Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Martin Kongstad - fryser jeg | bog.guide.dk

Mere Herdis Møllehave end Henry Miller

Måske kan man i nogle kredse more sig over Martin Kongstads fremstilling af de københavnske kunst- og modekredse, men bogen fremstår gammeldags og uvedkommende.

Roman
Martin Kongstad
FRYSER JEG
400 sider, 299,95 kr.
People’s Press
Udkommer i dag
 

B97298799Z.1_20130825174850_000+GBE6EFQC.2-0.jpg»Kærlighed og ægteskab – hva’ kommer de hinanden ved?« spurgte Poul Henningsen i “Man binder os på hånd og mund” fra 1940.

Han fortsatte:

»Kedsomhedens tomme gab/ til kæben går af led/ Elskov er den vilde blomst/ i gartnerhænder går den ud/ Skærmet får den sin bekomst/ men blomstrer hedt i storm og slud.«

Martin Kongstad har med sin anden udgivelse lagt et 400 sider langt vers til.

Vi følger som i debutnovellerne Mikkel Vallin, nu fraskilt og uden sit job som madskribent. I stedet for at gå ned med panikalder og 40-årskrise forelsker han sig i den mystiske og intense Diana Kiss. Hun er ungarer, en komet i den danske kunstverden og erotisk en meget stor mundfuld. Men Mikkel kan lide smagen, og de indleder ikke bare et forhold, men går til angreb på parforholdet i ord og gerning.

Intelligent skribent

Mikkel skriver en kronik om åbne forhold og igangsætter en slags trendy remake af Thylejren i Tisvilde. Her bliver der horet og hærget på kryds og tværs, gamle forhold eksploderer eller genfødes i kød og safter. Dianas kunst er også ret kødelig, karrieren er sat til at klimakse med enorme billedtæpper forestillende hendes kønsorgan. Men måske er hun for god til at være sand. Og kan man overhovedet det der med åbne forhold – og hvad med finanskrisen, der lurer? Vil det hele falde sammen?

Kongstad er en intelligent skribent med både skarp iagttagelsesevne og en klumme-agtig træfsikkerhed i formuleringerne. Her er for eksempel hovedpersonens forhold til sit tidligere ægteskab gengivet, så de fleste nok kan føle sig truffet:

»Hvis jeg nogensinde skulle have fundet mig til rette i et parforhold med alt hvad det indebærer af halvgode køkkenbordssamtaler, drømme om et værelse mere og fantasi forstået som evnen til at lave kylling på flest mulige måder, var Helene kvinden for mig.«

Også de saftige passager nyder godt af pennens ydeevne.

Noget gammeldags

Når jeg alligevel har vanskeligt ved at interessere mig for romanen, er det ikke kun, fordi jeg er en sat og halvgammel dansklærer fra provinsen. Bilder jeg mig da ind.

Det er for det første, fordi persongalleriet og problemstillingerne fra nogle københavnske kunst- og modekredsløb måske nok er farverige – men ved nærmere eftersyn ligegyldige. Måske kan man i nogle kredse more sig med at genkende de virkelige modeller, men det er ikke rigtig nok.

For det andet har Kongstad ved at holde familiespørgsmålet ude forsimplet den uløselige ligning, som sammenhængen mellem parforhold og seksualitet er. Bevares, Vallin har et barn, og bevares, Kongstad har ikke lavet noget entydig slutfacit på romanen, men den tanke – eller snarere følelse – at også mænd kan have lyst og vilje til at skabe og bevare en familie for deres egen skyld, er fraværende.

Dermed bliver der for mig at se noget sært gammeldags og uvedkommende over “Fryser jeg”. På den ene side har vi den velkendte og foruroligende tanke, som PH formulerede så præcist, at eros og ægteskab simpelthen ikke kan forliges, på den anden side en pornografisk og trendbevidst oppoleret version af et koncept, som nogle af os kender fra opvæksten i 1970’erne: Det åbne parforhold – der heller ikke var smukt i første omgang, skulle jeg hilse og sige.

Med andre ord er denne roman mere Herdis Møllehave end Henry Miller.

På flugt fra parforholdet

Anmeldelse af Håkan Nesser - Levende og døde i Winsford

01-11-2014: Håkan Nesser byder atter på virtuost drillende fortællekunst i en historie om en kvinde på jagt efter sandheden om sin mand. Læs artikel

Anmeldelse af Anne-Sophie Lunding-Sørensen - Fald

20-10-2014: Anne-Sophie Lunding-Sørensens feel bad-roman er berusende velskrevet og dyster. Læs artikel

Anmeldelse af Karl Taro Greenfeld - Triburbia

01-08-2014: Fletteroman fra det hippe Tribeca får skabt flere relationer, end det tynde plot kan rumme. Læs artikel

Anmeldelse af Karin Alvtegen - Sommerfugleeffekten

09-06-2014: Karin Alvtegens nyeste roman er en halvtam moralitet uden de store overraskelser. Læs artikel

Anmeldelse af Nina Bolt - To verdener

02-06-2014: Lena og Leo elsker hinanden, men opvæksten i to vidt forskellige verdener gør kærligheden umulig. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...