelige eksistenser i dagens København.

Er Zacharias hånlig over for andre, er han omvendt mærkeligt nysgerrig. Selv på bunden af en indolent sjæl ligger der et menneske, som ikke kan leve uden andre.

Usynlige tabere

Det umage par mødes og får en form for kontakt. Måske forstår Zacharias, at hans aristokratiske nedrakning af alt og alle ikke nødvendigvis er en dækkende beskrivelse af verden, mens det er mere behersket, hvad Asta lærer af mødet. De kommer til at kende hinandens hemmelighed, og hvordan det kommer til at spille en rolle for historiens dramatik, røber jeg selvfølgelig ikke.

Det fine i ”Paraplypigen” er Zacharias’ vrisne udladninger. Usympatiske mennesker kan være ret underholdende, bare man ikke møder dem for tit. Den gamle har en forfinet sans for andres dårlige smag og et skarpt blik for tabet af mellemmenneskelig interesse, specielt normalmenneskers påfaldende evne til at gøre tabere usynlige:

»Folk har en helt unik evne til at ignorere dem, der falder uden for normen ... Der er noget fascinerende ved at opleve desperationen i folk, der sidder i samme lokale som en skrigende mand og vælger at agere, som hvis han bare sad helt stille og roligt og læste en bog.« En tanke værd.

I mine ører er dele af Astas monologer gearede, men jeg tvivler ikke på karakterens klangbund i virkelighedens verden. Hylander Friis kan blive en god realist.

Anmeldelse af Christina Hesselholdt - Lykkelige familier

19-10-2014: Christina Hesselholdt genudgiver fortællinger om familien som drøm og realitet. Læs artikel

Anmeldelse af Roberto Bolaño - Fjern stjerne

13-09-2014: Roberto Bolaños ”Fjern stjerne” er en klaustrofobisk inciterende fortælling om et uhyre. Læs artikel

Anmeldelse af Jesper Wung-Sung - Men

31-01-2014: En langtrukken roman om Langeland og to mænd på vej ned i dybet. Læs artikel

Anmeldelse af Yasmina Khadra - Sort måne

16-12-2013: Yasmina Khadra skuffer med en kliché af en Afrika- roman. Læs artikel

Anmeldelse af Zakhar Prilepin - Sankja

16-08-2013: Zakhar Prilepins kultbog “Sankja” er en fascinerende nøgleroman om det National-bolsjevikiske Parti i Putins Rusland. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...