Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Michael Ondaatje - Kattens bord | bog.guide.dk

Om bord er en lænket fange...

Michael Ondaatje bruger sin barndoms skibsfart fra Colombo til London som afsæt for en dannelses- og skæbnefortælling.

Roman
Michael Ondaatje
KATTENS BORD

(”The Cat’s Table”, 2011)

På dansk ved Juliane Wammen

303 sider, 298 kr.

Batzer & Co.


B971364045Z.1_20140904161326_000+GB8FESFV.1-0.jpg

Der er næppe tvivl om, at en romans virkelighedsforankring er vigtig for mange læsere. Jo mere autentisk, fortællingen fremstår, desto bedre er den.

Forfattere har vidst dette siden romanens fremkomst for 300 år siden. De har på fremtrædende plads forsikret om, at hvad der følger, er selvoplevet, historisk korrekt osv. Så meget, at et af de stensikre kendetegn på, at vi har at gøre med narrativ fiktion – opdigtet roman og novelle – er, at der insisteres på, at det modsatte er tilfældet.

For dem, der kender lidt til den srilankansk-canadiske forfatter Michael Ondaatjes (forfatter til ”Den engelske patient”) livsløb og ved, at han som 11-årig i august-september 1954 rejste med skib fra Colombo til London, kommer det derfor som lidt af en overraskelse, når det i en lille notits i slutningen af ”Kattens bord” siges, at alt er fiktion, at end ikke virkelighedens passagerliner ”Oronsay” er den ”Oronsay”, der skrives om i romanen.

Den hemmelige passager

Men ”Kattens bord” er altså fiktion, selv om den må være baseret på den 11-årige drengs oplevelser med at sejle i tre uger fra Ceylon, som det hed dengang, gennem Det Indiske Ocean, op gennem Det Røde Hav, gennem Suezkanalen og Middelhavet til dokkerne i Tilbury.

Man fornemmer dog nok, at virkeligheden slippes lidt, og der kobles op til skibsrejsen som et velkendt litterært motiv, der har at gøre med mere generelt eksistentielle ting som modningsproces, overgangsrite, dannelse og den slags.

Michael er blevet sat om bord på ”Oronsay” i Colombo af sin familie. Han skal til London for at møde moderen, der er skilt og har boet dér i fire år, og for at gå i skole. Om bord er hans kusine Emily og hans tante Flavia Prins. Men de rejser finere end drengen, der må dele kahyt med skibets hundepasser langt under vandlinjen.

Han finder dog hurtigt sammen med to andre drenge: den dristige Cassius og den forsigtige og sygelige Ramadhin. De betragter rejsen som et mægtigt eventyr og strejfer rundt overalt på skibet, både hvor de må og, navnlig, hvor de ikke må.

Under deres ekspeditioner opdager de, at der er en fange med skibet. Han ”luftes” hver nat i lænker. Der er også en ceylonesisk rigmand, der søger helbredelse for rabies i London. I det hele taget vrimler det med skæbner og med uskrevne dagsordener, der får livet på skibet til at ligne livet sådan i rodet almindelighed.

Michael kommer til at opleve, at selv mindre tildragelser, som man kan have et marginalt medansvar for, faktisk kan udvikle sig katastrofalt. Han opdager også, at der forude venter et liv med lidenskaber og længsler.

Lyrisk roman

Efterhånden som rejsen skrider frem, får vi længere og længere glimt af, hvad der skete, efter at skibet nåede frem – helt op til den modne Michaels liv i Canada. Skibsrejsen kaster lange slagskygger ind i fortællerens videre liv.

”Kattens bord,” navnet på bordet i ”Oronsay”s spisesal længst borte fra kaptajnens, hvor drengene er anbragt sammen med forskellige ”lave” eksistenser, er grundlæggende en dannelseshistorie om tre uger i en drengs liv, hvor hans orientering i tilværelsen udvikler sig radikalt.

Ondaatje er også en anerkendt lyriker, og ”Kattens bord” demonstrerer både romanforfatterens sans for handling og lyrikerens sans for den verbale indfangelse af følelser og stemninger.

Anmeldelse af Anna Gavalda - Billie

22-07-2014: En hårdkogt tøs har hovedrollen i et poetisk kammerstykke, der bevidst bringer mindelser om Saint-Exupérys elskede klassiker. Læs artikel

Anmeldelse af Elena Ferrante - Min geniale veninde

24-04-2014: Elena Ferrante imponerer med sit enestående erindringsepos. Læs artikel

Anmeldelse af Torben Munksgaard - I virkeligheden

07-02-2014: Generation Facebook springer ud som notoriske lystløgnere i Torben Munksgaards syrligt kritiske samtidsroman. Læs artikel

Anmeldelse af Louise Bach - Himlen over Vanløse Allé

05-01-2014: Louise Bach mangler endnu fundamentale forudsætninger for at overbevise som ungdomsforfatter. Læs artikel

Anmeldelse af Jón Kalman Stefánsson - Menneskets hjerte

12-11-2013: Jón Kalman Stefánsson får det til at risle ned ad ryggen, når han forener sandhed og skønhed i sin nye roman. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...