Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Mikko Rimminen - Næsedag | bog.guide.dk

Anmeldelse af Mikko Rimminen - Næsedag

Mikko Rimminen er finsk, fjottet og friskfyragtig i denne komedie om en midaldrende dame med kontaktbesvær.

ROMAN
MIKKO RIMMINEN
NÆSEDAG

257 sider, 299,95 kr.

Turbine


B971738371Z.1_20141111193424_000+GONH40SI.1-0.jpg

Finlandia-prisen er en af vort nordiske broderfolks mest prestigiøse litterære hædersbevisninger. Den modtog Mikko Rimminen i 2010 for ”Næsedag”, der er dybt original og sine steder ganske morsom – om end ikke helt vellykket. Dertil er historien for smal og hovedpersonen for irriterende.

Den midaldrende Irma tager bussen fra sin ende af Helsinki til bydelen Kerava for at få nogle gratis fingerfilodendron. Hun havner i det forkerte hus i den forkerte opgang og ringer på den forkerte dør. Irja lukker let betuttet op, men i stedet for at indrømme fejlen moser Irma ind og udgiver sig ved en indskydelse for at være medarbejder i en forbrugerundersøgelse. Irja, der er husmor og har god tid, byder på kaffe og svarer beredvilligt på nogle højst besynderlige spørgsmål.

Bagsiden af et frimærke

Successen får Irma til at fremture. Endelig har hun fundet en plausibel vej ud af ensomheden i sin lille, pertentligt renholdte lejlighed. I den kommende tid trænger hun sig på hos flere vildt fremmede mennesker, der alle er høflige nok til at indgå i den surrealistiske dialog.

Imens er Irmas let mystiske søn angiveligt på vej ud på en længere rejse, og det er ham magtpåliggende, at moderen skal passe en temmelig derangeret bil for ham. Irma aner uråd, men indvilliger modstræbende.

Så vidt historien, der kan stå på bagsiden af frimærke. ”Næsedag” skal imidlertid læses for forfatterens bizarre humor og hans vildtvoksende sprog. Finnerne har tilsyneladende elsket begge dele; undertegnede er en anelse mere forbeholden.

Smøreosteglade stemmer

Komikken består i, at Irma opfører sig fuldkommen utilregneligt. Tanketorsk afløser tanketorsk, bommert følger på bommert. Irma tumler rundt, vælter omkuld, går forkert, kører galt, slår næsen til blods, formår aldrig at tænke en tanke til ende, men mumler og plaprer i stedet de mest sindssyge ting, der forvirrer alt og alle, ikke mindst hende selv. Hun gribes af uforklarlige angstanfald, hvis hun da ikke griner hysterisk … Kort sagt: En mere irriterende hovedperson skal man lede længe efter.

Personerne fnyser og nasalerer med smøreosteglade stemmer, mens de raslebladrer i avisen. Rimminen gør en dyd ud af at skrive et uortodokst sprog, som må have været en ordentlig mundfuld for den fremragende oversætter, René Simberlund Jensen. Somme vil finde den konstante originalitet charmerende, andre snarere friskfyragtig.

Men den finske komedie har heldigvis sine øjeblikke.

»Hun smilede et lidt lyssvagt smil,« er en pragtfuld formulering. Og så er der Irmas kyllingeleverspørgsmål, der sniger sig ind overalt, blot fordi madammen skulle have denne delikatesse, da det hele startede.

Folks befippelse over pludselig at skulle svare på, om de kan lide kyllingelever, er virkelig grinagtigt beskrevet; selveste Monty Python værdigt.

Anmeldelse af Eiríkur Örn Norddahl - Ondskab

08-11-2014: Eiríkur Örn Norddahl tager humoren til hjælp, når han rister sin egen generation i eftervarmen fra de tyske gaskamre. Læs artikel

Anmeldelse af Albert Cossery - Tiggerne og de hovmodige

01-11-2014: Diskussionen om det gode liv har altid fundet sted. Albert Cosserys alvorsdybe farce over det klassiske tema er blændende underholdning. Læs artikel

Anmeldelse af Alaa al-Aswany - Den kongelige egyptiske automobilklub

06-09-2014: Skuffende: Alaa al-Aswanys nye roman er en broget fortælling om livet i Egypten, men handlingen svinger sig aldrig op over det banale. Læs artikel

Anmeldelse af Daniel Kehlmann - F

26-08-2014: Fremragende: Al den falskhed! Daniel Kehlmanns nye roman er en tragikomisk fortælling, hvor krisen ituslår alle Vestens livssfærer i en flamboyant urkatastrofe. Læs artikel

Anmeldelse af Katrine Marie Guldager - Peters død

26-08-2014: Fjerde bind af Katrine Marie Guldagers Køge-krønike er underholdende og demonstrativ. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...