Anmeldelse:
Anmeldelse: 4 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse af Margaret Atwood - Maddadam | bog.guide.dk

Grænser for vækst?

Margaret Atwoods science fiction-troldspejl udøver civilisationskritik med rigtige meninger og – heldigvis – en forløsende humor.

Roman
Margaret Atwood
MADDADDAM

På dansk ved Lotte Kirkeby Hansen

463 sider, 299,95 kr.

Lindhardt og Ringhof


B971439653Z.1_20140918171545_000+GJ3FP94M.1-0.jpg

”Maddaddam” er tredje og sidste bind i canadiske Margaret Atwoods dystopiske trilogi om verden efter en global, katastrofal pest. Det er den pest, der i den efter-katastrofale mytologi har fået navnet ”Syndflodens år”, som også er titlen på trilogiens andet bind.

I første bind, ”Oryx og Crake”, får vi historien om tiden op til Syndflodens år og lige efter. Historien foregår i en ikke så fjern fremtid i Nordamerika, hvor klimaændringer, avanceret forbrugskultur og teknologiske ”fremskridt” har ændret på både naturgivne og kulturelt skabte balancer.

Den økonomisk-videnskabelige elite har indrettet sig i såkaldte enklaver, hvor der forskes og produktudvikles på livet løs. Det gælder fremstilling af alle mulige præparater og teknikker til at bevare ungdom, forlænge livet, forøge nydelse og så videre. I de solidt forskansede enklaver har eliten det godt og har styr på tingene, mens det barske liv leves uden for i ”plebsområderne”, hvor enklavernes produkter afsættes.

Livet i plebsområderne er i centrum i bind 2, ”Syndflodens år”. Her er vi blandt en gruppe pacifistiske mennesker, der forsøger at leve efter Bibelen og i overensstemmelse med naturen, som ”Guds gartnere”.

Fredelige hedonister

I ”Maddaddam” fortæller gudsgartneren Toby de undrende humanoider crakerne, der intet ondt har i sig og i øvrigt mest er optaget af sjov sex, om de talrige forhistorier til deres aktuelle nutid og fylder på den måde hullerne ud i de første to bind, der forløber parallelt.

Det er Vestens teknologi-fikserede forbrugercivilisation, der står for skud i Atwoods nu afsluttede trilogi. En civilisation uden sans for grænser for indgreb i naturens traditionelle gang, så længe det tjener profit- og nydelsesmaksimerende formål.

De læsere, der kender til science fiction- og fantasy-litteratur, vil nok mene, at der er meget genbrug fra genrens stumpemarked i Atwoods serie. Det har da heller ikke været forfatterens intention at forny genren, men snarere at bruge den som et troldspejl af civilisationskritisk art.

Plads til humor

Der er rigeligt med rigtige meninger og advarselslamper i Atwoods trilogi, men også megen overstadig science fiction- og fantasy-humor.

De læsere, der holder af realismens virkelighedsnære univers, vil nok føle sig noget udfordrede, mens de læsere, der holder af det fantastiske, kan glæde sig over en sprudlende forfatterfantasi.

Anmeldelse: Margaret Atwood: Syndflodens år

26-03-2011: Den teknologi-fikserede forbrugercivilisation står endnu en gang for skud i Atwoods nyeste roman. Læs artikel

Anmeldelse af Robin Sloan - Hr. Penumbras døgnåbne bogbutik

08-11-2014: Robin Sloan byder på let aftenunderholdning om et hemmeligt selskab på jagt efter en 500 år gammel sandhed. Læs artikel

Anmeldelse af James Frey og Nils Johnson-Shelton Endgame - Kaldet

03-11-2014: Multimediebog: Nyeste skud på stammen i den apokalyptiske ungdomslitteratur er en højstemt multimedieroman. Den ”Hunger Games”-lignende historie kan læses som gammeldags papirroman, eller man kan deltage i den globale skattejagt efter 500.000 dollars. Læs artikel

Anmeldelse af Romain Puértolas - Den utrolige historie om fakiren, der sad fast i et IKEA-skab

18-10-2014: Fransk Jonas Jonasson-efterligning er glimtvis morsom, men forfatteren mestrer ikke krønikeformen tilstrækkeligt. Læs artikel

Anmeldelse af Salman Rushdie - Grimus

24-08-2014: Salman Rusdies første roman, ”Grimus”, fra 1975 er en eksistentiel allegori, men uden det senere forfatterskabs verbale elegance. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...