Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Monica Ali: Alentejo blå | bog.guide.dk

Monica Ali: Alentejo blå

Monica Ali har begået endnu en roman om det eksistentielt udfordrede postmoderne menneske. Ikke specielt munter, men vellykket.

Monica Ali:
Alentejo blå
(Alentejo Blue, 2006)
På dansk ved Charlotte Grubb
289 sider, 199 kr.
Lindhardt og Ringhof

Monica Alis Brick Lane fra 2004 sluttede sig til den lange række af litterære værker, der siden midten af 1980erne er dukket op i Storbritannien med indvandrerlivet som omdrejningspunkt og set fra indvandrer-perspektiv.

Det sidste er vigtigt.

Det er navne som Salman Rushdie, Hanif Kureishi, Caryl Phillips, Mike Phillips og Zadie Smith på prosasiden og Imtiaz Dharker, Linton Kwesi Johnson, David Dabydeen, John Agard og Moniza Alvi på lyriksiden, der sammen med mange andre giver stemme til indvandrer- og kultursammenstøds-erfaringer.

Med Alentejo blå flyttes scenen fra Østlondons indvandrer-miljøer til en del af Portugal, der ikke har mærket meget til hverken Nellikerevolution eller EU-opsving. Og romanens figurer er ikke en gruppe indvandrere, der lever en usikker tilværelse på værtslandets nåde, men en flok mennesker, landsbyboere, tilflyttere og gæster, der tilfældigvis befinder sig på samme sted på samme tid.

Historien begynder med en gammel landsbyboers selvmord. Han skæres ned og begrædes af sin gamle ven. Men ellers synes den ulykkelige begivenhed ikke at anfægte landsbyens liv.

Her leves livet, som det altid har været levet. Med blik for egen fordel og samtidig skelen til naboens eventuelle afvigelser fra normerne. Sladderen udveksles i kassekøen i det lokale supermarked, hvis kassedame er ved at realisere en drøm om at rive sig løs ved at tage til Storbritannien som au pair.

På cafeen regerer den flommefede vært, der er vendt hjem efter en årrække som stegekok på en restaurant på den amerikanske østkyst. I udkanten af byen har en lidt bedaget hippie-familie slået sig ned.

Teenage-datteren er gavmild med sin seksualitet, sønnen ved at assimilere Portugal. Faderen og moderen dulmer deres skuffelse over idealernes krakelering i hash-tåger. Også en lidt lurvet engelsk forfatter har, tro mod klicheerne om erhvervet, slået sig ned i området.

To par turister passerer igennem. Det ene midaldrende på jagt efter det rigtige Portugal, det andet på en før-bryllupsrejse for at prøve forholdet af. En dag dukker landsbyens fortabte søn op i form af en kappeklædt, glatraget mand, der efter sigende skulle have haft økonomisk held i udlandet. Men han har ikke meget at sige til sine gamle landsmænd.

Melankoli

Alt i alt hersker en kuet stemning af frustration. De, der burde have hjemme her, søger rastløst efter alternativer, og de, der er på gennemrejse, har ikke megen idé om, hvad de leder efter. Dermed hæver Monica Ali eksilet fra den helt konkrete situation beskrevet i Brick Lane til et almenmenneskeligt vilkår. Rodløshed, eksil, fremmedfølelse er det menneskelige svar på en verden, der har åbnet sig op som aldrig før. Men hvad skal det nytte med stadigt smartere mobiltelefoner, hvis vi ikke har noget at tale om?

Handlingstrådene snor sig stilfærdigt mellem hinanden. Der bygges op til små, men hurtigt afmonterede kriser.

Meningsløsheden hænger som en tung dyne over alt. Melankolien er den fremherskende stemning. Og det er så her, romanens titel kommer ind. På dansk giver blå vel kun mening som farve, mens ordet på engelsk også betyder den slags nedtrykthed, der er andet og mere end bare at være ked af det over et eller andet konkret forhold, men mere gennemtrængende og genstandsløst, Weltschmerz, som det siges på tysk, eller angst med vor egen Kierkegaard.

Budskabet i Monica Alis anden roman om det eksistentielt udfordrede postmoderne menneske er ikke just muntert. Mennesker er i deres indbyrdes fremmedhed dømt til ensomhed. Men der er kommet en rigtig god roman ud af det, hvis langsomhed og mangel på stram komposition er absolut tilsigtet.

Anmeldelse: Monica Ali: I køkkenet

25-11-2009: Roman: Livet i et hotelkøkken i London afspejler samfundsudviklingen i Storbritannien. Læs artikel

Anmeldelse af Jakob Aahauge - Hvordan vi lever

11-11-2014: Jakob Aahauge debuterer med 15 ultrakorte fortællinger om et menneske uden mål eller retning. Det er både godt og skidt. Læs artikel

Anmeldelse af Mette Jensen Hayles - Jizz. En roman om at elske

25-08-2014: Mette Jensen Hayles debuterer med et brag af en bog – knugende, kulsort og stedvis meget sexet. Læs artikel

Anmeldelse af Jonas Suchanek - Do danska

29-07-2014: Velskrevet og spændende debutroman tager læseren med på 1980’er-migration. Læs artikel

Anmeldelse af Thomas Bernhard - Kulden. En isolation

30-05-2014: Under et langt ophold på et lungesanatorium har den unge Thomas Bernhard masser af tid til at gøre sig negative tanker. Enerverende og underholdende læsning. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...