Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Mikhail Jelizanov: Neglene | bog.guide.dk

Mikhail Jelizanov: Neglene

”Neglene” - om børnehjemmets magiske bånd - er i passager realistisk på sin egen sære måde, men så går der Harry Potter i historien.

Mikhail Jelizarov:

NEGLENE

Oversat fra russisk af Jon Kyst

120 sider, 199 kr.

Forlaget Vandkunsten

Er udkommet

Forlaget Vandkunsten har indledt en prisværdig serie med moderne russisk romankunst. Efter præsentationen af Vladimir Sorokin og Aleksej Slapovskij er turen i tredje bind kommet til Mikhail Jelizarov, født 1973, uddannet operasanger, nogle år bosat i Tyskland, nu lovende forfatter i Moskva.

Allerede efter få linjer slår det læseren, at man slet ikke har lyst til at læse hans roman, for den styrer lige lukt ind i det sorteste sovjetmørke med elendighed og ondskab af værste skuffe.

Sprogligt overraskende


Scenen er sat på et hospital, hvor forældreløse spædbørn med forskellige handicap indleveres og holdes i live på laveste blus. Fuld af bange anelser suser man nedad på rutsjebanen og møder den pukkelryggede jeg-fortæller og hans ven, den tilsyneladende evnesvage Bakhatov med det sært sammenkrøllede ansigt.

Man følger dem videre til børnehjemmet og med små hop op gennem alderstrinnene. Omsorgssvigt er et mildt ord for, hvad de udsættes for. Men rædslerne moduleres på sprogligt overraskende måder ved fortællerens distancerede og sorgmuntre maner.

Mødet med musikken


Fortælleren er illusionsløs og ironisk i forhold til fysiske og psykiske skavanker og de brutale plejemiljøer. Og gradvist sker det: Mens båndet styrkes mellem de to misrøgtede invalider, vejrer man en paradoksal og sublim litterær oplevelse. Det skyldes i ikke ringe grad Jon Kysts stilsikre oversættelse.

Fortællerens liv får en ny dimension ved mødet med musikken i form af et hengemt klaver på et lagerrum. Han oplever sin egen stærke musikalitet som noget, der styres fra rygpuklen. Vennen med det vanskabte ansigt skaber indhold i livet med en rituel neglebidning - som antydet i bogens titel.

Fra børnehjemmet afleveres de to sløset til voksenlivet og kommer i blikkenslagerlære. Så vidt er vi stadig i en usædvanlig, sært vinklet realisme. Men så går der magi og Harry Potter i foretagendet, og den lovende optakt munder ud i, hvad der virker som en letbenet fantasi.

Jo mere mystikken breder sig, jo mindre bider man negle over denne prøve på moderne russisk prosa.

Anmeldelse af Nataša Kramberger - Himlem i brombærkrattet

12-10-2014: Det er ikke ofte, der udgives bøger af slovenske forfattere i Danmark, men man bør absolut unde sig tid til at læse Nataša Krambergers indtagende roman om en ung kvinde fra eks-Jugoslavien. Læs artikel

Anmeldelse af Wolfgang Herrndorf - Tjick

08-07-2014: Wolfgang Herrndorf har skrevet en sørgmunter ”road novel” om to 14-årige drenge, der stjæler en rusten Lada og tager på eventyr i det tyske sommerland. Læs artikel

Anmeldelse af Jón Kalman Stefánsson - Menneskets hjerte

12-11-2013: Jón Kalman Stefánsson får det til at risle ned ad ryggen, når han forener sandhed og skønhed i sin nye roman. Læs artikel

Anmeldelse af Ali Smith - I miles omkreds

03-09-2013: Forunderligt: En middagsgæst forlader bordet og barrikaderer sig på et værelse. Derfra går handlingen sine egne originale veje i skotske Ali Smiths nye roman, som udstiller fordommene og snæversynet i den engelske overklasse. Læs artikel

Anmeldelse af Dan Rhodes - Dette er livet

06-07-2013: Dan Rhodes nye roman rejser spørgsmålet, om mænd overhovedet er i stand til at skrive chick lit. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...