Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Mette Sø: I en snæver vending | bog.guide.dk

Mette Sø: I en snæver vending

Mette Søs anden roman er en humoristisk og rørende skildring af en ung piges forsøg på at gnave sig gennem den livsløgn, som hendes tilværelse er bygget på.


Mette Sø:
I en snæver vending
240 sider, 00 kr.
Forlaget republik

MIB_snæver vending.jpg

I 2010 debuterede Mette Sø med den skæve petit-roman, ”Petit Petit”, og nu følger hun op med den ikke mindre charmerende ”I en snæver vending” om Betty, der lever af at lave beskidte trusser inspireret af populærkulturens helte og har et temmelig forkvaklet forhold til sin mor. Dette brogede udgangspunkt danner et perfekt afsæt for Mette Søs lille både morsomme og skarpsindige historie.

Bettys trussemageri begyndte egentlig som en pudsig idé, men pludselig har hun sin egen lille ekstremt succesfulde forretning. For der er overraskende mange kunder, der gerne vil erhverve sig et par af Laura Ingalls jordbærisfarvede bomuldstrusser eller ”Deadwood”-hørtrusserne, der er brugt på begge sider og lugter af både læder og whiskey.

Den smarte KitchenAid, som hun har fået af sin emsige mor, Elsebeth, i et futilt forsøg på at feminisere datteren, anvendes kun til at piske æggehvider stive – de er nemlig blandet med urtete perfekte til udflåd i trusseproduktionen.

Skæve karakterer

Det er spøjse beskrivelser som disse, som er Mette Søs store talent. Hun har et særligt blik for detaljen og det absurde i det almindelige. Det samme gør sig gældende i Bettys og hendes ikke meget yngre lillebrors, Bastians, forhold til deres mor, som må beskrives som dysfunktionelt ud over alle grænser. Deres fælles relation er et skue i forstillelse, og da lokummet pludselig brænder, viser der sig at være ikke så få skeletter i skabet. I flæng kan nævnes en bedemand i badebukser, en homofil far og en belgisk elsker.

Mette Sø skriver i et herligt uanmassende sprog og i en udømmende tone, der omfavner de skæve karakterer og deres historie.

Undervejs i tekstens løb lader forfatteren fortællestemningen alternere fra det dominerende jeg (Betty) til en alvidende fortæller, der i glimt omformer Betty til en mere neutral tredjeperson på lige fod med de andre. Dette lille greb giver ud over en følelse af momentan usikker grund hos læseren en drilsk fornemmelse af, at historien lever på sine helt egne præmisser.

Angst for vilde dyr

I de passager, hvor Betty ikke styrer fortællingen, forlenes ”I en snæver vending” med en kærkommen distance, når jeget annulleres.

Hvad der fungerer mindre godt, er Bettys angst for vilde dyr, der kommer til udtryk som kursiverede afsnit tilegnet forskellige dyr. Eftersom Betty allerede har neuroser nok, virker denne som unødvendigt påklistret og irriterende kunstlet i en bog, der netop løfter sig ved at være det modsatte.

Anmeldelse af Katrine Marie Guldager - Peters død

26-08-2014: Fjerde bind af Katrine Marie Guldagers Køge-krønike er underholdende og demonstrativ. Læs artikel

Anmeldelse af Rodaan Al Galidi - Autisten og brevduen

17-12-2013: Den autistiske Geert bliver klog på livet ved hjælp af brevduer, tamme grise og violiner. Moderne og charmerende eventyr fra hollandsk-irakiske Rodaan Al Galidi. Læs artikel

Anmeldelse af Dan Rhodes - Dette er livet

06-07-2013: Dan Rhodes nye roman rejser spørgsmålet, om mænd overhovedet er i stand til at skrive chick lit. Læs artikel

Anmeldelse: Mikael Bergstrand: Delhis smukkeste hænder

12-06-2012: Mikael Bergstrand har skrevet en herlig feel-good-roman om at turde tage chancer. Læs artikel

Anmeldelse: Stine Askov: Bid

03-06-2012: Stine Askovs debutroman er langt mere forstemmende end forløsende med en hovedperson blottet for charme. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...